Rekordszámú látogatóval zárt a busójárás

Rekordszámú látogatóval zárt a busójárás

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a zord évszakot jelképező koporsó elégetésével véget ért az idei busójárás Mohácson, amelynek hét végi fő programjaira rekordszámú látogató volt kíváncsi - írja az MTI.

A Duna-parti város főterén kedden is több ezer ember gyűlt össze, hogy a borzas busóbundába öltözött, faragott álarcokat viselő hagyományőrzőkkel együtt, kereplők, kolompok zajára, elbúcsúztassa a telet.

Máglyagyújtással búcsúzik a mohácsi busójárás Fotó: Sóki Tamás / MTIForrás: Travelo

 Hegedűs Emese, a busójárás egyik fő szervezője az MTI-nek elmondta: a hat napon át tartó népszokás több mint hetven rendezvénye rendben zajlott, a szórakoztatásról minden eddiginél több, 1100 busó és 100 egyéb maskarás gondoskodott.

A szervezők becslései szerint a vasárnapi kiemelt programok rekordszámú, mintegy 100 ezer érdeklődőt vonzottak. De a város szombaton is 30-35 ezer embert látott vendégül. Ennyien évekkel ezelőtt farsangvasárnap gyűltek csak össze Mohácson. Már nemcsak Magyarországról és nem is csak a környező országokból, hanem Angliából, az Egyesült Államokból, sőt, Kínából és Japánból is jönnek turistacsoportok Mohácsra, hogy részesei lehessenek a télűző fesztiválnak.

A szervező úgy vélte, a busójárás népszerűségének elmúlt években tapasztalt ugrásszerű növekedése egyértelműen annak köszönhető, hogy a népszokás 2009-ben felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségeinek UNESCO-listájára.

Mohács messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A hétvége világszerte a farsangi programokról szólt. Ha Riótól Velencéig a leglátványosabb karneváli képekre kíváncsi, ide kattintson!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek