Vizslaverseny, daruvonulás és szarvasgombás lakoma

Nézz vonuló darvakat a Tisza-tavon, szarvasgombát kereső kutyákat Szilvásváradon, vagy próbálj megszökni egy lakatokkal lezárt ódon soproni szobából! Tippjeink októberre az Itthon Magyarországon blogcsaláddal együttműködve.

Daruvonulás a Tisza-tavon

Kétségtelenül az ősz egyik legnagyobb látványossága a Hortobágyon és környékén az Észak(ibb)-Európából dél felé költöző darvak vonulása. A szemet gyönyörködtető természeti jelenség megfigyelésére azonban a Tisza-tó is kiválóan alkalmas.

Fotó: Morvai Szilárd / Indafotó

Októberben szinte minden hétvégén van valami "madaras" rendezvény, ezek közül több is kifejezetten a daruvonulásnak szentelve. A legklasszikusabbnak tekinthető program az itt van a szomszédban a Hortobágyi Nemzeti Park területén, minden hétvégén vezetett túrákkal várják az érdeklődőket a darvak nyomában. Azonban Poroszlón az Ökocentrumban is szerveznek tematikus programot a daruvonulásra, október 11-12-én.

Sőt, az elszántabbak számára kétnapos, kenutúrás madármegfigyelő programot is tudunk ajánlani - garantáltan jó társasággal és jó hangulatban. További jó hír, hogy ha kedvet kaptál a szállásfoglalással és az étkezéssel sem neked kell bajlódnod, ugyanis a szervezők ezt is biztosítják. A programról részletesen itt olvashatsz.

Ha pedig jobban szereted a szabadságot, természetesen a "saját szakálladra" is nekivághatsz a daruvonulás-megfigyeléshez, de jobb, ha van melletted valaki, aki ismeri a terepet és a legjobb megfigyelőpontokat.

„Rabul ejtő" múzeum – Szabadulós kalandjáték Sopronban

Ki ne emlékezne a gyerekkorban nem túl izgalmasnak tűnő múzeumokra, amikor még azt gondoltuk, hogy a kiállítások, tárlatok csak szemüveges, tudós arcú, komoly embereknek valók. Hát erről ma már szó sincs, hiszen az egyre vagányabbá váló múzeumosok és muzeológusok kreatív múzeumi kalandokkal csigázzák fel a látogatók érdeklődését. Itt van mindjárt egy rendhagyó program Sopronból. A Zene fogságában szabadulós kalandjáték, melyet 2 – 6 fős csapatoknak, baráti társaságoknak kínálnak a szervezők a Soproni Múzeum közreműködésével.

A Soproni Múzeum látképeFotó: Soproni Múzeum

A helyszín egy régi, sötét szalon, a Liszt Szalon Sopronban, abban a városban, ahol Liszt Ferenc is többször megfordult és koncertezett. A nevét viselő szalon már egy ideje üresen áll, több lakat zárja az ajtókat. Számos feladat - lakatfeltörés, számzárfejtés, rejtett tárgyak és a zeneszerző titkainak felkutatása - viszi közelebb a célhoz, na és persze a kijárathoz a vállalkozó kedvűeket. A cél pedig nem más, mint hogy a csapat minél előbb - de maximum egy órán belül! - kijusson a Liszt Szalonból, amihez logikai feladványok megoldása és a csapat tagjainak együttműködése szükséges.

Felfedezésre váró erdők a Közép-Dunántúlon

"Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!"- szól az Erdők Hete jelmondata 1997 óta. Hazánk területének egyötödét erdő borítja, melynek páratlan szépségét, vadállományát, gazdagságát, az őszi napfényben pompázó csodálatos színes lombkoronáját kívánja szakavatott vezetőkkel, erdészekkel a látogatóknak bemutatni.

Idén a XVIII. Erdők Hete rendezvénysorozat a Közép-Dunántúlon október 19-ig tart. A vezetett túrák, terepi foglalkozások, játékos vetélkedők mellett erdei koncert, sportverseny, erdei nyílt nap és különféle akciók is színesítik a kínálatot. Október 17-19. között például a Soponyai Ökocentrum ad otthont a nemzetközi vízi-mezei vizslaversenynek és kutyakiállításnak.

Szarvasgomba-vadászat a Szalajka-völgyben

2014. október 11-én idén már a 17. alkalommal lehetünk részesei a szilvásváradi Lovas étterem által szervezett szarvasgomba-vadászatnak a Szalajka-völgyben. A szarvasgomba kereső versenyt szarvasgomba és szarvasgombás termékek bemutatója és vására kíséri.

Szalajka-völgyFotó: Mykee78 / Indafotó

Lesz falusi reggeli szarvasgombával, ustkóstoló és pálinkabál, keresőkutyák országos versenye, gombavadászat és rozépárbaj is. Az egésznapos rendezvény részvételi díja étkezéssel fejenként 20 ezer forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek