» Közel

Többet utaztak idén a magyarok belföldön, mint egy évvel ezelőtt

| | Nem érkezett még hozzászólás
Az idei év első 9 hónapjában a többnapos belföldi utazások száma 3,4 százalékkal 11 millióra nőtt, és a turisztikai fogyasztás összességében tíz százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A lakosság jelentős részének ugyanakkor nem volt pénze bárhová is elutazni.

 A belföldi utazások során a magyarok 226 milliárd forintot költöttek, ebből szálláshelyre 93 milliárdot, vendéglátó-szolgáltatásokra és élelmiszerekre, valamint közlekedésre 44 milliárdot - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közzétett adatokból, melyeket az MTI közölt.

Ugyanakkor a KSH adatai szerint a lakosság jelentős része az év első kilenc hónapjában nem utazott sehova, 43 százalékban az anyagi lehetőségek hiánya miatt, további 20 százalék pedig egészségügyi okokra hivatkozva nem indult útnak.

Az 1-3 napos (hétvégi típusú) utazások során 74 százalékban személygépkocsit használtak az utazók. Az autóbuszhasználatnak 15 százalék, a vonatnak 11 százalék volt az aránya.

AZ utazások több mint fele rokonlátogatás

A leggyakrabban rokonlátogatás volt a rövidtávú utazások célja (53 százalék), míg az utazással eltöltött idő harmada volt üdülés, szórakozás, pihenés vagy városnézés. Az igénybevett szállástípus így 57 százalékban rokonok által biztosított szállás volt. A kereskedelmi szálláshelyek között a szállodák voltak a legkeresettebbek.

A rövidtávú utazások során a fogyasztás körülbelül 109 milliárd forint volt, amely 18 százalékkal több, mint tavaly. A növekedés elsősorban a szállásra fordított kiadások emelkedésének köszönhető. Egy turista egy nap alatt átlagosan 4500 forintot költött el, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Négy és annál több napos belföldi utazások során 24 millió napot töltöttek el a belföldi turisták, amely 5,7 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos tartózkodási idő 7,4 nap volt. A legnépszerűbb úti cél a Balaton volt: itt töltötték az  összes  idő 38 százalékát , 9,2 millió napot.


A hosszabb utazások során 79 százalékban személygépkocsit, 10 százalékban autóbuszt és 11 százalékban vonatot használtak.

Főleg a fiatalok utaznak

A négy vagy annál több napos utazások során az igénybe vett szállástípusok közül a szálloda volt a legnépszerűbb (29 százalék). A rokon, ismerős által nyújtott szálláslehetőség 28 százalékot tett ki.

A kiadásokból szállásra 46, étkezésre 23, közlekedésre 14 százalékot költöttek
az utazók. A 25-44 éves korosztály a turisták 35 százalékát, a 45-64 évesek pedig a 27 százalékát tette ki.

Az utazások leggyakoribb célja a közép-magyarországi régió (4,4 millió nap), a Balaton (3,9 millió nap) és Észak-Magyarország (3 millió nap) volt.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
13 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
27 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.