110 éve készült el a Halászbástya

Holnap ünnepli születésnapját a Halászbástya: 1905. október 9-én avatták fel, és majdnem másfélszer annyiba került, mint ahogy tervezték. A Budai Várnegyed részeként 1987 óta egyike Budapest világörökségi helyszíneinek.

A Halászbástya eredetileg a budai városfal egyik védelmi szakasza volt, amelyet a 18. század első felében korszerűsített az osztrák katonai igazgatás. Nevét a Víziváros déli része, a Halászváros után kapta, írja az MTI.

A Halászbástya a századfordulón nyerte el mai arculatát. A Nagyboldogasszony-templom restaurálása a millenniumi ünnepségekre fejeződött, és a templom környezetét is rendezni akarták. Schulek Frigyes el is készítette a terveket, de az építkezés csak évekkel később, 1899-ben kezdődhetett meg.

A Budai Várnegyed részeként 1987 óta a Halászbástya is egyike Budapest világörökségi helyszíneinek. Nézegessen képeket a Halászbástyáról!
Galéria: Halászbástya
Fotó: eddie dean / Indafotó

Az eredetileg egyszerű kiképzésű, szegényes városképi hatású, téglából épült várfal-szakaszra Schulek gazdag építészeti köpenyt tervezett, melyhez a Duna felé messze kiugró egykori Híradás bástyát, török nevén a Haber kuleszit használta fel északi toronynak, délre pedig egy másik tornyot épített.

Schulek az északi és déli bástyákat, valamint a folyosókat összekötő mellvédfalat kellemes panorámájú sétánnyá alakította, az egykori bástyafalak szegélyei mentén fedett folyosókat alakított ki, felettük pedig járható teraszt nyitott, melynek sarkait úgynevezett kúpos fedelű bástyák díszítik.

1901-ben és 1902-ben készült el a déli és északi lépcső, de az épületegyüttest csak az építkezés teljes befejezését követően, 1905. október 9-én adták át a fővárosnak. Az első költségvetési előirányzat 800 ezer aranyforintot tett ki, ám a végösszeg ennek majdnem másfélszeresére, 1 millió 165 ezer forintra rúgott.

A Halászbástya a századfordulón nyerte el mai arculatát.
Galéria: Halászbástya
Fotó: szapetr / Indafotó

A Halászbástya Budapest második világháborús ostroma során több helyen súlyosan megsérült, az 1953-ig tartó helyreállítási munkálatokat Bors László építőművész vezette. A következő évtizedekben az elmaradt karbantartások miatt az építményt sok károsodás érte, és bár 1984-85-ben különítettek el pénzeket felújítására, a munkálatok 1990-92-ben leálltak.

Az I. kerületi önkormányzat 1994-ben saját erejéből kezdte folytatni a rekonstrukciót, a költségekből a Fővárosi Önkormányzat és az Országos Műemlékvédelmi Hivatal is kivette a részét. Végül 2003 novemberében adták át a nagyközönségnek a felújított épületegyüttest, melynek látogatásáért 1995 májusától belépődíjat kell fizetni.

A neoromán kilátóteraszokról elénk tárulkozó páratlan panorámájával a Halászbástya a magyar főváros legjelentősebb idegenforgalmi látványosságai közé tartozik. A Budai Várnegyed részeként 1987 óta a Halászbástya is egyike Budapest világörökségi helyszíneinek. Magát a Várnegyedet az Országgyűlés 2011-ben nemzeti emlékhellyé nyilvánította.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek