Az államnak fizetnie kell a cserbenhagyott utasoknak

Milliárdos kártérítést kell fizetnie az államnak azoknak az utazóknak, akik olyan utazási irodával kötöttek megállapodást, amelyik csődbe ment, és vagyoni biztosítéka nem volt elég a teljes befizetett pénz visszaadására - írja pénteki cikkében a Népszabadság.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett ítélete az 5 Kontinens Utazási Iroda néhány ügyfele számára állapította meg az állam kártérítési kötelezettségét - tájékoztatta a lapot Salamon András, az utasok ügyvédje. Ők az iroda csődjekor csak a pénzük 22 százalékát kapták vissza, ezért fordultak a bírósághoz.

Az ítélet jogerős, és további pereket generálhat, hiszen ez alapján mindazok követelhetnek az államtól kártérítést, akik az ötéves elévülési időn belül vesztettek rajta egy-egy utazási iroda - Aeroviva, 5 Kontinens, Bella Tours, Sopianae Tours, Quitt Tours, Fiesta Travel, Horváth Tours - csődjén. Hogy mekkora kártérítési kötelezettséget jelent az államnak, ha a felsorolt irodák pórul járt ügyfelei közül mindenki bírósághoz fordul, még nem tudni. Csak az Aeroviva által hátrahagyott kárigény milliárdos nagyságrendű - írja az újság.

Az ítélőtábla döntése értelmében a magyar államnak azért kell helyt állnia, mert a törvényhozás annak idején rosszul ültette át a magyar jogrendbe azt az uniós irányelvet, amely szerint csőd esetén az utazási irodák vagyoni biztosítékának elégnek kell lennie az összes részvételi díj teljes visszafizetésére, valamint a külföldről való hazajutásra. Az Európai Bíróság nemrégiben megállapította, hogy ellentétes az uniós joggal, ha az irodák vagyoni biztosítékáról rendelkező jogszabály nem garantálja ezt - mondta Salamon András.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek