» Közel

Továbbra is le vannak zárva a Budapest környéki hegyek

| | Nem érkezett még hozzászólás
A magasabban fekvő régiókban továbbra is balesetveszélyes a helyzet az elmúlt napok jégkárai miatt, ezért a hétvégén is látogatási tilalom van a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Gödöllői-dombság erdeiben. Évtizedek óta nem voltak ekkora károk.

Bár a jég csütörtökön leolvadt a fákról, az érintett területen mindenütt fennakadt ágak, félig kidőlt és törött fák okoznak balesetveszélyt, a turista- és erdészeti utak a rájuk hullott ágak miatt gyalogosan is járhatatlanok - áll a Pilisi Parkerdő közleményében. A turistautak nyomvonala nehezen követhető, a jelzett fák sok helyen kidőltek, így könnyen el lehet tévedni. Különösen veszélyes Dobogókő és a Pilis-tető térsége, a Prédikálószék, Vadálló-kövek, a Rám-szakadék, a Pap-rét és a Vöröskő környéke, a Budai-hegységben a János-hegy, Normafa, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térsége, a valkói Erzsébet-pihenő.

Erzsébet pihenő
Erzsébet pihenőFotó: Pilisi Parkerdő Zrt

Nem látogathatók a Pilis-tetői Boldog Özséb- és a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátók, továbbá a Nagy- és Kis-Hárs-hegy és a Látó-hegy kilátói. A kerékpározásra használt pilisi erdészeti utak járhatatlanok. Nem használható a Lajos-forráshoz vezető útszakasz. Zárva tart a Gödöllői Arborétum és a Fekete-hegyi Kulcsosház. A Budakeszi Vadaspark a jégkárral érintett terület alsó határán fekszik, ezért ott a kármentesítést a héten befejezik, a Vadaspark szombaton már nyitva tart, megközelítését azonban csak az aszfaltos bekötőúton javasolják.

Budai-hegység
Budai-hegységFotó: Pilisi Parkerdő Zrt

Arra kérnek mindenkit, hogy szervezett keretek nélkül, önállóan, a szakemberek által végzett veszélymentesítés előtt senki ne induljon az erdei utak megtisztítására, civil szervezetek segítségével hamarosan lehetővé teszik az önkéntesek számára a csatlakozást.

Évtizedek óta nem volt ekkora kár

Az anyagi kár nagysága még mindig nem becsülhető, az érintett terület feltárásához még hosszabb időre van szükség. Bár a jégkár nem ismeretlen fogalom az erdőgazdálkodásban, és a főváros környéki erdőket legutóbb 2004-ben, illetve 2011-ben érte erős jégtörés, ilyen mértékű károsításra több évtizede nem volt példa - írja a pakerdő. A jég súlya teljesen egészséges, fiatal és középkorú erdőket, fákat tört össze a jégkárral érintett teljes területen.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
17 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
31 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.