Török kori hadijátékot rendeznek Tatán

Török kori hadijátékot rendeznek Tatán

A tatai vár lábánál a hétvégén háromnapos fesztiválon elevenítik fel a vár 1597-es visszafoglalását a törököktől - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A győztes ostrom döntő fegyvere a patara, azaz a petárda volt, ezért nevezik a fesztivált Tatai Patarának. A rendezvényen a középkori életet elevenítik fel. A látogatók korhű ruhák között válogathatnak, korabeli ételeket kóstolhatnak, serbetet ihatnak és nyilvános boszorkánypereken vehetnek részt a Tatabányai Törvényszék bíráinak közreműködésével.

A Tatai Patara idén nyolcadik alkalommal varázsolja el az idelátogatókat 456 hazai, cseh, szlovák, lengyel, osztrák és olasz hagyományőr, valamint közel ezer további közreműködő összefogásának köszönhetően. A hétvégén négy monumentális csatát játszanak újra, és a kontraszt kedvéért a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultat néhányat a legújabb haditechnikai berendezésekből.

A korhű vásári forgatagot a Nánai Sólymos Vitézek előadásai színesítik, a Borudvarban közel 400 hazai és felvidéki néptáncos várja táncházzal az érdeklődőket a II. Nemzetközi Néptánctalálkozó keretében, valamint katonazenekari találkozót rendeznek.

A háromnapos program valós történeten alapul: 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány az új fegyver bevetésével foglalta vissza a tatai várat a törököktől. Később Győr felszabadításánál is az itt kipróbált fegyver indította el a sikeres ostromot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek