Sörrel, borral, KRESZ-pályával vár ez a hétvége

Alkohollal hűsítő szabadtéri rendezvények Szegedtől Villányig - közbe ékelve a fővárost, ahol a felelős alkoholfogyasztás és a KRESZ szabályainak betartására is találtunk programot. Hétvégi programajánló hasukat szerető sörösöknek, jazzkedvelő borosoknak és a liliomból is gyógypálinkát készítő kisiparosok rajongóinak.

Szenteltessenek liliomot Szegeden

Szombaton nem csak az Antalok ünneplik nevük napját, de a szegediek minden évben ezen a napon tartják a Liliomfesztivált is az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban - persze nem véletlenül. A fehér liliom ugyanis Szent Antal, a XIII. században élő portugál nemesből lett ferences szerzetes jelképe volt, akit a szegények védőszentjévé avattak. Ezt követően a neve napját liliom szenteléssel ünnepelték, a megszentelt növényt pedig gyógyászati céllal használták fel. Úgy tartották, hogy a liliomból készült pálinka egy kockacukorra csepegtetve például kiváló görcsoldó a gyomornak. Ebben a hitben azóta is, népszokástól függetlenül sokan megmaradtak.

Ferences rend (OFM

 Márpedig a szombati liliomfesztiválon ezeket, az 1950-es évekig élő szokásokat szeretnék megidézni. A kolostor gyógy- és fűszernövényes kertjében ezért pokrócos pikniket tartanak, a kolostori ispotályban a ferences gyógyászati hagyományokat mutatják be, de az amatőrök még egy virágkötészeti versenyre is benevezhetnek. A gyerekeket mézkóstolóval és bábelőadásokkal várják, míg a nagyobbak a kertészeti és kézműves játszóházakban próbálhatják ki ügyességüket. Az estét pedig már egy kollektív liliomszenteléssel egybekötött misével és dél-alföldi táncházzal zárják.

Program kavalkád Szegeden
A következő hetekben megéri ellátogatni Szegedre! Június 19-én kezdődik a Szőregi Rózsaünnep és ugyanekkor kerül megrendezésre „Az első nemzetközi Söröm" kézműves sörfesztivál a Széchenyi téren. Június utolsó hétvégéjén Levendula Napok lesz a Füvészkertben, július 3-án startol a Szegedi Szabadtéri Játékok az Álarcosbállal, és ekkor kezdődnek a XIII. Szegedi Várjátékok is. (X)

Sörözzenek a Várban Dr Albannal

Több mint 200 sörkülönlegességgel, Belgium 30 ismert és kevésbé ismert italával, valamint csaknem 130 féle fogással várja a látogatókat csütörtöktől vasárnap estig az V. Jubileumi Sörfesztivál a budai Várban - olvasható az MTI hírei között.

V.Jubileumi Sörfesztivál / Facebook

 A hazai gyárak klasszikus ízei és a kézműves sörfőzdék nedűi mellett cseh, szlovák, szlovén, német, osztrák, angol és ír sörök, míg a Cider Ligetben már a lágyabb ízek várják a vendégeket. A látogatók ezúttal is betétdíjas korsókból fogyaszthatnak, de limitált számban kapható lesz női korsó, azaz kisebb, négy deciliteres pohár is. A fesztiválon a street food kedvelői 17 vendéglátóhely pultjánál lakhatnak jól száznál is több fogás között válogatva. A gasztronómiai kínálat mellett utcabáli hangulattal, az Oroszlános udvarban pedig koncertekkel várják a látogatókat. Fellép a Magna Cum Laude, a Neoton Família, Nagy Feró és a Beatrice, a Total Dance fesztivál keretében pedig Dr Alban, a Kozmix, az UFO és a Groovehouse is koncertezik. Részletes programért kattintson a www.sorfesztival.hu oldalra.

Hallgassanak jazzt, bort kortyolgatva

Joan FaulknerJegymester.hu

 

Külföldi és hazai sztárok is fellépnek a Gere Jazz Fesztiválon, ahol a borok, a különleges ételek és a dzsessz találkozik június 12-én és 13-án Villányban. A Boney M kedvelői már a pén tek estét is szeretni fogják, amikor a hetvenes évek egyik legsikeresebb popegyüttesének jól ismert slágerei szólalnak majd meg. A legnépszerűbb dalok átiratait ráadásul Sheyla Bonnick, a zenekar 1975-ös, legelső formációjának tagja adja elő, a több ismert hazai zenészt is felvonultató Star Jam Band társaságában. A szombat két világhírű díva előadásával folytatódik: a gospel-énekesként megismert amerikai Joan Faulkner, és a német-libériai származású Pat Appleton énekesnő fellépésével - mindez nagyzenekari hangszerelésben, a Budapest Jazz Orchestra kíséretében.

A szervezők a fesztivál csúcspontjának a New Yorkból érkező hatfős Nat Osborn Band koncertjét ígérik, amely a funk, a reggae, a dzsessz és a blues elemeit keveri ügyesen előadásukban. A rendezvény gasztronómai felelőse a Mandula Étterem és Bor-Bár séfcsapata, miközben mindkét nap Gere habzóborokkal és gourmet borfalatokkal várnak minden látogatót. A borokról Gere Attila Pincészete, a Weniger & Gere Pincészet és a Csillagvölgy Pincészet gondoskodik. Piknikhangulat, szabadtéri látványkonyha és folyó bor minden mennyiségben Villányban, péntektől szombat estig.

Tanuljanak KRESZT játszva a gyerekkel!

Miután kellően kiheverték a hétvégi sörös és boros programokat, keljenek útra a családdal és mutassák meg a gyerekeknek, hogy a biztonságos közlekedés nem csak a híradásokban bejáratott szószerkezet. A Vasúttörténeti Park ugyanis vasárnap ismét megtartja Közlekedésbiztonsági Napját, amelyen a gyerekek játékos formában tanulhatják meg a gyalogos-, a vasúti-, a kerékpáros- és a tömegközlekedés alapszabályait. Nyolcadik alkalommal rendezik meg ezt a napot, a programja pedig idén kibővült a közúti, a tömegközlekedés és a kerékpározás szabályainak gyakorlásával.

Magyar Vasúttörténeti Park

 Lesz mini KRESZ park, kerékpáros ügyességi pálya, látványosan szimulált vonat és hungarocell autóütközés bemutató, miközben bárki kipróbálhatja az Élet Úton KRESZ pályát, amely valójában egy mini közlekedésbiztonsági játszótér. A Mini KRESZ Park kis sofőrjeinek 15 perces KRESZ oktatáson kell részt venniük, mielőtt az autók volánjai mögé ülnek, a legügyesebbeket pedig ajándékokkal díjazzák. A program minden más részletéért kattintson ide.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek