» Közel

Újra Budapest100: minden ház érdekes!

| | Nem érkezett még hozzászólás

A Budapest100 programot idén április harmadik hétvégéjén rendezik meg – adta hírül az Országos Sajtószolgálat. 2015-ben az ötödik évforduló közös ünnepre ad lehetőséget: nemcsak a 2015-ben százéves házak vehetnek részt benne, hanem azok is, amelyek 1911-14 között épültek, ezenkívül nemcsak a műemlékeket vonják be a szervezésbe.

A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, az épületekről és a benne élőkről, ott dolgozókról.

A százéves házak lakói és képviselői várják a Budapest100-at, maguk is kutatják az épületek történetét. Az előkészítésen több mint kétszáz önkéntes, kutatók és programszervezők dolgoznak. Az első önkéntes-, illetve lakótalálkozót követően elkezdődött a házak képviselői és az önkéntesek ismerkedése, a közös ötletelés. Így alakult ki az idei jelmondat: Minden ház érdekes!

A program fölkeltette a külföldi média érdeklődését, az eseményhez felsőoktatási program és fotókiállítás is kapcsolódik idén, amely az elmúlt évek legjobb képeit mutatja be.

A Budapest100 ötletgazdája az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ, amely 2011 óta szervezője is az eseménynek. Tavaly közel 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és 20 000 látogatóval büszkélkedhetett a Budapest100. 2014-ben az Önkéntes Központ Alapítvány szakmai zsűrije az Év Önkéntes Programjává választotta a Budapest100-at.

Fotó: Budapest 100

A Budapest100 hagyományteremtő szándékkal indult 2011-ben , elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire – olvasható a program honlapján. „Olyan városi civil ünnep, amelynek közösségépítő szerepe is kiemelkedő, hiszen különböző társadalmi hátterű embereket és generációkon átívelő közösségeket hoz közelebb egymáshoz.”

A Budapest100 szervezői a csatlakozási lehetőségeket, az épületekkel és Budapesttel kapcsolatos kulturális adalékokat, valamint a helyszínek és programok listáját a hivatalos weboldalon és a program Facebook-oldalán folyamatosan teszik közzé:

http://www.budapest100.hu

https://www.facebook.com/budapest100

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Még mindig tart a nyár! Hosszabbítsa meg a nyarat Törökországban és Egyiptomban. Akár 2 gyermek szállása is ingyenes! (x)

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.