Ötféle program a hosszú hétvégére wellnesstől a gasztrotúráig

Vörösboros fürdő Villányban, futurisztikus kilátó a Nagy-Kopaszon, megújuló egri belváros, mesejátszótér Hollókőn, főúri pompa Fehérvárcsurgón, házias ízek a Mecsekben. Kár otthon maradni a hosszú hétvégén, amikor annyi jó programot lehet szervezni, bármerre induljunk is az országban.

Még nem döntött, merre indul az október 23-i hétvégén, csak abban biztos, hogy nem akar otthon maradni? Adunk pár tippet, merre induljon, mit csináljon jövő hétvégén a három naposra hízott hosszú hétvégén.

 

Klasszikus hosszú hétvége: a wellnessben

 

Tavaszi felmérésünk eredményei szerint, ha közeleg egy szokásosnál hosszabb hétvége, a magyarok többsége papucsot, fürdőruhát csomagol, és útnak indul valamelyik belföldi wellness hotel felé. Ha ön is érzi már a medence és a szauna vonzását, siessen a kínálat átböngészésével, mert ilyenkor nagyon sok szálloda telt házzal üzemel.

Vörösboros fürdő, Crocus Gere Hotel
Galéria: Ötféle program a hosszú hétvégére wellnesstől a gasztrotúráig
Fotó: Crocus Gere Bor Hotel & Resort - Villány

 

Legutóbbi, villányi látogatásunknak köszönhetően új kedvencünk lett wellness kategóriában: ez a Crocus Gere Hotel, ahol különleges, vinoterápiás kezelések, meghitt wellness részleg és baromi jó étterem várt minket. A bükfürdői illetve a hévízi szállodák ajánlatait pedig azért érdemes megnézegetni, mert ezeken a helyeken a gyógyvíz mellett tök jó egyéb programokkal – segwayes városnézéssel, kalandparkozással – egészítheti ki a pihenést.

 

Sárvár Fürdő – ősszel is idemegy a család

A sárvári fürdőben egész évben medencék és csúszdák tárháza áll rendelkezésre, így mindegy milyen az idő, a fürdőzés élményéről nem kell lemondani. Legyen a gyermekünk még baba vagy már izgalmakat kereső tini, itt mindenkinek van élmény: baba-világ, hullámmedence, élménymedencék, 9 csúszda. Sőt! Jöhet a nagyi is, imádni fogja a gyógyvíz jótékony hatását. (X)

 

Aktívan a természetben

Lovagolna, gyalogtúrázna, golfozna vagy kerékpározna, de utána jól esne egy forró jakuzzi vagy egy frissítő masszázs? Tudunk egy csomó olyan helyet, ahol jól kombinálhatók az aktív és passzív programok, itt olvashat róluk bővebben. Ha pedig inkább csak egy rövidebb, családi kiruccanást terveznek, kiránduljanak el a pilisborosjenői tevesziklához, a mátrafüredi Sástóhoz, vagy Visegrádra.

A Dunakanyar
Galéria: Ötféle program a hosszú hétvégére wellnesstől a gasztrotúráig
Fotó: Kun P. Andrea / Indafotó

 Esetleg fedezzék fel a legpazarabb magyarországi kilátókat. Ha például szeretik a futurisztikus épületeket, a Nagy-Kopaszon található Csergezán Pál-kilátót imádni fogják. A 639 méteres Prédikálószékről pedig belátni az egész Dunakanyart és a Börzsönyt – a látvány olyan, mintha egy életre kelt terepasztal tetejéről szemlélődnénk.

 

Megújuló régi kedvencek

Időről-időre érdemes visszatérni a leginkább maguktól értetődő belföldi célpontokra is, hogy rácsodálkozhassunk, mekkorát fejlődött a környék. Például, aki gyerekkorában járt utoljára Eger történelmi belvárosában, rá sem fog ismerni. Felújították a Dobó teret és a Végvári vitézek terét, megnyitották a Valide Sultana török kori fürdőromot, kerékpárutat alakítottak ki az Eger-patak medrében, miközben közösségi tereket és egy gyalogoshidat építettek. Érdemes tehát elmenni, és újra felfedezni magunknak a környéket!

Kiállítás a Guzsalyosházban Hollókő ófalujában
Galéria: Ötféle program a hosszú hétvégére wellnesstől a gasztrotúráig
Fotó: Komka Péter / MTI

 Szintén komoly fejlesztések történtek Hollókőn. A másfél évig tartó kiemelt beruházásban többek között felújították a középkori várat, emellett mesejátszótér és táncház is épült a Nógrád megyei faluban.

 

Várak és kastélyok vonzásában

 

Ha szereti a várakat, és régen – vagy még egyáltalán nem – járt Siklóson, feltétlenül látogasson el ide. A 2011-ben megújult vár körbejárására érdemes minimum két órát szánni. Ennyi idő alatt kényelmesen megnézhetjük a gyógynövény- és rózsakertet, a gyönyörű várkápolnát, a hátborzongató kínzókamrát, a korabeli öltözékeket és berendezési tárgyakat. Utána pedig marad idő egy kicsit beszélgetni a környékről a bormúzeum segítőkész alkalmazottaival. És persze itt sem kell mellőzni a csobbanást: a siklósi fürdőbe tett látogatással koronázhatjuk meg a napot.

A fehérvárcsurgói kastély
Galéria: Ötféle program a hosszú hétvégére wellnesstől a gasztrotúráig
Fotó: rea / Travelo

 Aki pedig még aludni is főúri környezetben akar, annak a fővárostól egy órányira található Fehérvárcsurgói kastélyt ajánljuk figyelmébe. Az itt található, gyönyörű XIX.században épült kastély környékén kellemes kirándulásokat tehetünk, este visszatérve pedig egy nagyméretű, minimalista eleganciával berendezett szoba várja majd önöket, az ágyon frissen, légiesre duzzasztott dunyhával. Utóbbi alatt meglátják, élmény lesz elaludni, pláne a spalettákon beszűrődő ciripelő tücskök és ősfák leveleinek susogó hangjára. Vannak szobák, amelyekhez ilyen hangfoszlányok járnak a tévé altatásra beállítható duruzsolása helyett.

 

Gasztrotúra

 

Tudja, hogy melyik hazánk legízletesebb úti célja? Az Európai Bizottság idei pályázatának eredménye szerint ez nem más, mint a Mecsek. A környékbeliek elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében. A térségben csendes, egyszerre kevés turistát mozgató, minden évszakban és időpontban elérhető, környezetbarát, fenntartható programokat terveznek. Szóval ha szereti a termelői piacokat, a nyugodt, barátságos környezetet és a finom falatokat, érdemes felkeresnie ezt a környéket – akár a közelgő hosszú hétvégén.

Balatoni gasztrotérkép
Galéria: Ötféle program a hosszú hétvégére wellnesstől a gasztrotúráig
Fotó: Szauer Judit Gasztro PR

 De a Balaton környékére is érdemes ellátogatni. A napokban készült el a Balaton első őszi-téli gasztrotérképe, melyen minden információ megtalálható, ami fontos a vendégek számára: az őszi-téli nyitva tartás, az elérhetőségek, az online felületek és egy rövid leírás a vendéglátó helyekről. Kis piktogramokkal feltüntetik azt is, hogy van-e gyerekmenü, panoráma, borospince, és hogy kutyabarát-e az adott hely. A kiadvány teljesen ingyenes, és a résztvevő éttermek és pincészetek, valamint a Balatonfüred – Veszprém régióban található szállodák és turisztikai pontok terjesztik. Szerezzen be egyet, és fedezze fel a Balaton nagyon is szerethető őszi-téli arcát!

Októberben is hajóval a Balatonon!

A Balatoni Hajózási Zrt. kijelölt menetrendszerinti, gyorshajó és rendezvényhez kötött sétahajói október végéig hétvégente, péntektől-vasárnapig várják az utazóközönséget a Balatonon! Részletek honlapunkon illetve a jegypénztáraknál! Ha Balaton, akkor hajózás! (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek