Ők a legfontosabb emberek a hazai turizmusban

A hazai idegenforgalom legfontosabb alakjainak listáján csupán huszonhat, a szó szoros értelmében vett turisztikai szakember szerepel. Viszont politikusokat, olimpiai aranyérmeseket, egykori sífutó országos bajnokot, közgazdászokat, jogászt, mérnököt, fogtechnikust, pedagógust és szakedzőt is találunk a legbefolyásosabbak között.

A magyar turizmus legbefolyásosabb alakjait felvonultató kiadvány tavalyi debütálása után idén másodjára adták közre a legfontosabb, idegenforgalomhoz köthető emberek listáját. Tizennyolc turisztikai szakmai szervezet, valamint a kötetet kiadó Turizmus Kft. képviselőiből összeállított zsűri választotta ki azt az ötven személyt, aki a legnagyobb befolyást gyakorolta a hazai turizmusra 2014-ben.

 

Fotó: Turizmus Kft.

A top50-ből huszonhatan képviselik a szoros értelemben vett turisztikai szakmát, tehát szállodát, utazási irodát, légitársaságot, vendéglátóhelyet, vagy fürdőt. Az államigazgatás és az önkormányzatok tizenkét díjazottat adtak, és ugyancsak tizenkét befolyásos személy került ki múzeumok, kulturális intézmények vagy fesztiválok éléről. Az idei listában harminc olyan személy szerepel, akik tavaly is az ötven legbefolyásosabb között volt. A férfiak dominanciája idén is megmaradt, csupán kilenc nő szerepel a listában.

Bár tavaly még arról volt szó, hogy a listát idén már rangsorolni fogják, végül erre nem került sor. A kiadó közleménye szerint azért, mert "sem a zsűri, sem a kiadó nem vállalkozott arra, hogy sorrendbeállítsa az ötven kiválóságot – akik maguk is kétségüket fejezték ki, hogy összemérhető lenne egy politikus befolyásossága egy légitársaság vezérigazgatóéval –, azonban a szerkesztők minden név mellett feltüntették a zsűritől kapott átlagpontszámát."

A listán a teljesség igénye nélkül olyan fontos emberek szerepelnek, mint Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatója, Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető-tulajdonosa, a Costes étterem tulajdonosa és a Budapest Eye megálmodója, Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, vagy például Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

Végezetül, a tavalyihoz hasonlóan ízelítőül idén is ismertetünk hetet az általunk érdekesnek talált befolyásosak közül.

 

Awad Zuhair és Hamdan Sameer

 

 

Awad, Zuhair – Hamdan, SameerFotó: Turizmus Kft.

Mivel foglalkoznak? A Mellow Mood Group tulajdonosai

Hány pontot kaptak a zsűritől? 13 pont

Miért kerültek be a kiadványba? A kuvaiti születésű Sameer Hamdan eleinte ifjúsági szálláshelyek töltésével, majd üzemeltetésével foglalkozott, a jordániai születésű Zuhair Awad pedig utazási irodában dolgozott, majd textilekkel kereskedett. A Mellow Mood Groupot 1997-ben alapították, kezdetben az ifjúsági turizmusra fókuszálva. 2012-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesültek. "A szállodaipar elválaszthatatlan és töretlenül sikeres párosa ismét nagy dobásra készül, a Párizsi udvarba lehel hamarosan új, ötcsillagos életet. Szállodáikban éves szinten kisvárosnyi vendégéjszakát regisztrálnak, és több mint 700 embernek adnak munkát" – írja róluk a kiadvány.

 

Czeglédi Gyula

 

 

Czeglédi GyulaFotó: Turizmus Kft.

Mivel foglalkozik? A Hungarospa Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Fürdőszövetség elnöke

Hány pontot kapott a zsűritől? 14 pont

Miért került be a kiadványba? A hajdúszoboszlói születésű szakember évekig dolgozott az Alföldi Gyógyüdülők kötelékében, 1994 óta önkormányzati képviselő, 1996 óta irányítja ügyvezetőként a Hajdúszoboszlói Hungarospa fürdő munkáját. Vezetése alatt a lerobbant létesítmény Európa legnagyobb fürdőjévé, nemzetközi szintéren is jelentős tényezővé vált. "A vendégek szeretik, a szakma pedig elismeri az 1996 óta Czeglédi Gyula irányítása alatt működő Hungarospa Zrt. létesítményeit" - fogalmaz a kiadvány. A vezérigazgató életének legfontosabb élményének a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés átvételét tartja.

 

Harmati László

 

 

Harmati LászlóFotó: Turizmus Kft.

Mivel foglalkozik? Szállodatulajdonos

Hány pontot kapott a zsűritől? 13 pont

Miért került be a kiadványba? Észak-Magyarország turizmusának meghatározó alakja, a Hotel Eger&Park és a Hotel Narád&Park mellett számos turisztikai létesítmény tulajdonos-igazgatója. 2014-ben három saját szálloda megnyitását és további fejlesztéseket tudhat maga mögött. Vállalkozásai 200 családnak nyújtanak megélhetést. Nevéhez kötődik az Avar Szálló 1975-ös megnyitása, 2003-ban az Év Vállalkozója, 2010-ben az Év Turisztikai Befektetője, 2012-ben Pro Turismo, 2014-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült. Élete egyik legemlékezetesebb pillanata egy kenyai szafari volt a Kilimandzsáró lábánál.

 

Hoffmann Henrik

 

 

Hoffmann HenrikFotó: Turizmus Kft.

Mivel foglalkozik? A Residence Hotel Siófok és a Residence Hotel Ózon szállodák tulajdonosa és igazgatója, a Siófoki Fürdőegylet és a Balatoni TDM Szövetség elnöke, a Magyar TDM Szövetség elnökségi tagja

Hány pontot kapott a zsűritől? 13 pont

Miért került be a kiadványba? "Állandóan mozgásban lévő, dinamikus szakember, aki bár nem balatoni születésű, de balatoni identitásúként évek óta vállalkozásain és civil szerepválallásain keresztül is sokat tesz a Balaton és az ország turizmusáért. Sikeresen irányítja a család két szállodáját, emellett kiáll a hazai turizmusirányítás újragondolása, egy új turizmusszabályozás megalkotása mellett" - írja róla a kiadvány. Az 1975-ben, Gyulán született szakember első munkahelye a siófoki Kukorica csárda volt, a Residence Hotel Siófokot 2006 óta, a Residence Ózont 2010 óta vezeti. 2010-ben országos Pro Turismo díjat kapott.

 

Jost Lammers

 

 

Jost LammersFotó: Turizmus Kft.

Mivel foglalkozik? A Budapest Airport vezérigazgatója

Hány pontot kapott a zsűritől? 15 pont

Miért került be a kiadványba? Az 1967-ben, Oldenburgban született Jost Lammers eredeti szakmáját tekintve közgazdász, pályafutását az autóiparban kezdte, de alig két év múltán átigazolt a nemzetközi légi közlekedéshez. Első komolyabb megbízása Athénba szólította, majd a düsseldorfi nemzetközi repülőtéren töltött hét évet, az ottani ground handling cég ügyvezetői posztjáról 2007 novemberében csábította el a budapesti kihívás. A legbefolyásosabbak listájára a Budapest Airport utasszám-rekordja, az új légitársaságok és célpontok, a folyamatos fejlesztések és a reptér Skytrax-díja miatt került fel. A vezérigazgató 2014 legemlékezetesebb pillanatának azt tartja, amikor az első Emirates-gép a betonra ért Ferihegyen, no meg, amikor Németország megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot Rióban.

 

Molnár Judit

 

 

Molnár JuditFotó: Turizmus Kft.

Mivel foglalkozik? Az OTP Travel ügyvezető igazgatója, Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) alelnöke

Hány pontot kapott a zsűritől? 13 pont

Miért került be a kiadványba? Az OTP Travel 13 milliárdos éves árbevételével biztosította tavaly a régóta tartó, évi egymilliárdos növekedési ütemet. Ennek 90 százalékát az üzleti, 10 százalékát a szabadidős utazók adták, de 2015-ben ez utóbbi szegmensben kívánnak erősíteni. "Az utazási irodák felett sokan megkongatták már a vészharangot, pedig a jövőben változatlan a létjogosultságuk, nemcsak a céges, hanem a szabadidős turisták számára is. Azok az utak, amelyeket az utasok önállóan nem tudnak megszervezni a neten, biztos sikert aratnak, csakúgy, mint azok, ahol az iroda közreműködésével kedvezőbb feltételeket kapnak" – idézi a kiadvány Molnár Juditot.

 

Zsidai Zoltán Roy

 

 

Zsidai RoyFotó: Turizmus Kft.

Mivel foglalkozik? A Zsidai Group ügyvezetője

Hány pontot kapott a zsűritől? 13 pont

Miért került be a kiadványba? Gasztronómus szülei (Zsidai Ilona és Péter, a Café Pierrot tulajdonosai) határozottan le akarták beszélni erről a pályáról, de ma már együtt dolgoznak. Zsidai Roy – akinek angolos neve keresztapjára, Roy Watsonra, az amerikai szállodaszövetség egykori elnökére utal – gyerekkori álma egy saját szálloda volt. Évekig dolgozott stratégiai tanácsadóként pénzügyi és branding területeken, majd 2006-ban visszatért a gyökereihez, a Pierrot-ba. Első gasztronómiai munkája egy Vörösmarty téri üzlet elindítása volt, majd a Pierrot-val szemközti házban éttermet nyitott. Ez lett a 21, amely 2008 decemberében azzal a céllal nyílt meg, hogy felelevenítse a sokak által már el is feledett magyar gasztronómiai hagyományokat. A cégcsoport következő egysége, a szintén várbeli Pest-Buda 2010 tavaszán nyílt meg, majd követte 2012 szeptemberében a bulinegyed szívében a Spíler, 2013 áprilisában az ÉS, 2013 júniusában pedig végre megvalósult a gyerekkori álom: a Baltazár butikhotel. Ezt követően 2014 áprilisában a Spíler Sanghaj, augusztusban a Pest-Buda Terasz, szeptemberben pedig a Spíler Biergarten nyitotta meg kapuit.

A kiadvány 987 forintba kerül, itt lehet megrendelni, ha kíváncsi a további részletekre is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek