» Közel

Paradicsomnak tűnt számomra a Balaton

| | 17 komment
Egy lengyel fiú és a családja nyaranta visszajárt a Balatonhoz a nyolcvanas években. A fiú - immár felnőtt fotósként - több mint húsz év után visszatért két évvel ezelőtt a tópartra és olyan képeket készített az ott nyaraló emberekről, mintha a 80-as években megállt volna az idő. A nyáron a Guardian is szemlézte balatoni képeit, ezért megkerestük a Londonban élő lengyel fotográfust.

„Amikor a családi albumot lapozgattam, egyetlen fotót találtam a Balatonról. Egy homályos képet, ahogy a nővéremmel állunk valamelyik mólón” – idézi fel Michal Solarski lengyel fotós a pillanatot, mely Balatonról készült, nemzetközi visszhangot keltett fotósorozatához vezetett. Ez a felvétel volt az egyetlen képi lenyomata annak a legalább hat nyárnak, amit családjával a 80-as években a tónál töltött. Emlékei szerint a szüleinek nem volt fényképezőgépe, és végül „a kép adta az ötletet, hogy több mint húsz év után visszatérjek a tóhoz és megcsináljam, amit a szüleim elszalasztottak.”

Michal Solarski kockás nadrágban nővérével áll valamelyik balatoni mólón - az egyetlen balatoni kép a családi albumban
Michal Solarski kockás nadrágban nővérével áll valamelyik balatoni mólón - az egyetlen balatoni kép a családi albumbanFotó: Michal Solarski

Összesen három helyszínen fotózott 2012 nyarán: a Club Aligában, Siófokon és Balatonfüreden. “Olyan helyeket próbáltam találni, amelyek visszahozzák a 80-as évek hangulatát, és amik egyfajta retro-érzést adnak a képeknek. A Club Aliga tökéletes választásnak bizonyult”.

Meglepte, hogy a három balatoni helyszín hangulata nagyon hasonlított évtizedekkel korábbi emlékeihez, másrészt örült is ennek, hiszen így már az első nap után biztos volt benne, hogy meg tudja csinálni azokat a fotókat, amiket elképzelt. „Néhány dolog persze más volt, hiszen mégiscsak eltelt azóta harminc év, de számomra a hely ugyanolyan légkört árasztott, mint a 80-as években. Talán azért is, mert arra készültem, amikor visszatértem, hogy ugyanazt tapasztalom majd, amit gyerekként láttam.”

Miután így voltaképp egy időkapszulába került, olyasmi látványokra vadászott, melyek az emlékeiben éltek - és meg is találta őket. „Ugyanolyan emberekkel találkoztam – kelet-európai munkásosztálybeli nyaralóvendégekkel -, ugyanolyan szálláshelyeken aludtam és a tavat is pont ugyanúgy élveztem, mint akkoriban.”

"A hely általános hangulatát kerestem"

Gyerekként napokat töltött a parton a családjával, nővérével pedig a vízben, és - egyik legélénkebb emléke, hogy - mivel a Balaton sekély, akár száz métert is be tudtak gyalogolni és még mindig nem ért a mellükig sem. “Emiatt az emlék miatt csináltam végül annyi képet a partról. És önmagamat is látni szerettem volna fényképezőgépem lencséjén keresztül; olyan embereket kerestem, akik valamiféleképp megidézik a nővéremet, a szüleimet és engem.” Voltak vajon olyan gyerekkori emlékei, melyeket szeretett volna megtalálni, de nem sikerült? “Nem konkrét helyzeteket akartam ábrázolni. Inkább a hely általános hangulatát szerettem volna megmutatni valamennyi színezetével és furcsaságával együtt.”

Michael Solarksi Balaton: A vasfüggönyön innen c. anyaga az Index Nagyképében. Ha a fotóra kattintanak, megnézhetik a teljes sorozatot!
Michael Solarksi Balaton: A vasfüggönyön innen c. anyaga az Index Nagyképében. Ha a fotóra kattintanak, megnézhetik a teljes sorozatot!Fotó: Michal Solarski

És hogyan látta az akkori önmaga a Balatont? Minden új volt számára: „a nyugat-német és osztrák nyaralók menő autói, az üzletek számomra lenyűgöző választéka és a hihetetlen színekben és ízekben kapható jégkrémek. Mindezek elképzelhetetlenek voltak a 80-as évek Lengyelországában, ahol az üzletekben csak az alapvető árucikkeket lehetett kapni” – mondja. „Paradicsominak tűnt számomra ez a hely”.

A nyolcvanas évek és annak esztétikája egészen egy-két évvel ezelőttig nem volt túl népszerű, ám mostanában változni kezd a megítélése. Hogy vajon ez hozzájárult-e a fotók sikeréhez, elképzelhető, de aligha az egyedüli ok; Michal Solarski legalábbis reméli, hogy nem csak emiatt figyeltek fel balatoni képeire. “Szeretném azt hinni, hogy az a tény is közrejátszott, hogy a munkám mögött egy nagyon személyes és intim történet van. Ráadásul az olyan helyek, mint a Club Aliga a szüleim generációjának visszahozhatja a fiatalságuk emlékét és az akkori biztonságérzetüket, amit már jó régen elveszítettek. A szocialista időszak a múltunk és a történelmünk egy jelentős része.” 

Solarski tervezi, hogy hamarosan újra visszatér a Balatonhoz, mivel befejezetlennek érzi a sorozatot, így van egy kis hiányérzete. „Szeretnék jobban az emberek közelébe férkőzni, akiket lefényképezek. Beszélgetnék velük és lehetőség szerint a saját környezetükben is lefotóznám őket, mint amilyenek a nyaralók és a szállodai szobák. Így a projekt talán erősebb bepillantást adna ebbe a világba” – mondja.

Szeretne kiadni egy könyvet, melyben a jelenről szóló fotói mellett ott lennének a Balatonnál készített “vintage képeslapok”. Reményei szerint jövőre elkészül a sorozattal.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
6 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
15 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
29 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.