Francia fogásokat kóstolna? Tegye magát szabaddá csütörtökön!

Francia fogásokat kóstolna? Tegye magát szabaddá csütörtökön!

Világszerte több mint 1300 étteremben népszerűsítik csütörtökön a francia gasztronómiát többfogásos francia vacsora felszolgálásával. Az MTI információi szerint Magyarországon tíz étterem csatlakozott a kezdeményezéshez. 

Fotó: Maurice Rougemont / Europress / Getty

Az Alain Ducasse francia séf és a francia külügy- és nemzetközi fejlesztési minisztérium által kezdeményezett Gout de France projekthez csatlakozó tíz magyar étterem közül három ráadásul olyan séfet tud felmutatni, aki a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagja.

A Francia Intézet tájékoztatójában azt írja, hogy a kezdeményezés Auguste Escoffier francia séfhez kötődik, nek jutott eszébe 1912-ben az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Akkor több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében. A kezdeményezés sikeres volt, ezért elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek. A terv az első világháború kitörése miatt hiúsult meg.

A Gout de France projekt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább. Csütörtökön a séfek szerte a világon hagyományos francia aperitifből, hideg- és meleg előételből, halból, rákból vagy szárnyasból álló menüt kínálnak majd az érdeklődőknek, szabadon vegyítve az egyes nemzetek kulináris hagyományaival. Desszertnek francia sajtot vagy sajtválogatást, csokoládés finomságot, valamint francia borokat és emésztést segítő italt is felszolgálnak.

A magyar fővárosban a Babel Budapest, a Baltazár, a Borssó Bistro és a Pierrot várja francia menüvel az érdeklődőket. Keszthelyen a Bistro Classico és a Molnár, Veszprémben a Chianti Étterem, Balatonszemesen a Kistücsök, Perbálon a Walter Vendéglő, valamint a viszi Chateau Visz is csatlakozott az eseményhez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek