Mavagyonolás és pünkösdi királynéjárás Sóstógyógyfürdőn

Mavagyonolás és pünkösdi királynéjárás Sóstógyógyfürdőn

Pünkösdi királynéjárásra és királyválasztásra, valamint Árpád-kori udvari játékokra és szabadtűzi főzésre várják a látogatókat pünkösdhétfőn a Sóstói Múzeumfaluba.

Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen munkatársa az MTI-nek elmondta: május 25-én az egykori hagyományokat, népszokásokat elevenítik fel az intézményben, ahol 10 és 17 óra között rendezik az ünnepi programot.

Sóstói múzeumfalu

 A régi királynéjárást a Lókötők Néptáncegyüttes tagjai elevenítik fel, akik a "mavagyonolást" mutatják be. A Ma vagyon, ma vagyon, piros pünkösd napja kezdetű népdalból eredő szokás valamikor termékenységi varázslás volt, a lányok portáról, portára jártak és bő kendertermést kívántak az ott lakóknak. Királynéjukat magasra emelve kiabálták: "Ekkora legyen kendtek kendere!". A haszonnövény igen fontos volt egykoron, a kenderkóróról vízben áztatással választották le a rostját, majd szárították, tilolták, a csepűből fonalat fontak, abból pedig vásznat szőttek.

A lányok után a néptáncos fiúk versenye következik, akik a pünkösdi királyi címért mérik össze tudásukat, erejüket. A cím sok-sok kiváltsággal járt a régmúltban, a győztes a legények vezetője, a vitás kérdések bírája volt, s minden mulatságba meghívták a faluban, sőt a helyiek állták a számláját a kocsmában. Délben az Aprófalva Hagyományőrző Együttes tagjai csikós és betyárdalokkal kívánnak majd jó étvágyat.

A skanzen Árpád-kori falurészében a honfoglaláskori ételt, az elődök híres füstölt húsos köleskásáját kóstolhatják meg a látogatók. Bekapcsolódhatnak az Árpád-kori udvari játékokba is, valamint megtekinthetik az álló szövőkeretes szövést és a halászháló-készítést. Tárlatvezetés is lesz a honfoglaláskori létesítményekben, amelyeket történeti források és régészeti feltárások alapján építettek fel a múzeumfaluban.

A programot előadás, bábjáték, műhelybemutatók, kézműves foglalkozások színesítik.

Nyaralt már Sóstógyógyfürdőn?
Fogadjunk, hogy tízből kilenc olvasónk erre a kérdésre nemmel válaszol. Pedig remek élményfürdő, állatkert és a fent említett skanzen is itt található. Kattintson korábbi beszámolónkért.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek