» Közel

4 zenei fesztivál, ami többet tud a koncerteknél

| | Nem érkezett még hozzászólás
Sárkányhajózás, lovaskocsis borozás, színházi előadások, madarászbemutató, csillagles, hastánctanulás és sok minden más érdekes program várja a hazai zenei fesztiválok látogatóit. Mutatjuk a kedvenceinket.

Ha kézbe vesszük egy nyári fesztivál programfüzetét, a legtöbben egyből a koncertek napi bontásához lapozunk, hogy lássuk, mikor játszanak kedvenceink. Általában észre sem vesszük azt a rengeteg kísérőprogramot, amin átlapoztunk. Pedig egy ideje a zenei fesztiválok szervezői nagyon igyekeznek, hogy a látogatóik akkor se unják el magukat, ha éppen nincsenek koncertek, vagy éppen zene helyett valami másra vágynak. Következzenek a legérdekesebbek.

EFOTT

Július 14-én, a jubileumi, 40. EFOTT fesztivál nyitónapjára a legsportosabbak kerékpáron is érkezhetnek Budapestről, a szervezők még a csomagok szállításáról is gondoskodnak. Aki inkább a Velencei-tavat tekerné körbe a fesztivál ideje alatt, erre is van mód, ráadásul profi kerékpárosok vezetésével. De ki lehet próbálni a teqballt, a buborékfocit, a vízifocit, vagy akár a sárkányhajózást is. És lesz vízilabda, strandröplabda és strandkézilabda bajnokság is. Akit pedig inkább a természetjárás vonz, vadőr segítségével ismerheti meg a környék élővilágát. A turisztikai programok pontos időrendi beosztását itt lehet megnézni, a sportprogramok listája itt található.

Naponta kétszer indul majd lovaskocsis járat, amelynek úti célja a környékbeli pincék egyike. Itt a csapat a borkóstolás mellett borászati alapismeretekkel is gazdagodhat. Aki azonban nap közben a bor helyett valami másra vágyik, benevezhet például a pákozdi katonai emlékpark bemutatójára. "A fesztiválozók megnézhetik a régi nagy csaták helyszíneit, és megismerkedhetnek az akkori viselettel is. Sőt, a vállalkozó kedvűek korabeli katonaként is kipróbálhatják magukat" – tudtuk meg a szervezőktől. De lesz Civil Tér és Kertmozi is. Előbbi helyszínen civil szervezetek munkájával lehet megismerkedni, utóbbin kortárs filmeket lehet nézni, vetítés naponta kétszer.  

Mikor? Július 14-19.

Hol? Velence

Jegyárak: Napijegy 7000 forint, hetijegy 21 000 forint, hétvégi jegy 12 000 forint. További infó a fesztivál honlapján.

Bánkitó

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Bánkitó Fesztivált. A Nógrád megyei Bánkon gyönyörű környezetben, a zenei választékon túl civil és kulturális programokkal várnak mindenkit. A  reggeleket – az előző esti buli függvényében – 2, 4 vagy 6 kilométeres futással lehet indítani. Aki pedig délutánonként unatkozna, a Játszóház projektnek köszönhetően jobbnál jobb társasjátékokat próbálhat ki a tóparton.

Az idei Bánkitó egyik legfontosabb újítása, hogy egy komplett színházi minifesztiválnak ad otthont. Itt olyan független alkotóműhelyek – mint a PLACCC, a Dollár Papa Gyermekei, a Független Színház, a Tünet Együttes vagy a Szputnyik Hajózási Társaság – kifejezetten a Bánkitóra készített, illetve a fesztivál tematikájához szabott előadásokat mutatnak be a részvételiség, az interakció jegyében. Aki színház helyett a mozgóképre szavaz, azt az ideiglenesen Bánkra települő Kertem Mozi kortárs filmklubja várja.

A közéleti programkínálat több mint 50 civil szervezet, szellemi műhely, kulturális egyesület és színházi társulat együttműködésével jött létre, hogy bebizonyítsák: mindennek több oldala van. "A tudatos, cselekvő vagy cselekedni vágyó állampolgár lehetséges szerepeinek sokféleségét  mutatjuk be színházi előadások, kerekasztal-beszélgetések, workshopok, viták, akciók formájában" – olvasható a fesztivál honlapján. A fesztivál programfüzetét itt lehet végiglapozni.

Mikor? Július 16-18.

Hol? Bánk

Jegyárak: Elővételben a napijegy 6000 forint, a bérlet 15000 forint. További infó a fesztivál honlapján.

Művészetek Völgye

Az idén 25. jubileumát ünneplő Művészetek Völgye mindig is legendás volt a változatos programkínálatáról. A koncertek mellett idén például ellátogathatunk Kapolcson a Design Terminál új közösségi terébe, ahová tervezőket, építészeket intézményvezetőket hívnak rendhagyó beszélgetésekre. A dizájnnál maradva, a WAMP udvarban hazai tervezők termékei közt lehet válogatni, sok más alkotó mellett ott lesz nagy kedvencünk, a textilékszerekkel foglalkozó Cirrhopprecycle is. Ráadásul, minden nap kreatív workshopokat tartanak a tervezőkkel, így műhelytitkokat is el lehet lesni.

Interaktív színházélményre vágyóknak ugyancsak Kapolcson a Momentán udvarban a helye. A klasszikus színház hívei pedig a taliándörögdi Színház-színpadon találják meg a számításukat. De lesz völgytörténeti kalandjáték, lehet nemzetközi sakknagymesterrel játszani, kapolcsi kerámiát festeni, társasjátékozni, Balaton-felvidéki portékák közt válogatni. A Művészetek Zöldje programsorozat keretében pedig geotúrákon, madarászbemutatókon, csillaglesen és érdekes előadásokon lehet részt venni.

Mikor? Július 24 - augusztus 2.

Hol? Taliándörögd, Vigántpetend, Kapolcs

Jegyárak: Elővételben a napijegy 3600 forint, a 10 napos bérlet 33 000 forint, az ötnapos rugalmas bérlet 16 200 forint, a 3 napos hétvégi bérlet 9000 forint. További infó a fesztivál honlapján.

Sziget

Idén 23. alkalommal özönlenek át tömegek a K-hídon, hogy egy hétig együtt bulizzanak a Hajógyári-szigeten. A fesztiválon évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a látványelemek és a kiegészítő programok. “Meggyőződésem, hogy a sokszínű programok és szolgáltatások, na meg a helyszín egyedisége mellett a Sziget színes látványvilága, a változatos térszobrok és installációk, olyan küllemet kölcsönöznek a rendezvénynek, amivel beteljesedik az az érzés, hogy a Sziget nem csak egy a rengeteg jó fesztivál közül, hanem ez valóban a Szabadság Szigete” – idézi a rendezvény honlapja a fesztivál alapítóját, Gerendai Károlyt.

A drogok nélkül is tökéletes pszichedelikus élményt nyújtó Luminárium idén is ott lesz az attrakciók között. A további látnivalókat idén továbbfejlesztik, a korábbi térelemek, szobrok mellé alkotói csoportok, művészek, művészeti iskolások terveinek tucatjai épülnek majd fel. A két éve debütált Sziget Beach pedig új programelemekkel bővül, ugyanis ide költözik a Cökxpôn Chill Garden. Jógaórától a hastánc tanításon át a tűzzsonglőrökig lesz itt minden.

A népszerű Nagy Utcaszínházat sem kell idén nélkülözni, sőt, a szervezők ígérete szerint minden eddiginél látványosabb lesz majd az óriási buborékkal és az égből alászálló emberekkel együtt. És persze lesz színház- és táncsátor, vándor vurstli, Hungarikum Falu, és Múzeumi Negyed is. Érdekesnek ígérkezik a kreatív zóna, ahol a tudomány és kreativitás kerül fókuszba. "Ebbe a körbe tartozik a logikai sátor, a sakkszövetség sátra, a startup vállalkozások bemutatkozásának helyszíne, az új TED talk helyszín, a különböző elektronikus játékok sátrai" – olvasható a fesztivál honlapján.

Mikor? Augusztus 10-17.

Hol? Budapest

Jegyárak: Elővételes napijegy a -1. napra 20 000 forint, a többi napra 17 000 forint, 7 napos bérlet 78 000 forint, 5 napos bérlet 69 000 forint. További infó a fesztivál honlapján.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
11 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
11 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
15 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.