» Közel

Új honfoglalás kori kiállítás a Nemzeti Múzeumban

| | Nem érkezett még hozzászólás
Bemutatják a zalavári ásatásokon talált izgalmas leleteket, köztük a Hadrianus-zarándoktemploma, amelyben a korabeli Európa legnagyobb harangja állt, de láthatók a Cirill és Metód által kidolgozott glagolita írás ott előkerült, legkorábbi emlékei is.

A honfoglalás előtti és utáni időszakot mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum szerdán megnyílt, 9-10. századi állandó kiállítása, amely korszerű eszközökkel igyekszik közelebb hozni a látogatókhoz a korabeli Kárpát-medence világát.

A nemzet első múzeumában utoljára több mint másfél évtizede volt látható a honfoglalás korát bemutató tárlat - emlékeztetett a kiállítás szerdai megnyitóján a kultúráért felelős államtitkár.

Hoppál Péter hozzátette: ez a tárlat egyszerre illeszkedik a múzeum állandó régészeti kiállításához és ad új, naprakész élményt; a teljessé váló állandó kiállításokban a magyar vagy külföldi látogató néhány óra alatt áttekintheti a Kárpát-medence történetét az őskőkortól a rendszerváltásig.

A most megnyíló kiállításrész a legújabb kutatási eredményekre épül, hiteles, tudományosan megalapozott ismereteket tesz közkinccsé; korszerű technikai megoldásai várhatóan a történelemmel most ismerkedő fiatalok érdeklődését is felkeltik - méltatta a kurátorok — Ritoók Ágnes, Szőke Béla Miklós és Révész László — munkáját az államtitkár.

Hoppál Péter felhívta a figyelmet a korszak régészeti anyagának sokszínű voltára, amely a korabeli Kárpát-medence kettős, nyugati és keleti kötődését bizonyítja. Így fér meg ugyanabban a sírban avar lószerszám és Karoling fegyverzet, de a kiállítás szakít azzal a nézettel is, hogy a - valószínűleg az eddig gondoltnál korábban megkezdődő és hosszabb ideig tartó - magyar honfoglalás nem járt az itt talált népesség kiirtásával, így az betagozódott a honfoglalók utódai közé - mutatott rá.

Az államtitkár kiemelte a Zalaváron folyó ásatások szenzációszámba menő eredményeit, amelyekkel a kiállítás közönsége is megismerkedhet. Maketteken, 3D-animáción és tárgyi emlékeken keresztül is megelevenedik az egykori Mosaburg Hadrianus-zarándoktemploma, amelyben a korabeli Európa legnagyobb harangja állt, de láthatók a Cirill és Metód által kidolgozott glagolita írás ott előkerült, legkorábbi emlékei is.

Zsoldos Attila akadémikus elmondása szerint a tárlat annak az útnak az utolsó szakaszát mutatja be, amely elvezetett a keresztény magyar királyság megalapításához.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap 200 millió forintos támogatásával jött létre.

Az állandó kiállításra 1600 forint a felnőttjegy, 800 a kedvezményes jegy. A nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20. és október 23.) mindenki ingyenesen látogathatja.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
16 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
30 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.