Marhák a Városligetben, sportoló borászok a Várban

Szarvason szilvalekvár, szilvapálinka és szilvásgombóc várja, a Városligetben élő szürkemarhákat fotózhat, az Erzsébet téren designvásár és bolhapiac lesz, a Várban borfesztivál, Badacsonyban pedig felvonulással indul a szüreti fesztivál. Programajánlónk a hétvégére.

 Szilvanapok Szarvason

Esősnek ígérkezik a hétvége, de egy jó esőkabáttal felszerelkezve semmi sem állhatja útját a fesztiválozásnak. Szarvason például idén is Szilvanapokat rendeznek, melyen kóstolók és koncertek várják a látogatókat, a programok ingyenesek. A látványkonyhában lesz lekvárfőzés, szilvás gombóc, szilvás sütemények vására. A pálinkaminősítés mellett ebben az évben receptversenyt is kiírtak a házi készítésű szilvás süteményeknek. A legkisebbeket aszfaltrajzverseny, szilvás célbadobó verseny és akadálypálya várja.

Amiből lekvár készíthető, abból pálinka is
Galéria: Travelo programajánló 37. hét
Fotó: Szarvasi Szilvanapok

 Marhák a Városligetben

Budapesten a Szürkemarha Vigadalom idejére a Vajdahunyad vára látképe tavalyhoz hasonlóan gyökeresen megváltozik. A Kós Károly sétányt és a Vajdahunyad várát összekötő út bal oldalán 25 trófeából álló trófeakiállítást készítenek, jobb oldalon pedig élőállat bemutató várja a látogatókat, áll a szervezők weboldalán. A Vár területén ideiglenes kiállítás, színpad és lacikonyhák állnak, de lesz borfalu is. A rendezvény látogatása idén is ingyenes.

 

 Piacok Napja az Erzsébet téren

Szombaton a pesti Erzsébet téren Piacok Napja néven indít útjára hagyományteremtő rendezvényt a Nem Adom Fel Alapítvány. A főként sérült emberek társadalmi integrációjával foglalkozó szervezet azokat a bolhapiacokat, dizájnvásárokat, garázsvásárokat, kézműves piacokat kívánja népszerűsíteni, amelyek tevékenységükből adódóan a társadalmi és környezeti fenntarthatóságot szolgálják – olvasható az alapítvány közleményében.

Itt mindent megtalál, amit máshol nem
Galéria: Travelo programajánló 37. hét
Fotó: Domotor Csaba / WAMP

 A budapesti Erzsébet téren bemutatkozik a három már jól működő, de tematikájában markánsan elkülönülő budapesti piac: a WAMP, a Gozsdu Gardrób és a Közös Piac. A további árusító standokra bolhapiac jelleggel érkeznek használt, vagy új, minőségi termékeket kínáló árusok, civil szervezetek. A Piacok Napjához szimpátia-nyitvatartással elsőként csatlakozott a Szimpla Bringás Bolha piac is. A Piac hangulatát az utcazene teszi teljessé. A zenéléshez, az árusításhoz és Piacok Napja üzeneteinek közvetítéséhez ismert emberek is csatlakoznak, többek közt Németh Juci énekesnő, Kecskés Karina színművésznők.

A rendezvény bevételei a sérült emberek pártalálási nehézségeit segítő Kezdjetek szeretni! programot támogatja majd, melynek hivatalos nagykövetei: Illés Fanni, paralimpikon úszó, kerekesszékes szépségkirálynő, Jakupcsek Gabriella újságíró, műsorvezető, Feke Pál Junior Príma és Artisjus díjas színművész, énekes, az Önkéntesség Európai Évének magyarországi nagykövete.

Budavári Borfesztivál

A szakmai napokkal már szerdán megkezdődött Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye a Budai Vár teraszain. Idén a Borfesztivál Olaszországot látja vendégül, a téma pedig a bor és az egészséges életmód. A kissé különösnek tűnő párosítás kapcsán találkozhatunk sportoló borászokkal is. A színpadon új vendégként fellép többek közt az Irie Maffia, Rúzsa Magdi valamint a Fool Moon. A gyerekeknek hétvégén lesz kézműves foglalkozás és ingyenes arcfestés is 11-től 5-ig. A kóstolójegy már a múlté, idén is készpénzzel fizethetünk a borokért és finom falatokért. A napi 2900 forintos jegyárban a kóstolópohár is benne foglaltatik.

Badacsonyi szüret

Badacsonyban az ország leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása a 71.számú fő közlekedési útvonalon zajlik. Gasztronómiai, borászati programok, kézműves vásár, kulturális programok, szabadtéri élő koncertek várják a kikapcsolódni vágyókat, áll a rendezvény weboldalán. A rendezvény fő műsorszáma a szüreti felvonulás vasárnap, amelyen a hagyományos ökrösfogat mellett felvonulnak környékbeli települések képviselői lovas kocsikkal, táncegyüttesek, borrendek. Persze a hagyományőrző résztvevők sem hiányoznak a vidám társaságból, csakúgy mint a nyolcvanéves szereléssel vonuló badacsonytomaji tűzoltók és a borokat kínáló önkéntesek hada.

 

A szüret a borászat egyik mérföldköve
Galéria: Travelo programajánló 37. hét
Fotó: Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

 

Őszre hangolva – Borkóstolók, borvacsorák a Balatonnál

Ősz folyamán a Zenit és Olaszrizling fajták állnak a középpontban a tematikus borkóstolóinkon, valamint a Bock Bisztró Balaton gasztronómia remekeit párosítjuk a Figula, majd az AX Pincészet boraival a hétvégi Borvacsorák keretében. További részletek itt. (x)

 

Fotó: Bódai Péter / Zenit Hotel Balaton**** Wellness szálloda

 Programajánlónk a Zenit Hotel Balaton Wellness szálloda támogatásával készült.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek