Jégmentes vízfelületet kínál az új alsóörsi vitorláskikötő

Több mint 200 hajóhelyes vitorláskikötő épül az Alsóörs Marina projekt keretében. A jégmentes felületet egy speciális vízforgató rendszer biztosítja.

 Az Alsóörs Marina projekt keretében több mint 200 hajóhelyes vitorláskikötő, professzionális hajószerviz, hotel és minőségi étterem épül 395 millió forint európai uniós támogatással.

Az Alsóörs Marinát a Balaton északi parti kikötőinek telítettsége, a jól felszerelt, komplex szolgáltatásokat nyújtó vízi létesítmények és a sokszínű hajótípusok befogadására alkalmas, korszerű kikötő hiánya hívta életre.

 

A speciális vízforgató rendszernek köszönhetően a víz jégmentes marad
Galéria: Az északi part egyik legkorszerűbb kikötője épül Alsóörsön
Fotó: Mitte communications

A kikötőben a hajók mozgatása a Balatonon jelenleg még nem alkalmazott hidraulikus sólya kocsival történik majd.

A kikötőben lehetőség lesz arra is, hogy a hajók egész évben, minden kockázat nélkül a vízen maradjanak, amit a tavon ritkaságnak számító, jelenleg kevés kikötőben alkalmazott vízforgató rendszer garantál, ami biztosítja a befagyott Balaton esetén is a jégmentes vízfelületet a hajók körül. A kikötő vizének tisztán tartásáról a nagy teljesítményű vízcserélő fog gondoskodni. Ez lehetővé teszi a kikötő teljes vízmennyiségének 48-72 óra alatti teljes cseréjét.

A tervek szerint a kikötő part menti sávja megnyitásra kerül a közforgalom számára az újonnan épülő hullámvédő mólóval együtt, ily módon a bejárható part menti sétány hossza többszörösére növekszik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek