Mit nekünk eső?! Cirkuszszelfik, kínai agyagkatonák és menő külföldi filmek a hétvégén

Már-már azt hittük, hogy beköszöntött a nyár, máris újra kezdődik a didergés, de ettől még a hétvége hétvége marad! Ne hagyja, hogy a rossz idő letörje a kedvét, a programajánlónk végigolvasása után már kétsége sem lesz afelől, hogy a városban a helye. Az év egyik legvagányabb filmfesztiválja, bámulatos, századik születésnapjukat ünneplő épületek, városligeti cirkuszparádé és eredeti kínai agyagkatonák várják, hogy feldobhassák a hétvégéjét. Ne hezitáljon hát tovább, vegye a nyakába Budapestet!

Ebben a kiszámíthatatlan időben nehéz előre tervezni, ezért kinti és benti programokat is válogattunk, hogy semmiképp se dőljön dugába a hétvége, ha esetleg végig ítéletidő lesz. Elő az esőkabáttal, és irány a város, hiszen már el is kezdődött a hétvége!

 

Oldtimerek és cirkuszszelfi-nap a Ligetben

 

Szombaton, a cirkuszok világnapján rendezik meg az idei Városligeti Cirkuszparádét, amelynek keretében kosztümös artisták, lovas huszárok, mazsorettek, brazil szamba táncosok, oldtimer autók, gólyalábasok, valamint a Circussimo! című új műsor teljes társulata vonul át a Városligeten. Ezen a napon a cirkuszparádék 19. századba visszanyúló, Amerikából induló hagyományait elevenítik fel, hiszen annak idején a városba érkező vándorcirkuszi társulatok is díszes menetben vonultak végig az utcákon.

 

Kisvasút és gólyalábFotó: David Kis / Facebook / Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz épülete előtti színpadon a Szőlőskislaki Artista Iskola bemutatójával kezdődik a program, majd a délelőtti Circussimo! előadás után elindul a menet az Állatkerti körúton a Hősök teréig, és ugyanezen az útvonalon érkezik vissza délután az épület elé. A felvonulást Pintér Tibor Lovasszínházának társulata is kiegészíti, és klasszikus cirkuszi időket idéző hintón adják elő produkcióikat. A felvonulást követően a szabadtéri színpadon fellépnek a Baross Imre Artistaképző diákjai, valamint a Feeling Mazsorett Tánccsoport.

 

Lovas huszárokFotó: David Kis / Facebook / Fővárosi Nagycirkusz

A Nemzetközi Cirkuszszövetség a világnapra meghirdette a "cirkuszszelfi-napot" is, amelynek célja, hogy minél több cirkuszrajongó készítsen magáról, vagy barátairól bohócorros fotót, délelőtt pedig közös fénykép is készül majd a parádén résztvevő művészekről és a közönségről. A Cirkuszparádé részleteiért és az esti Circussimo! előadásra szóló jegyekért kattintson ide.

Gasztro kaland a Garay ÉlményPincében!
Ismerje meg Gemenc értékeit egy exkluzív borvacsora keretei között. Terítéken a vadhúsokból készített tájjellegű étkek. Minden fogáshoz hozzá illő nívós szekszárdi bor kerül pohárba, és bemutatkozik a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ is. Havonta színvonalas programokkal és állandó borkóstolási, vásárlási lehetőséggel várja Önt is a Garay ÉlményPince! (X)

 

Búcsúzik a Titanic – botránydoku és pszicho-thriller a nézők kedvence

 

A 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idén is öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget. Ha hétköznap nem volt ideje eljutni, most már talán könnyebb lesz a döntés, hogy melyik filmet válassza a fesztivál széles kínálatából, a záróhétvégére ugyanis már kezdenek körvonalazódni a közönség kedvencei. A legtöbb előadásra még mindig vannak jegyek, a legnépszerűbb filmekre pedig még pótvetítéseket is meghirdettek.

 

22. Titanic Nemzetközi FilmfesztiválFotó: Facebook / Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

A legtöbb nézőt eddig az Ex Machina című pszicho-thriller, Jafar Panahitól a berlini nagydíjas Taxi, a Julianne Moore-nak Oscar-díjat hozó Megmaradt Alice-nek és Laura Poitras Oscar-díjas dokumentumfilmje, az amerikai kormány lehallgatási botrányát felfedő Edward Snowdenről szóló Citizenfour vonzották. A Citizenfour péntek este 8 órás vetítése után Maróy Ákos, az Átlátszó.hu társalapítója és Vágvölgyi B. András filmrendező beszélgetnek majd a Puskin moziban a Snowden-ügyről, és a 9/11 utáni Egyesült Államok és a nyilvánosság aktuális kérdéseiről.

 

Megnyitó az UrániábanFotó: Facebook / Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

A fesztiválon a Hullámtörők díjért nyolc film versenyez. A zsűri tagjai Ragályi Elemér operatőr, Timo Malmi, a Kaurismäki testvérek által elindított észak-finnországi Midnight Sun filmfesztivál művészeti igazgatója, a zsűri elnöke pedig Borislav Anđelić, a FIPRESCI szerbiai szekciójának elnöke. A Titanic idén rendhagyó módon egy dokumentumfilmmel, Michael Madsen A látogatás (Visit) című alkotásával zárul, amely az ember első találkozásáról szól a földönkívüli intelligens élettel. Ha már el is döntötte, hogy melyik filmet szeretné megnézni, a fesztiválra itt tud jegyet vásárolni.

 

Hazatérnek a kínai agyagkatonák az Iparművészetiből

 

Vasárnap zár az Iparművészeti Múzeum két eredeti agyagkatonát is bemutató, Az ősi Kína kincsei című kiállítása. A kiállítást eddig húszezren keresték fel, a záró hétvégén pedig számos programmal és különleges tárlatvezetéssel várják a közönséget. Ha vasárnap látogatnak el a múzeumba, a családi jegy mellé kiállítási katalógust is kapnak ajándékba, de mindenképpen készüljenek fel a tömegre!

 

Az érkezés utáni első kép az egyik katonáról az Iparművészeti MúzeumbanFotó: Kovács Tamás / MTI

A tárlat anyaga a Senhszi Történeti Múzeumból, a Csengtő Palota Múzeumból és Nancsing Város Múzeumából érkezett Budapestre, és a több mint 150 bemutatott műkincs között a legkülönlegesebbnek az a két eredeti agyagkatona számít, amelyek a Csin Si Huang-ti császár sírját védelmező agyaghadsereg tagjai. A kiállításon megelevenedik a Han- és a Tang-dinasztiák kora, valamint a Selyemúton Kínába érkező buddhizmus művészetébe is bepillanthatnak a látogatók. A finisszázs részletes programjáról itt tudhat meg többet.

 

Százéves házait ünnepli Budapest

 

Öt éve indult el a százéves fővárosi házakat bemutató Budapest100 programsorozat, ebből az alkalomból ezúttal nemcsak az építésük, falavatásuk, vagy alapkőletételük centenáriumát idén ünneplő házakat köszöntik, hanem azokat is, amelyek 1911-1915 között épültek. Az önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő civil programhoz számos kísérőrendezvény, tematikus séta és kiállítás is kapcsolódik.

 

Tavalyi ünneplés a Szív utca 42-benFotó: Danyi Balázs / Budapest 100

Szálljanak be a Hosszúlépés csapata által szervezett élő társasjátékba, ahol eldugott rejtvényeket megfejtve fedezhetik fel a főváros évszázados épületeit. Csodálják meg a Horánszky utca 12. fényfestésben pompázó homlokzatát. Látogassanak el a Nemzeti Sírkertbe, ahol a 100 éves síremlékek között vezetik végig az érdeklődőket. Vegyenek részt a Harsányi János Nobel-díjas közgazdász tiszteletére rendezett kerékpártúrán. És böngésszenek a Budapest100 több tucatnyi programja között, hogy olyan épületeket ismerhessenek meg, amelyekről eddig azt sem tudták, hogy léteznek!

 

Ilyen volt tavaly a Budapest100: vagány kilátás a Bertalan Lajos 20-bólFotó: Mohai Balázs / Budapest 100

A Budapest100-at a brit Guardian 2013-ben a kontinens legérdekesebb programjai közé válogatta, valamint elnyerte a hamburgi Lebendige Stadt Stiftung (Élő Város Alapítvány) által kiírt pályázaton A legszebb városi ünnep címet is. Az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai zsűrije a rendezvénysorozatot 2014-ben az Év Önkéntes Programjává választotta. A Budapest100-ra tavaly csaknem húszezren voltak kíváncsiak és idén is hasonló látogatottságra számítanak a szervezők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek