» Közel

Fénystafétával ünnepli Szeged a Fény Évét

| | Nem érkezett még hozzászólás

Változatos ismeretterjesztő programok, előadások, kiállítások, képzőművészeti tárlatok, nyári táborok várják az érdeklődőket, elsősorban az általános és középiskolásokat a fény nemzetközi éve alkalmából Csongrád megyében - adta hírül az MTI.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a programsorozatról tartott csütörtöki szegedi sajtótájékoztatón elmondta, a Fény Nemzetközi Éve jó apropó arra, hogy a fénnyel kapcsolatos kísérleteken, előadásokon keresztül felkeltsék a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt.

Az akadémikus hangsúlyozta, hogy az egyetemen folyó lézeres kutatások és az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként épülő lézerközpont miatt Szeged a fény fontos városaként fog a nemzetközi köztudatba bevonulni.

Az év egyik leglátványosabb eseményeként májusban 1200 kilométeres fénystaféta indul a lézerközpontból az országot körbejárva, amely néhány óra alatt visszaérkezik Szegedre. Az eseményhez országszerte érdekes rendezvények kapcsolódnak majd: a Tisza-parti városban a Dóm téren például ezer négyzetméteres fényábrát hoznak létre, amelyhez hozzávetőleg 3500 ember részvételére számítanak – közölte a szakember.

Az induló diákvetélkedők és -pályázatok egyikének keretében a megye minden iskoláját napóra készítésére kérik, egy konstrukciós csapatverseny során pedig olyan hajót kell építeniük a fiataloknak, amely a fényben rejlő energiát felhasználva mozgatja majd a járművet – mondta Csiszár Imre, a Fény Éve Csongrád megyei szervezőbizottságának titkára.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Landhotel Post - Ausztria
 
A szálloda Heiligenblutban (Karntiában) 1300 m tengerszint feletti magasságon a Hohe Tauern Nemzeti Park egyik legszebb részén található, közvetlen a sífelvonóval szemben.

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.