Átadták a gyönyörűen felújított pécsi vasútállomást

Eredeti szépségében pompázik és a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat nyújt a felújított pécsi vasútállomás. A cél az, hogy a nyugat-európai példákhoz hasonlóan közösségi térré alakuljon.

Átadták az utazóközönségnek a pécsi vasútállomás felújított felvételi épületét. A MÁV egykori legendás főépítésze, Pfaff Ferenc tervei alapján 1900-ban elkészült állomásépület komplex felújítása során a műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe vették.

A felújítás többek között az Európai Unió 1,4 milliárd forintos támogatásával valósult meg.

 

Fotó: MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

A méltóságteljes megjelenésű, 168 méter hosszú és több mint ötezer négyzetméter alapterületű épület rekonstrukcióját az európai vasútállomás-fejlesztési trendeknek megfelelően valósították meg.

Az utasterek, a menetjegypénztárak, az ügyfélközpont, a mosdók, továbbá a vasúti infrastruktúra működtetéséhez szükséges irodák, technikai helyiségek funkcionális korszerűsítése is megtörtént.

Az állomás utastájékoztató és információs rendszerét megújították, az utazóközönség biztonsága érdekében pedig videokamerás megfigyelőrendszert telepítettek, és biztosították a szolgáltatásokhoz való akadálymentes eljutást is. Sor került az épületgépészeti berendezések, a fűtési rendszer, a víz- és csatornahálózat, valamint az elektromos hálózat újjáépítésére is.

A felújítás során a kivitelező mindvégig betartotta a szigorú műemlékvédelmi előírásokat, a munkálatokhoz a Pécsi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala adott restaurálási engedélyt. Kiemelt feladat volt a kerámiaelemek pótlása, a főcímereket és az Indóház tér felőli oldalon elhelyezett korlátlábakat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. készítette el.

A cél a nyugat-európai példákhoz hasonlóan a vasútállomás közösségi térré alakítása. Az épület Posta szárnyában Kormányablakot alakítottak ki, amely a tervek szerint hamarosan megkezdheti a működését és nemcsak az utasokat, hanem a járási területen élőket is kiszolgálja majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek