Hazánk legízletesebb úti célja a Mecsekben van

Helyi gasztronómiára alapozott kínálatával a Mecsek Zöldút Egyesület nyerte a "Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" díjat.

Az Európai Bizottság 2014-2015-ben már kilencedik alkalommal írt ki pályázatot az ún. ,,Kiváló Európai Desztinációk'' témában (EDEN). „Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" címet a saját, helyi gasztronómiájára alapozott kínálatával a Mecsek Zöldút Egyesület érdemelte ki - írja közleményében a Magyar Turizmus Zrt.

Mecsek Zöldút Egyesület

Az EDEN pályázat keretében minden évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló úti célt, amely különféle díjazásokban részesül. Fontos cél a kiváló minőségű, de még kevésbé ismert turisztikai célpontok népszerűsítése és az adott célterületen tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése is. A Magyar Turizmus Zrt. idei pályázatának címe: „Egy csipet Magyarország", témája a helyi gasztronómia mint turisztikai motiváció volt. A kiírásra 19 pályázat érkezett, a döntőbe öt pályázó került. A végleges döntést az OMÉK keretében rendezett szakmai záró-konferencián hozta meg a turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből álló döntőbizottság.

A„Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" címet a Mecsek Zöldút Egyesület nyerte el. Pályaművének címe: "Íme itt a Föld, egy lepedőnyi zöld...S egy terítéknyi csoda, Mecsek, az ország gasztrolábnyoma."

Nem fesztivál irányba fejlesztenek

A Mecsek Zöldút egy olyan szellemiség-közvetítő műhely, amely lehetőséget nyújt a helyieknek és az idelátogatóknak a lelki és fizikai rekreációra, az értékek közvetítésére és a fejlődésre. Az egyesület színvonalas vendéglátással egybekötött programokat szervez, a tervezett útvonal a teljes Mecseket bejárja. A Mecsek Zöldút tagjai részletesen felkutatták az egyes falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait, gasztronómiáját, a turizmus fejlesztési lehetőségeit.

Elkötelezettek a hagyományos, vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, az erdei, mezei, kerti vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában és „visszatanításában", a gyógyélelmiszerekre, egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban és a helyi közösséget támogató és nem kihasználó fenntartható (szelíd, zöld, öko) turizmusban. A térségi fejlesztések nem „fesztivál-irányúak", csendes, egyszerre kevés turistát mozgató, minden évszakban és időpontban elérhető, környezetbarát, fenntartható programokat terveznek.

Fotó: III. Orfűi Helyi Termék és Kézműves Piac

A térségben nagy hagyománya van a falusi turizmusnak, minősített, napraforgós szolgáltatók, ökoporták, ökoturisztikai minősítésű szállások, szolgáltatások, éttermek, falusi/kistermelői vendégasztalok, többféle tematikus út (pl. Pécs Mecseki Borút, Mézes körút) áll a turizmus szolgálatában, őket összefogó civil szervezetekkel, csodálatos természeti környezetben a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó tájvédelmi körzetekben. A helyi őstermelők termékeit rendszeresen használják a vendéglátásban, illetve megvásárolhatók a helyi termék piacokon (Orfű, Kovácsszénája, Cserkút) - fogalmaz a közlemény.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek