Öt menő evezős hely kezdőknek és profiknak

Ha már végleg elunta a strandolást, de még esze ágában sincs bevackolni magát őszre, akkor érdemes keresnie egy új nyári hobbit a természetben. Ha ránk hallgat, vízitúrára indul, ahol nemcsak vízközelben lehet, de egy új szemszögből is megismerheti hazánkat. Mutatjuk az öt kedvenc folyónkat, ahol a teljesen kezdők, és a gyakorlottabbak is megtalálhatják a legalkalmasabb szakaszokat. Evezőt kézbe és kalandra fel!

 

Attól tart, hogy már késő új szenvedély után kutatni? Az evezésben, a kajakozásban és a kenuzásban pont az a jó, hogy bármikor belevághatunk, és akkor is nagy élményt nyújt, ha nem tudunk intenzíven foglalkozni vele. Ne csüggedjen, ha csak egy szabad hétvégéje van a dologra: trombitálja össze a családot vagy a haverokat, és vegyék célba az alábbi folyók egyikét! Higgyék el, egy jó túravezető és kellő lelkesedés mellett nem fognak csalódni.

Bodrog

Vízitúrázás szempontjából Magyarország egyik legkedveltebb helye a Bodrog, nem véletlenül. Mivel a folyó elég széles és lassú folyású, ezért tökéletesen alkalmas azoknak, akik először fognak lapátot a kezükben. A folyó magyarországi szakasza 51 kilométeren át kanyarog Kelet-Magyarországon keresztül, és többek között Sárospatakot is érinti, így a túrát akár városnézéssel is egybeköthetjük. A gyakorlottabb kajakosok és kenusok is szeretnek ide járni pihenni, mert kellemesen rá lehet feküdni a folyásirányra, és hosszú szakaszokon át csak csordogálni.

BodrogFotó: Indafotó



A folyó ártere, a Bodrogzug pedig az ország egyik legkülönlegesebb látnivalójának számít tavasszal, amikor csodaszép tündérrózsák között evezhetünk a csendes kanyarulatokon. Ide azonban csak engedéllyel lehet jönni, és túravezetőt sem árt magunkkal vinni, hogy nehogy eltévedjünk a vadregényes növénydzsungelben. A szúnyogriasztó pedig az első legyen, amit bedob a táskájába, ha nem szeretné, hogy a vérszívók tönkretegyék a kirándulást.

Ipoly

Az Ipolyt az teszi igazán izgalmas túrahellyé, hogy minden szakasza más és más arcot mutat. A folyó Ipolytarnócnál lépi át a szlovák-magyar határt, így mielőtt vízre szállnánk, mindenképp nézzük meg a világ legnagyobb őslábnyomos területét! De a part elhagyása után is egymást érik a különleges látnivalók: az Ipoly a Börzsöny árnyas völgyén át kanyarog, így nem csak a folyó szebbnél szebb szakaszait, de a környék vadvilágát is megismerhetjük.

IpolyFotó: Indafotó



Pecabotot sem árt bepakolni, a folyó ugyanis kedvelt horgászhelynek számít, így a békésebb szakaszokon már ki is vethetjük a horgunkat. Ezt a felső-magyarországi szakaszon azonban felejtsük el, ez a rész inkább profiknak való, gyors folyása és rengeteg kanyarulata miatt itt sok technikázásra kell készülni.

Ha elsősorban azért indul vízitúrára, hogy sporttársakat szerezzen, nem biztos, hogy az Ipoly a legtutibb célpont, ez ugyanis kevésbé számít népszerű helynek, mert a felsőbb szakaszokon sokszor kell átemelni a hajót, és nincs sok kiépített szálláshely sem a parton. De ha nem riad vissza egy kis sátorozástól és szereti a magányos helyeket, bátran célozza meg a folyó alsó szakaszát, ahol jól lehet gyakorolni.

Hármas-Körös

Az Ipollyal ellentétben a Kettős- és a Sebes-Körös találkozásából született Hármas-Körös kifejezetten ismert és kedvelt a vízitúrázók körében. Többek között itt találjuk ugyanis a legjobban kiépített partszakaszokat, ahol kedvünkre válogathatunk a kikötési lehetőségek és a szálláshelyek között. A Hármas-Körös 92 kilométeres szakaszára esik többek között Szarvas is, ahová mindenképp ugorjanak be, ha kíváncsiak hazánk egyik legszebb arborétumára és a szintén ott látható Mini Magyarország makettre.

Hármas-KörösFotó: Indafotó



A folyó kifejezetten ajánlott kezdők számára, ha pedig elfáradtak a nagy evezésben, pattanjanak ki valamelyik szabadstrandnál, és fújjanak egyet a fák alatt. Fürdés közben azonban ügyeljenek a damilokra, a Hármas-Körösön nagyon sokan horgásznak.

Maros

Ha mindössze két napot tud szánni a vízitúrára, de ezalatt szeretne minél több mindent látni, a legjobb, ha a Marost célozza meg. A folyó magyarországi szakasza összesen 48 kilométer, ami akár egy hétvége alatt is leevezhető, ráadásul Szegednél torkollik a Tiszába, így vasárnap délutánra akár még egy villámvárosnézést is beiktathat, vagy pihenésképpen megnézheti a Szabadtéri Színház esti előadását a Dóm téren.

MarosFotó: Indafotó



Egyébként maga az evezés sem lesz túl megterhelő, a folyó ugyanis nem túl mély, ezért egymást érik a kavics- és homokpadok. Bármelyiknél kiköthetünk fürdeni, hiszen sehová sem sietünk, miért ne élveznénk ki minden pillanatot? Arra azonban érdemes figyelni, hogy a szálláskeresésre szánjunk elég időt, mert a part mentén csak kevés helyet találni. A falusi turizmus kedvelői itt kedvükre kiélhetik magukat és kereshetnek egy barátságos vendégházat valamelyik kisebb környékbeli településen.

Túr

Ha egy igazán kalandos, filmbeillő túrára vágyik, a Túr vízrendszerét önnek találták ki. A kristálytiszta folyó tele van víz alatti farönkökkel, és különböző burjánzó növényekkel, ami ugyan nem könnyíti meg az evezést, de annál mesebelibbé varázsolja a hangulatot. Bár ezek a vízi akadályok nem jelentenek valós veszélyt, mégis érdemes egy tapasztalt túravezetővel nekivágni az útnak, aki megmutatja a legjobb csapásvonalakat.

TúrFotó: Indafotó



A vízrendszer magyarországi szakasza négy részre osztható, a Túr csatornára, a Régi Túrra, az Öreg Túrra és a Holt Túrra, melyek közül hosszú kilométerek is távol esnek a lakott területektől, ezért érdemes úgy szervezni túrát, hogy legalább a kezdő és a végpont nagyobb városok közelében legyen.

Ha már ki is választotta, hogy melyik folyót barangolja be idén, itt talál hasznos tippeket a felkészüléshez!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek