Év végére felújítják a perkátai Győry-kastélyt

Ezzel az épület egy Fejér megyei kastélyturisztikai túraútvonal, a "magyar Loire" része lehet.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta, hogy a kormány - uniós forrásból - 345 millió forinttal támogatja a beruházást. A fejlesztésnek köszönhetően "Perkáta felkerül Fejér megye turisztikai térképére", idézte az államtitkárt az MTI.

Perkáta

 A Mezőföld közepén található település kiemelkedő agráriummal rendelkezik, azonban szálláshelyek és turisztikai látványosságok híján volt eddig. A beruházást követően a kastélyépület és környezete turisztikai vonzerőt fog jelenteni, és a tervezett kiállítások is érdeklődésre tarthatnak számot.

Az emeleti főhomlokzati termek falkutatása során több réteg vakolat alatt késő barokk festéseket találtak, mondta Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere. A középső dísztermet is magában foglaló homlokzati teremsor díszítése egykorú, azonos technikájú, összetartozó kompozíciójú falképek sora, amelynek stílusjegyei, festéstechnikája alapján készítésük az 1700-as évek végére tehető. A projekt a restaurálásra vonatkozó költségelemet is tartalmaz, tette hozzá a polgármester.

Még márciusban, a projektindító sajtótájékoztatón L. Simon László elmondta, hogy a műemléképület kívül-belül megújul, eredeti tereit visszaállítják, hogy kulturális és turisztikai funkcióit a jövőben megfelelően elláthassa.

A perkátai kastély rekonstrukciója nem része a Nemzeti Kastélyprogramnak, de tervben van egy önálló Fejér megyei kastélyturisztikai túraútvonal létrehozása, amelynek fontos része lesz a Győry-kastély. A "magyar Loire" Bicskétől egészen Előszállásig és Dégig nyúlhat, amely akár egy hétre programot kínál a turistáknak.

A klasszicista kastély főépülete az 1700-as évek második felében már a díszudvarral és nagyméretű kastélyparkkal a Győry-család birtokában volt. Az 1820-as években a két oldalszárny megépítésével, új funkcionális egységek jöttek létre.

A II. világháborút követően, az államosításkor a főépületben általános iskolát alakítottak ki, közben elkezdődött a mostani iskola építése, ahova 1974-ben költözhettek be a diákok. A kastély épületén 1975 és 1979 között a szükséges felújításokat elvégezték, művelődési ház és könyvtár üzemelt benne.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek