Mégis lehet ingyen strandolni a Velencei-tónál

Csak három szabadstrandnak nincs engedélye a Velencei-tónál.

A szakhatóságok megállapították, hogy a Velencei-tó partján három szabadstrandnak - természetes fürdőhelynek - nincs engedélye, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala felfüggesztette ennek a három fürdőhelynek a működtetését – közölte a kormányhivatal szombaton az MTI-vel.

A kormányhivatal közleményében az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában megjelent hírre reagált, miszerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bezáratta az összes velencei-tavi szabadstrandot. Ezt határozottan cáfolták, és közölték, hogy a tóparton, a fizetős strandok mellett, több úgynevezett szabadstrand is hosszú évek óta működik engedéllyel, valamennyi jogszabályi és közegészségügyi feltételnek megfelelve.

Fotó: Sissy/Indafotó

A kormányhivatal a két érintett – a velencei és a gárdonyi - önkormányzat figyelmét ismételten felhívta, hogy a tulajdonában álló partszakaszokon az érintett három természetes fürdőhely kijelöléséhez szükséges kérelmet benyújthatja a Székesfehérvári Járási Hivatalhoz. A természetes fürdőhely működtetéséhez ugyanis alapvetően szükséges a vízminőség ismerete és a jogszabályban foglalt közegészségügyi feltételek megteremtése, amelyek együttesen szolgálják a fürdőzők egészségét, biztonságát. Az érintett szabadstrandok ilyenekkel nem rendelkeztek – tették hozzá.

A Fejér megyei kormánymegbízott soron kívüli vízminőség-vizsgálatot rendelt el az érintett három partszakaszon.

A Velencei-tó partján összesen tíz kijelölt, engedéllyel rendelkező fürdőhely működik. Ezek fürdővize kiváló, illetve jó minőségű, és ezen a tíz helyen a közegészségügyi feltételek is adottak, valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelnek.

Az MTI érdeklődésére Müller Cecília megyei tisztifőorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője elmondta: a jogszabályok nem tesznek különbséget a természetes fürdőhelyek között közegészségügyi szempontból, a feltételek azonosak. A köznyelvben szereplő szabadstrandok azok, amelyek használatáért nem kell fizetni, azonban engedéllyel rendelkezniük kell – mutatott rá.

A tisztifőorvos jelezte, hogy a három érintett fürdőhely az agárdi Tini Strand, a gárdonyi Pisztráng utcai és a velencefürdői Cserje utcai strand. Ezeknek nincsen engedélyük, engedélyeztetési eljárást sem indítottak a szezon előtt, így a hatóságok nem ismerik sem a vízminőséget, sem azt, hogy megfelelnek-e az egyéb előírásoknak – tette hozzá.

Az M1 aktuális csatornán pénteken az ÁNTSZ-határozat alapján azt mondták: a hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj. A probléma az, hogy a szabadstrandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek. A járási hivatal arra kötelezte a standok üzemeltetőit, hogy nyolc napon belül helyezzenek ki a parton fürdést tiltó táblákat és a lépcsőket távolítsák el - hangzott el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek