Őszi programok disznótortól természetfotózásig

Szokásunkhoz híven újra összegyűjtöttük, milyen aktuális programokat javasolnak az Itthon blogok. Balatoni programkavalkád, szolnoki csokimámor és természetfotós konferencia a legjobb novemberi programok között.

Őszi újdonságok a Balatonnál

Fekete István óta tudjuk, hogy a Kis-Balaton csodálatos hely, telis-tele titkokkal. A Kányavári szigeten most átadott négyszintes, faszerkezetű kilátó tökéletes helyszín lehet ahhoz, hogy jobban megismerhessük a Kis-Balaton, a Hídvégi-tó csodálatos élővilágát. A tájba illő, fedett kerékpártároló is épült, és felújították a szigetre vezető bekötőutat is. A beruházás keretében családi és mozgássérült parkolóhelyeket, gyermek játszóhelyet alakítottak ki. A szigetre vezető fahíd mellett akadálymentesített tájékoztatópontot helyeztek el, wifi hozzáférési lehetőséggel.

És ez még nem minden: az Ingói-berekben felújították a leromlott állapotú kilátót is, ahonnan a látogatók megfigyelhetik az egybefüggő nádas vízi világát és az itt fészkelő madarakat. A szigorúan védett természetvédelmi területre csak engedéllyel és kísérővel léphetnek be az érdeklődők - írja az Itthon a Balatonon blog.

Fotó: MT ZRt.Forrás: Travelo

 Badacsonytördemicen elkészült az új Ökoturisztikai Látogatóközpont, amelynek célja a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal szakmai alapokon együttműködve a környék természeti sajátosságainak bemutatása. Az épületegyüttesben megismerhető a Badacsony-hegy, a hegy lábánál épült települések és a Balaton természeti környezete, rövid története, növény- és állatvilága, néprajza, borászata, a halászat, a horgászat, a hajózás története. A két új épület (Badacsony centrum és Balaton centrum) megépítése mellett parkolókat alakítottak ki, parkosítottak, kajak- és kenuházat építettek. A Látogatóközpont hamarosan birtokba vehetik a látogatók.

 

Bakony Expo: A természet íze

 

A Veszprém Aréna ad otthont november 8-9-én a Bakony Expónak, ahol megismerkedhetünk a tájegységre jellemző gasztronómiai és népi kulturális hagyományokkal a szórakoztató színpadi produkciók mellett - írja az Itthon Közép-Dunántúlon blog.

Fotó: Bakony ExpoForrás: Travelo

 A vásáron Veszprém megyei és helyi őstermelők kínálják termékeiket, a látogatók mesterségeket és szerszámokat ismerhetnek meg interaktív, szórakoztató módon. A környékre jellemző ízvilág, értékes receptek, konyhai praktikák és kulináris finomságok a helyszínen kipróbálásra kerülnek, a színes kulturális és gyermekprogramok forgatagában például ínycsiklandó disznótorossal csillapíthatjuk étvágyunkat.

A rendezvény céljai közt szerepel a Bakony vidék kulturális örökségének ápolása és továbbadása a programok sokszínűségén keresztül, az érdeklődőket néptáncbemutatók, népzenei koncertek és séfparádé szórakoztatják. A programok minden korosztályt megszólítanak, bemutatják és közelebb hozzák a térség egyedülálló gasztronómiai és kulturális hagyományait, nemcsak a környéken élők, hanem mindenki számára.

 

Szolnoki csokimámor

 

A világ minden tájáról érkező csokoládékülönlegességek, csokikóstolók, csokigyár, csokimozi, kiállítás, vásár, bemutatók - vagyis minden lesz, ami csoki. Hogy hol? A III. Szolnoki Csokoládéfesztivál és Nemzetközi Csokoládétalálkozón, Szolnokon, november 7–9. között.

Fotó: Michael Kovac / Europress / GettyForrás: Travelo

 Itt nem csak a különböző csokikat kóstolhatjuk meg, hanem megismerkedhetünk az édesség eredetével és történetével, sőt a csokigyárban beszállhatnak a készítésébe is. Aki kedvet érez, utazhat a csokivonaton, vagy beülhet a csokimoziba - írja az Itthon Észak-Alföldön blog.

 

András naptól disznótor

 

A néphagyomány szerint – és praktikus okokból – egykor András napjával indult a disznóvágási szezon a falusi portákon. Már elég hidegre fordult ekkorra az idő, a hurka, kolbász, szalonna kifagyott, így sokáig elállt a kamrában. A disznóölés velejárója volt – a ma már kivesző – disznótor, a rokonoknak, jóbarátoknak rendezett lakoma. A tradicionális disznótort több helyen élményprogramként elevenítik fel. Kitűnő lehetőség ezt a falusi népszokást céges csapatépítés vagy baráti összetartás keretében testközelből megismerni - írja az Itthon a Dél-Alföldön blog.

Fotó: Isifa / Europress / GettyForrás: Travelo

 A bugaci pusztában a Gedeon Tanyán az idei télen két-három saját disznóvágást tartanak. Az érkező vendégeket mézes barackpálinkával és lila hagymás mangalicazsíros kenyérrel fogadják. A disznótor közben is folyamatosan kóstolgathatjuk a háziak saját recept szerint készített disznóságait, a tor munkálatait pedig vidám népi játékokkal – patkóhajítással, mogyorógurítással – színesítik. Kipróbálható az ökrös fogatozás magyar szürkékkel vagy ha elég hó esett, a lovas szánkózás forralt borral. A vendégseregből verbuvált csapatok kolbászkészítő és –töltő versenyen mérhetik össze tudásukat. A munka után gazdag disznótoros vacsorát szolgálnak fel.

A disznóvágás pálinka nélkül elképzelhetetlen, épp ezért igazán stílusos a békéscsabai Árpád Pálinkatanya programkínálatában élménydisznótort rendezni. A főszereplő a hajnali órákban érkezik és a disznóvágás folyamatába a vendégek is bekapcsolódhatnak: közreműködhetnek a leszúrásnál, a pörzsölésnél, a bontásnál, a hús feldolgozásánál, kolbász és hurka töltésnél, töpörtyű készítésénél. A finom falatokat házi pálinkával kísérhetjük le, a részvételi díjban az Árpád pálinkák, forralt bor és meleg tea egész napos korlátlan iszogatása is benne foglaltatik. A jó hangulat garantált! A kóstolót minden vendég hazaviheti.

További disznótoros tippek a blogposztban.

 

TiszaZoom természetfotós konferencia

 

2014. november 14-16. között ismét a természetfotósoké a Tisza-tó - ezúttal már téli vízszint mellett gyűlnek össze a lelkes fotósok, hogy elméletben és gyakorlatban is bemutassák szakmai tudásukat, írja az Itthon a Tisza-tónál blog.

Fotó: John Greim / Europress / GettyForrás: Travelo

 November 14-én pénteken két programra is benevezhetünk: az egyik egy "téli" csónaktúra, avagy a már csökkentett vízszint mellett mutatják meg nekünk azokat a helyeket, amelyek a legjobbak egy-egy fotó elkészítéséhez. A másik egy fotós borvacsora, amelynek a részletes programját itt lehet elolvasni. 15-én szombaton a Balneum Hotelben tartják a programokat, melyeket itt lehet részletesen átböngészni. Végül a hétvége zárásaként hajnali libalesen lehet részt venni, aki kedvet kapott, és fenn is tud maradni, az regisztráljon, még van idő!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek