Fénystafétával ünnepli Szeged a Fény Évét

Fénystafétával ünnepli Szeged a Fény Évét

Változatos ismeretterjesztő programok, előadások, kiállítások, képzőművészeti tárlatok, nyári táborok várják az érdeklődőket, elsősorban az általános és középiskolásokat a fény nemzetközi éve alkalmából Csongrád megyében - adta hírül az MTI.

 

Fotó: Valery Semovych / Northfoto

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a programsorozatról tartott csütörtöki szegedi sajtótájékoztatón elmondta, a Fény Nemzetközi Éve jó apropó arra, hogy a fénnyel kapcsolatos kísérleteken, előadásokon keresztül felkeltsék a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt.

Az akadémikus hangsúlyozta, hogy az egyetemen folyó lézeres kutatások és az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként épülő lézerközpont miatt Szeged a fény fontos városaként fog a nemzetközi köztudatba bevonulni.

Az év egyik leglátványosabb eseményeként májusban 1200 kilométeres fénystaféta indul a lézerközpontból az országot körbejárva, amely néhány óra alatt visszaérkezik Szegedre. Az eseményhez országszerte érdekes rendezvények kapcsolódnak majd: a Tisza-parti városban a Dóm téren például ezer négyzetméteres fényábrát hoznak létre, amelyhez hozzávetőleg 3500 ember részvételére számítanak – közölte a szakember.

Az induló diákvetélkedők és -pályázatok egyikének keretében a megye minden iskoláját napóra készítésére kérik, egy konstrukciós csapatverseny során pedig olyan hajót kell építeniük a fiataloknak, amely a fényben rejlő energiát felhasználva mozgatja majd a járművet – mondta Csiszár Imre, a Fény Éve Csongrád megyei szervezőbizottságának titkára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek