» Közel

Elkezdődött Európa leghosszabb tókerülő versenye

| | Nem érkezett még hozzászólás
Július másodikán reggel kilenc órakor elrajtolt a 47. Kékszalag 540 hajóból álló mezőnye, hogy a rendelkezésre álló 48 óra alatt teljesítse Európa leghosszabb tókerülő versenyét.

A meteorológiai előrejelzések szerint gyenge-közepes szél várható, így a Fifty-fifty nevű hajó tavaly elért 7 óra 13 perc 57 másodperces időrekordja valószínűleg nem forog majd veszélyben – áll a szervezők közleményében.

A hajók egy ágyúlövés jelére indultak el a Balatonfüred előtt kitűzött, közel hét kilométer hosszú rajtvonalról. Az első pályajel Balatonkenese előtt található, innen Siófokra, majd a Tihanyi-szoroson keresztül Keszthelyre kell vitorlázni. A célvonal ismét a balatonfüredi hajóállomás előtt lesz, az első befutó hajókat késő délután-kora estére várják a célba. A verseny teljes távja légvonalban 155 kilométer. A magyarok mellett lengyel, német, svájci és szlovák hajók is rajthoz állnak.

Az abszolút kategória győzelmére több hajónak is komoly esélye van. Így a Józsa Márton vezette Fifty-fifty, ez az 50 láb hosszú high-tech katamarán mindenképpen nyerhet idén is. De jó esélye van erre Litkey Farkasnak is, aki már tizenegy alkalommal nyerte meg ezt a versenyt, és idén egy Svájcban vásárolt, sikeres 35 lábas katamaránnal indul, amelyet a Cellum névre kereszteltek.

De a Kékszalag egyre több nemzetközi vitorlázót is vonz: a magyarok mellett lengyel, német, svájci és szlovák hajók is rajthoz állnak. Így a verseny győztese lehet például a Safram nevű svájci csapat egy Ventilo M1 típusú katamaránnal, amely a Genfi-tavi nagy versenyeken már kiváló eredményeket ért el. Az 540 hajó között 14 többtestű vitorlást találunk.

Ám a Kékszalag nemcsak a profi vitorlázók versenye. Önmagában rendkívüli teljesítmény a tó körbevitorlázása, amely a lassúbb hajók számára akár két vízen töltött éjszakát is jelent. Néha hőségben és nagyon kis szélben, néha viharos, hideg időben kell kitartania a közel háromezer résztvevőnek, ami mindenképpen elismerést érdemel.

A verseny élőben követhető a Kékszalag weboldalán, közvetíti a DigiSport televízió és YouTube-on is élőben közvetítik:

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
14 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.