Bemutatták a csíksomlyói búcsúba robogó Rákóczi-mozdonyt

Kuruc versekkel köszöntötték és II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem arcképével matricázták fel a MÁV csíksomlyói pünkösdi búcsúba közlekedő mozdonyát, amit a Nyugati pályaudvaron mutattak be hétfő délelőtt.

Fotó: Muray Gábor Zoltán

 A jármű avatásán, amelyet a MÁV-Gépészet Járműjavító Férfikarának kuruc dallamaival gazdagítottak, a mozdony matricázására kiírt ötletpályázat nyertesét és gyermek különdíjasát is köszöntötték.

A MÁV – idén a Kárpáteurópa Utazási Irodával együttműködve – évről évre össznemzeti zarándokvonatot közlekedtet a csíksomlyói búcsúba. A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors nevű szerelvényt vontató mozdony rendre történelmi témájú díszítést kap. Ezúttal – az erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából – „II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, és Rákóczi-mozdony a Rákóczi-várnál" mottóval.

A MÁV-START által biztosított, most bemutatott TRAXX típusú mozdony 2015-ben a korábbiaktól eltérően a gyimesbükki Rákóczi-várig vontatja majd a szerelvényt. Az idei szervezés újdonsága a madéfalvi veszedelem emlékművénél tartandó megemlékezés és a hazaút módosított útvonala is, Wass Albert regény-helyszínén (Dés), Wesselényi Miklós városán (Zsibó) és Károli Gáspár szülőhelyén (Nagykároly) keresztül. A díszes jármű a pünkösdi búcsú után is aktív marad, az utasok egész évben találkozhatnak vele.

A Kárpáteurópa által a mozdony felmatricázására kiírt ötletpályázatot Penke József gyógyszerész végzettségű budapesti fotós és grafikus munkája nyerte; különdíjban pedig egy saját rajzával pályázó gyermek, Németh Márk részesült. A győztesek a helyszínen vehették át jutalmukat. – tette még ünnepélyesebbé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek