Éljen május elseje, éljen az utazás!

Ha a húsvéti sürgés-forgásban egy perc ideje sem maradt pihenni, nem csoda, ha úgy érzi, hogy már ezer éve volt az utolsó igazi hosszú hétvége. Épp itt az ideje, hogy kihasználják a május elsejét, és elutazzanak valahová kikapcsolódni. Megmutatjuk egy népszerű fesztiválhelyszín tavaszi arcát, elkalauzoljuk egy kétszáz éves arborétumba és elvisszük egy olyan világörökségi helyszínre is, ahol már-már azt hiheti, hogy Ausztriában jár. A hab a tortán pedig, hogy mindegyik vízparton van!

 Május elsején csap meg minket először a nyár szele, és aki csak teheti, igyekszik kiszabadulni a négy fal közül. Összegyűjtöttük azokat a belföldi úti célokat, ahová mi a legszívesebben utaznánk a következő hosszú hétvégén. Kivétel nélkül mindegyiket lecsekkoltuk, és állítjuk, hogy megérnek egy misét!

Orfű

A Baranya megyében található Orfű az évről évre népszerűbb zenei fesztiváljáról, a Fishing on Orfűről vált ismertté. Ahogy egyre nagyobb tömegeket vonz fesztivál, úgy válik egyre zsúfoltabbá az egész település ezalatt a néhány nap alatt. Ha kíváncsiak, miért ilyen nagy szám Orfű, célozzák meg még a szezon kezdete előtt, így lesz alkalmuk kiélvezni a környék egyébként hihetetlenül nyugodt atmoszféráját.

A Pécsi-tó a fesztivál ideje alatt
Galéria: Éljen május elseje, éljen az utazás!
(Fotó: KrE / Indafotó)

 Orfű mindössze 32 négyzetkilométeres területén három, mesterségesen kialakított tavat is találunk, amelyekről valójában a mesterséges szó jutna eszünkbe utoljára. Az Orfűi, a Pécsi és a Herman Ottó tó közül nekünk az első a kedvencünk. Hatalmas fákkal szegélyezett, homokos, vadregényes partján kényelmesen el lehet bújni a könyvünkkel, a retró hangulatú büfében isteni és óriási a lángos. A tó vize pedig fokozatosan mélyül, ezért a gyerekeket is bátran be lehet engedni, középen pedig már úszni is lehet. Bár a strandra belépőt kell váltani, többféle kedvezményt is biztosítanak, ráadásul bent még egy kis állatsimogatót is kialakítottak.

Nyár eleji nyugalom
Galéria: Éljen május elseje, éljen az utazás!
(Fotó: Orfű)

 Akkor sem kell letenniük az orfűi kirándulásról, ha mégsem köszöntene be a nyár május elsejéig, a környék ugyanis sok más látnivalót is kínál a tavakon kívül. Több tanösvény is indul innen, az egyik például a híres Abaligeti-cseppkőbarlanghoz és a Denevérmúzeumhoz vezet. A lovaskocsikázástól a kerékpártúrán át a sárkányhajózásig mindenféle aktív programot szerveznek az orfűiek, ráadásul a május elsejei hétvégén lesz az Orfűi Vízisport Évadnyitó és Tókerülő Modellvitorlás Verseny is.

Magyarhertelend Termálfürdő
Galéria: Éljen május elseje, éljen az utazás!
Forrás: Travelo(Fotó: MrToni / Indafotó)

 Ha pedig elfáradtak a sok sportolásban és esetleg az eső is eleredne, több közeli fedett fürdő közül is válogathatnak. A szomszédos Magyarhertelenden például nagyon szépen felújított termálfürdőt találnak, ahol elképesztő kilátás nyílik a kinti, fedett medencékből, bent pedig többféle élménymedence és sóbarlang is van. Ha a sportolás, és a strandolás mellett még jut erejük egy kis városnézésre, Pécs mindössze 14 kilométerre fekszik innen, úgyhogy akár még ez is beleférhet a programba.

Május 1. a zalakarosi Wellness Hotel Mendanban
Az egy évvel ezelőtti szezonnyitó ajánlatunkat megismételve az idei május 1-i hétvégét is felejthetetlen programokkal, szenzációs fellépésekkel, előadásokkal és sztárokkal, valamint természetesen Önökkel szeretnénk ünnepelni. Legyen szó a család legkisebb vagy legidősebb tagjáról, mindenki számára tartogatunk meglepetéseket, megünnepelve ezáltal az elmúlt egy évet és megköszönve vendégeinknek a visszatérést és kedvességüket. Sztárvendégünk az X-Faktorból megismert Szabó Ádám! (X)

 Hegykő

Hegykő a Fertő-tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, az osztrák-magyar határ mellett fekszik. Egy barátságos, makulátlanul tiszta utcákból álló kis település, melyet az évszázadok során kézről kézre adtak egymásnak a nemesi családok: Nádasdy, Esterházy, de még Széchenyi birtok is volt. A község 2001 óta a világörökség része.

Hegykő madártávlatból
Galéria: Éljen május elseje, éljen az utazás!
(Fotó: www.hegyko.hu)

 Hegykőt elsősorban híres gyógyvize miatt szokás felkeresni, de a termálfürdőben nem csak a gyógyulni vágyók, hanem az egész család talál kikapcsolódási lehetőséget a különböző hőmérsékletű kültéri és beltéri termál- és élménymedencékben. A jó időben bízva nagy május elsejei banzájjal készülnek itt is. A Széchenyi Ödön parkban állítják fel a Fertő-táj legnagyobb május fáját, köré pedig hatalmas pikniket szerveznek, koncertekkel, gyerekprogramokkal, sör- és borkóstolóval, kézműves foglalkozásokkal és lovaskocsizással. Azok pedig, akik kockás pléddel és piknik kosárral érkeznek, akár fesztiválbérletet és fürdőbelépőt is nyerhetnek.

A Fertő-tó
Galéria: Éljen május elseje, éljen az utazás!
(Fotó: siracusa / Indafotó)

 Hegykő érdekes látnivalói közé tartozik a neoromán stílusú plébániatemplom, és az innen nem messze található madármegfigyelő-szabadidő park is, ahol a nádasok fölé emelkedő kilátóból ismerhető meg a Fertő madárvilága, lent pedig egy jókora játszótéren tombolhatják ki magukat a gyerekek. Érdemes bejárni Hegykő környékét is, a Fertő-tó partján végig kiépített bicikliúton lehet tekerni, de kisvasútra is felpattanhatnak, hogy idegenvezető kíséretével ismerjék meg a környező településeket. Ha pedig még mindig nem elég a sportból, felkereshetik a Patak utca homokos pályáit, ahol lovagolni is lehet.

A hétköznapok nyugalma
Tapasztalja meg a hétköznapok nyugalmát, a reggelek csendes békességét Hévízen, a NaturMed Hotel Carbonában! A csodás feltöltődés élménye Önre vár! Jó döntés, ha vasárnap vagy hétfőn érkezik hozzánk, mert ebben az esetben három éjszakás foglalása nálunk négy éjszakát ér, sőt egy bio olajos hátmasszázzsal is kedveskedünk Önnek. Elixír a hétköznapokra ajánlat 83 300 Ft/fő/4 éj ártól foglalható. (X)

 Szarvas

Szarvas a történelmi Magyarország földrajzi középpontján fekszik, hazánk ötödik legnagyobb állóvize, a Körös-holtág mellett. A vízen evezőtúrákat lehet tenni, ha pedig szeretnek pecázni, szintén jó helyen járnak, mert a környék népszerű horgászhelynek számít, törpeharcsát, pontyot, keszegféléket és rablóhalat is lehet itt fogni.

A Holt-Körös
Galéria: Éljen május elseje, éljen az utazás!
(Fotó: bukkig / Indafotó)

 Gyerekekkel a legizgalmasabb program Szarvason az arborétumlátogatás, ahol közel 1600 fa- és cserjefajtában – köztük száz évet is megélt mocsárciprusokban és mamutfenyőkben –, 150 madárfajban és különleges rovarokban lehet gyönyörködni, de akár még őzekkel és rókákkal is találkozhatunk. A Pepi-kertként is elhíresült arborétumot egy olasz család alapította még az 1700-as évek végén, majd 1940-ben ajánlották fel a felügyeletét az államnak, azóta pedig hazánk egyik legnagyobb és legjelentősebb élő fagyűjteményének számít, melyet országos védettségű természetvédelmi területként tartanak számon.

A Szarvasi Arborétum
Galéria: Éljen május elseje, éljen az utazás!
(Fotó: fero / Indafotó)

 A park zegzugos ösvényein járva egészen elfeledkezhetnek a város zajáról, és ha hiszik, ha nem, itt az egész országot bebarangolhatják. A Mini Magyarország makettje ugyanis bemutatja a történelmi Magyarország nevezetességeit, és itt található hazánk legnagyobb mini szabadtéri vasútja is.

Mini Magyarország
Galéria: Éljen május elseje, éljen az utazás!
(Fotó: Mini Magyarország Szarvas / Indafotó)

 Ha már bejárták a várost is, megnézték az Anna-ligetet és esetleg a Történelmi Emlékúthoz is elkerekeztek, ahol a történelmi Magyarország közepét jelző emlékhely található, pihenjenek meg a Szent Klára Gyógyfürdőben. A fürdő saját gyógykúttal és különböző wellness-szolgáltatásokkal várja vendégeket, május elsején is reggel 10-től este 8 óráig.

Travelo-tipp!
A szarvasi kirándulás előtt érdemes letölteni ezt a mobilalkalmazást, aminek segítségével többet megtudhatnak a makettparkról és a Szarvasi Arborétum eseményeiről. A PocketGuide is jól jöhet, ha szeretnének több hasznos infóhoz jutni a városról és az aktuális programokról.

 A szarvasi utazást koronázzák meg egy izgalmas sörfőzdelátogatással, mi is ezt tettük és nem bántuk meg! A szomszédos Békésszentandráson található a hazai kézműves sörfőzés egyik központja, a Szent András Sörfőzde. Legújabb sörük, az imperial-pilsner típusú, prémium kategóriás Monarchista premierjén jártunk a főzdében. Az összes sörük levett minket a lábunkról, úgyhogy lehet, hogy most is visszatérünk, hiszen hogyan is ünnepelhetnénk meg méltóbban a munka ünnepét, mint egy kis lazulással?!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek