» Közel

50 éves hazánk első földalatti bányászmúzeuma

| | Nem érkezett még hozzászólás
Idén ötven éves a salgótarjáni Bányamúzeum, a jubileum alkalmából emléknapot rendeznek szombaton a nógrádi megyeszékhelyen. A szénbányászat 19-20. századi technológiáját bemutató kiállítóhely Magyarország első, Európa második természetes földalatti szénbányászati múzeuma.
banyamuzeum.hu
banyamuzeum.hu

A Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye - közismert nevén a Bányamúzeum - megnyitásának 50., ipartörténeti műemlékké nyilvánításának 35. évfordulóján rendezett emléknap délelőttjén szakmai előadásokat tartanak a bányászat és energetika aktuális kérdéseiről, a bányászhagyományokról, valamint a szlovákiai bányamúzeumokról és kiállítóhelyekről - tájékoztatta az MTI-t Kolláth Zoltán, a főszervező Bányamúzeumot Segítők Baráti Egyesülete elnöke.

Az előadásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Miskolci Egyetem, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal munkatársai, valamint bányavállalkozások képviselői tartják. Délután emléktáblát helyeznek el a Bányamúzeum falán, adományozott kopjafát is avatnak, majd rövid ismertetők hangzanak el a múzeum történetéről. A programot fúvós térzene, a Nógrád Táncegyüttes produkciója és a Bányász-Kohász Dalkör előadásában elhangzó bányászdalok színesítik, és lehetőség lesz ingyenes bányajárásra is lesz lehetőség. Az érdeklődőket hagyományos bányász étellel és itallal látják vendégül.

Az emléknap szervezésében részt vesz Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Dornyay Béla Múzeum, valamint az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Salgótarjáni Osztálya is.

Fotó: banyamuzeum.hu

Az ország egyetlen földalatti szénbányászati kiállítóhelyét 1965-ben nyitották meg a József-lejtősakna épen maradt, 280 méter hosszú vágatrendszerében. Nógrád megye idegenforgalmi látványosságát tíz éve a kulturális tárca által indított múzeumfejlesztési Alfa-program keretében újították fel. A tárlatot fény- és hanghatásokkal tették életszerűbbé, megújították a bányagépeket, és életnagyságú bányászalakokat helyeztek el a 280 méter hosszú, 36 méter szintkülönbségű vágatokban. A csilléket egykor vontató öreg "Zsuzsit" két új bányaló figurája váltotta fel.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
15 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
29 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.