Séta mókusok közt, tarka avarban a Fiumei úti temetőben

Tarka falevelek, ugrándozó mókusok, csicsergő madarak, szecessziós gyöngyszemek - nem ez jut elsőként eszébe az embernek Budapest nyolcadik kerületéről. Pedig van egy ilyen része is: ez a Fiumei úti sírkert. Halottak napjára készülve itt tettünk egy sétát.

Budapesten turistáskodni jó-sorozatunk részeként halottak napja alkalmából a Fiumei úti Nemzeti Sírkertet fedeztük fel a Budapest Beyond sétáján. A részben a hazai nagyságok dísztemetőjeként, részben ma is működő temetőként funkcionáló, különleges hangulatú sírkertbe akkor is érdemes ellátogatni, ha nem nyugszanak itt szeretteink.

A mindenki keresztjénél azokról az elhunytainkról emlékezhetünk meg, akiknek nem tudjuk meglátogatni a sírját halottak napjakor. De akkor is egy szép délelőttöt tölthetünk el a kertben, ha nem temetőként, hanem egy érdekes, csendes parkként tekintünk rá, mely a síremlékek mellett mókusoknak, különleges madár- és növényfajoknak ad otthont.

Ady Endre sírhelye Galéria: Séta a Fiumei úti sírketbenFotó: mimi / Travelo

A Fiumei út 16. alatt található sírkert története az 1840-es években kezdődik, amikor Pesten új temetőt kellett kijelölni a korábbi temetőkben kialakult helyhiány miatt. Bár azóta jócskán körbenőtte Budapest, akkoriban ez a terület a város határában helyezkedett el. A polgárság körében éppen ezért nem aratott osztatlan sikert az új temető helyszíne: a város legutolsó házai épphogy elérték a mai Nagykörút vonalát, az azon túl elterülő szőlőskerteken át, nehezen járható utakon kellett átvergődniük magukat az embereknek, ha ki akartak ide jutni. A korabeli hírességek közül elsőként Vörösmarty Mihályt temették itt el 1855-ben, innentől kezdve egyre több polgárcsalád vásárolt családi sírhelyet a Kerepesi temetőben.

Deák-mauzóleum Galéria: Séta a Fiumei úti sírketbenFotó: mimi / Travelo

A politika mindig meghatározó volt a temető sorsának alakulásában: 1870-ben itt került sor az első felelős magyar kormány 1849-ben kivégzett vezetője, gróf Batthyány Lajos temetési szertartására, 1876-ban itt temették el a nemzet másik nagy alakját, Deák Ferencet, 1894. április 1-jén pedig itt tartották minden idők legnagyobb és legjelentősebb magyarországi temetését, Kossuth Lajosét.

Kossuth-mauzóleum Galéria: Séta a Fiumei úti sírketbenFotó: mimi / Travelo

A temető a második világháborúban komoly károkat szenvedett: a szovjet csapatok több sírt is kiraboltak, idejüket a síremlékekre lövöldözéssel múlatták, főként az emberalakokat vették célba. A mai napig látható ennek az ámokfutásnak a nyoma: majdnem minden parcellában állnak olyan sírok, melyeken golyónyomok láthatók. Az ötvenes években a temető megszűntetésének ötlete is felmerült, 1958-ban végül létrehozták a kísérteties hangulatot árasztó Munkásmozgalmi Mauzóleumot. Az utolsó monumentális temetés Kádár Jánosé volt 1989-ben. A sírkert teljes területét 1997-ben nyilvánították műemlékké.

Az árkádsor kupoláit mozaikok díszítik Galéria: Séta a Fiumei úti sírketbenFotó: mimi / Travelo

Szerintünk az egyik legszebb helyszín a polgárság számára 1904-ben létrehozott szecessziós stílusú árkádsor, melyhez a kupolákat díszítő pompás mozaikok Róth Miksa műhelyében készültek. Az árkádsorban találjuk például a Gundel család sírját, de pár lépésnyire van innen Jókai Mór és Ady Endre végső nyughelye is. A másik különösen érdekes környék az 1928 óta létező művészparcella, mely sok más neves művész mellett Csontváry Kosztka Tivadar, Munkácsy Mihály, József Attila sírját rejti.

Hasznos tudnivalók

Pontos cím, honlap: A temető főbejárata a Fiumei út 16. alatt található, honlapjáért ide kattintson.

Megközelítés tömegközlekedéssel: A legegyszerűbb a Keleti Pályaudvarig metrózni (M2, M4), majd innen egy néhány perces sétával elérhetjük a főbejáratot. A Google Maps útvonaltervezője a Keletinél villamosra ültetett volna minket, de tényleg teljesen felesleges várni rá, maxiumum 5 percet kell sétálni a metrótól.
Tájékozódás a kertben: A bejáratnál ingyenes térképet kérhetünk, melyen a leghíresebb elhunytak sírjait is jelölték. De Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is letölthetjük a temető applikációját, mellyel könnyedén a minket érdeklő sírokhoz navigálhatunk, és érdekes információkkal gazdagodhatunk az ott nyugvóról.

Vezetett séta: Mi a Budapest Beyond vezetett sétáján vettünk részt, ez 3500 forintba kerül fejenként, de néha tartanak ingyenes sétákat is a temetőben. Bár a Beyond az alternatív városnézéseiről ismert, ezt a sétát azoknak ajánlanánk, akik a hagyományos idegenvezetést szeretik.

Kegyeleti múzeum: Akit behatóbban érdekel a temetkezés témája, az ingyenesen látogatható Kegyeleti múzeumot is megnézheti a sírkertben, ahol többek között gyászviseletek és koporsók várják.

Ha elfáradtunk a sétában: Ha megfáradtak a sétában, a Keletihez visszasétálva pont útba esik a Mosonyi utcában található Rosenstein Vendéglő. Régi idők hangulata, klasszikus fogások, udvarias kiszolgálás, a húsleves és a madártej akár a nagyié, ajánljuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek