» Közel

Közmunkával mentenék meg a hazai gesztenyéseket

| | Nem érkezett még hozzászólás
Nagyjából ez volt a lényege annak a gesztenye konferenciának, amelyen a gyümölcs vírusok és lopások elleni védelméről, a fák újratelepítéséről és a közmunkában szedhető gesztenye-programról tanácskoztak. Mert a gesztenyefák megmentése nemzeti érdek. Önök például tudták, hogy gesztenyéből sor, bor, pálinka és gluténmentes liszt is készíthető?

A Kárpát-medencében fellelhető gesztenyések megóvásáról és a termesztésben rejlő lehetőségekről tartottak szakmai tanácskozást Nagymaroson. A támogatóként jelen lévő Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) azért tartotta fontosnak a hanyatlásnak induló állomány rehabilitációjának ügyét, hogy a gesztenyetermesztés újra méltó helyet foglaljon el a magyar gazdaságban - olvasható a közleményben.

A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársai idén az őshonos fajokkal büszkélkedő Nagymaroson rendezték meg az évenként esedékes gesztenye konferenciát, ahol szó volt a szelídgesztenyét tizedelő gombás megbetegedés, a kéregrák elleni küzdelemről, a Kínából behurcolt gubacsdarázs által okozott károkozásokról és olyan társadalmi problémákról is, mint a gesztenyelopás.

Gesztenyegyűjtés közmunkában

A magyar gesztenyések 90%-át pusztító csapások ellen hatékony megoldásokkal is megismerkedhettek a résztvevők. Ilyenek voltak a gubacsdarázs ellen sikeresen alkalmazható japán és olasz biológiai védekezésformák, valamint a Dr. Szentiványi Péter dió- és gesztenyenemesítő által szelektált 6 magyar fajta visszatelepítésére irányuló tájrehabilitációs programok.

A rendezvényen felmerült a közmunkaprogram szükségességének gondolata is. A területek helyreállításával igazi értékteremtő munka valósulhatna meg olyan könnyen elsajátítható tevékenységek során, mint a gesztenyegyűjtés, oltás vagy akár a csemetenevelés. A gesztenyések helyreállításával nemcsak a fák fertőzöttségéből eredő telekeladásra ítélt értékes területeket lehetne megmenteni, de lehetőség lenne a vidék felzárkóztatására is a gesztenyetermesztésre alkalmas területeken - írja a közlemény.

Gesztenyéből sör, bor és gluténmentes liszt

A fák visszatelepítése nemzeti érdek lenne Magyarországon, hiszen a héjas gyümölcs világszerte keresett. Portugáliában például a gőzerővel haladó telepítések nyomán néhány éven belül elérhetik akár az évi mintegy 80 ezer tonna termést. A gesztenyét idehaza is szívesen látnák a hazai feldolgozók, és akár magasabb árat is hajlandóak lennének megfizetni a jobb ízért, minőségért.

A zamatos gesztenyéről kevesen tudják, hogy olyan egyedülállóan értékes, sokrétű gyümölcs, amelyből sör, bor, pálinka vagy akár gluténmentes liszt is készíthető. A szemet gyönyörködtető, mézelő növény nemcsak parkjaink éke, de a biodiverzitás fenntartásában is nagyon értékes szereplő.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
13 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
27 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.