Ősszel sem zár be a Balaton

Ugyanolyan szeszélyes az időjárás, mint nyáron volt, csak már hűvösebb is. De bármit is mond az előrejelzés, nem sokat változtat az általános beidegződésen, ami kb. úgy szól, hogy mostantól a Balaton közelébe sem megyünk jövő nyárig. Hiba! Dacolva az előítéletekkel, lementünk Balatonfüredre az első hivatalosan is őszi hétvégén és megnéztük, hogy milyen programok közül válogathat a főszezon után is.

Bár tényleg többen rácsodálkoztak, mikor a hétvégi terveink felől érdeklődtek, hogy ugyan minek megyünk most a Balatonra, mikor már nem lehet strandolni, a füredi parton sétálva jó sok emberrel találkoztunk, aki hozzánk hasonlóan gondolkodott, és megfelelő úticélnak találta egy őszi hétvégére is a tavat. Összeszedtünk öt tippet, hogy mit csináljon Balatonfüred környékén idén ősszel.

A kikötőben ősszel is nyüzsögnek Galéria: Ősszel sem zár be a Balatonlehoczkim / Travelo

 1. Aktív turizmus

Míg a tóban úszni tényleg kizárólag nyári móka, a kerékpározáshoz, sétához, túrákhoz nem ideális a rekkenő hőség. A Balaton körüli kerékpárút egyben letekerve komoly kihívás a kocabringásoknak, de kellemes élmény több napra bontva. A természetjáróknak pedig a balaton-felvidéki túraútvonal lehet érdekes, aminek egy szakasza ráadásul belecsatlakozik a hangulatos füredi parti sétányba. A környéken érdemes eltúrázni a Koloska-völgybe, a Jókai kilátóhoz, a Tamás-hegyhez. A Lóczy-barlang is látogatható szeptember végéig minden héten, keddtől vasárnapig. A balatonfüredi látogatóközpont reformkori sétákat is szervez, szeptember végéig heti hat napon. Októbertől tavaszig pedig csütörtöktől vasárnapig naponta. Könnyű, rövid sétákra pedig ott a városban a Kiserdő.

Tényleg lemegy a túraútvonal a parti sétányra Galéria: Ősszel sem zár be a Balatonlehoczkim / Travelo

 2. Gasztronómia

A Balaton-felvidéken valamivel jobb a helyzet étterem- és bisztrófronton, mint a déli parton. Még akkor is, ha a tó mindkét oldalára jutott olyan étterem, ami a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) nevű társulás tagja. Balatonfüreden a Baricska Csárda mondhatja el ezt magáról. Első ránézésre ez egy hagyományos csárda, az étlap sem elrugaszkodott fantázianevektől hemzseg. Azokon a SVÉT helyeken, ahol eddig jártunk, kicsit modernebb vonalat szoktunk meg, így elsőre meg is lepődünk. De hangulatában, a kiszolgálásban és az alapanyagban abszolút hozza az átlag balatoni helynél jóval magasabb szintet. Nem csak mi gondoljuk így. Mellettünk az egyik asztalnál német üzletemberek ülnek, kicsit odébb egy távol-keleti csoportnak játsszák a cigányzenészek a Yesterday-t a Beatlestől. Ezt a multikulti élményt lehet, hogy egy pesti romkocsmában sem találtuk volna meg!

3. Wellness

Ha esősre fordul az idő, egy wellnessnél jobb búvóhelyet nehéz elképzelni. A környék legnagyobb wellness részlege a négycsillagos Anna Grand Hotelben külsős vendégeket is fogad. Őszi akciójuk keretében 3 órás belépőt válthatunk már 3500 forint áron. Így könnyen kihasználhatjuk a spa részleg medencéit, szaunáit akkor is, ha nem vagyunk szállóvendégek.

Anna Grand Hotel Galéria: Ősszel sem zár be a Balatonlehoczkim / Travelo

 

4. Bálok, fesztiválok

Attól, hogy nincs épp hagyományos értelemben báli szezon, még találunk bált is, fesztivált is. A little party never killed nobody, nem igaz?! Ha mégis kell jó indok hozzá, akkor ott a szüret! Az most kezdődik épp. Ennek ünneplésére hétvégén (szeptember 19-21.) Romantikus Reformkor fesztivált tartanak Balatonfüreden. A fellépők között szerepel Pécsi Ildikó, Sebestyén Márta. Szombat este pedig az Anna Grand Hotelben tartanak reformkori bált.

Borharapó kreatív padokkal Galéria: Ősszel sem zár be a Balatonlehoczkim / Travelo

 Balatonfüred másik nagy őszi eseményére, a szüreti fesztiválra sem kell sokat várni, szeptember 26-28. között rendezik meg idén.

5. Hajózás

Nekünk már lehet hideg a víz, de minek fordítanánk neki hátat jövő nyárig? A sétahajók nem álltak le, csak őszi menetrendre tértek át. Október 5-ig még érdemes ezt is kihasználni.

Van még más tippje is? Írja meg nekünk!

Őszi feltöltődés az Anna Grand Hotelben
A balatonfüredi Anna Grand Hotel****Wine&Vital 1200 m2-es wellness részleggel, reformkori recept szerint készült süteményekkel szikrázó napsütésben és szomorkás, ködös őszi napokon is kitűnő választás a feltöltődésre.
A hotel exkluzív borozójában a borok, pálinkák kóstolása közben megismerkedhet a Vivamus Borház és Pincészet filozófiájával: igitur vivamus, azaz éljünk és élvezzük az életet amíg lehet, finom ételekkel és borokkal!
Az „ivókúra" előtt vagy után érdemes a bőrt is kényeztetni a Spa részlegben masszázsokkal, borterápiás fürdővel, hiszen a szőlőből kivont hatóanyagok kiváló antioxidánsként 50-szer eredményesebbek, mint az E-vitamin és 20-szor hatékonyabbak, mint a C-vitamin.
Őszi wellness hétvégék hétköznapi áron: szombat éjszakák már 15950 Ft/fő/éj-ért(akár 1 éjre is)! Okt. 23. és Őszi szünet az Anna-bálok helyszínén borkóstolóval, gyerekprogramokkal: 15 000 Ft/fő/éj-től, gyerekeknek 10 éves korig ingyenes! (x)

Cikkünk megjelenését a balatonfüredi Anna Grand Hotel támogatta.

Újabb cikkünk ebben a témában:
Az őszi szünetben is vár a Balaton - 2014.10.07.
"A Balatonnál ősszel nem lehet semmit csinálni" frázis már rég nem aktuális, magunk is meglepődhetünk, hogy mennyi családos program közül választhatunk. Bringázhatunk, lesz gesztenyefesztivál, és időjárástól függetlenül vár a Zalakarosi Fürdő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek