» Közel

Látványraktárral bővült a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum

| | Nem érkezett még hozzászólás
Régi börtöncellák adnak otthont a gyűjteménynek, az új részleg most állandó kiállítást kapott Elfeledett Tiszazug címmel.

Döntően európai uniós támogatásból látványraktárral gazdagodott a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum, az új létesítményben Elfeledett Tiszazug címmel rendeztek be állandó, a tájegységet bemutató kiállítást.

Az új múzeumi egység múltidéző helyen, az 1782-ben felépített Nagykun Kerületi Kapitányság Székházának egyik részében, az úgynevezett Várnagyi lakban kapott helyet; a városközponthoz közeli, így a turisták számára könnyen megközelíthető épület újabb idegenforgalmi látványossága a Körös-parti településnek - mondta el Pusztai Gabriella múzeumigazgató az MTI-nek.

A látványraktár kialakításához az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében meghirdetett pályázaton 82 millió forintot nyertek. Az épület tetejét, a homlokzatát, a kerítését és a járdáját önkormányzati támogatásból tették rendbe.

Pusztai Gabriella elmondta: ezzel a fejlesztéssel a nagyközönség által eddig nem látható tárgyak, fotók és dokumentumok ezrei váltak nyilvánossá, amelyeket az Elfeledett Tiszazug című állandó tárlaton tettek közszemlére.

A látványraktár emeletén egy 30 személy befogadására alkalmas, a legkorszerűbb informatikával felszerelt múzeumpedagógiai terem fogadja az iskolai osztályokat, kiránduló csoportokat. A helyismereti, honismereti oktatást műtárgymásolatok, interaktív eszközök teszik érdekesebbé, vonzóbbá.

A kunszentmártoni Helytörténeti Gyűjtemény, amely a Nagykun kerület börtönében működik, a Tiszazug térségének egyetlen történeti, néprajzi közgyűjteménye. Egyik állandó kiállításának a különleges hangulatot árasztó cellák adnak helyet, ahol zömében kihalt, vagy már modernizált technikákkal űzött kézműves mesterségeket mutatnak be. A kilenc mesterséghez - cipész, cukrász, fazekas, fotós, kádár, kötélgyártó, rézműves, szitás és szűcs - használt régi szerszámok, berendezések egy-egy műhelyben kaptak helyet, és a látszat azt sugallja, mintha a mester az imént hagyta volna el a munkahelyét.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
17 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
32 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.