» Közel

Átadták a Vasfüggöny-kerékpárút újabb szakaszát

| | Nem érkezett még hozzászólás
Magyar és osztrák politikusok jelenlétében adták át a Vasfüggöny-kerékpárút újabb szakaszát a sopronpusztai emlékparknál kedden.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a pánerurópai piknik 25-ik évfordulóján rendezett avatón azt hangsúlyozta, a magyar-osztrák határ két oldalán, hol az egyik, hol a másik ország területén fekvő kerékpárúton a szabadság érzésével töltheti el a biciklizés mindazokat, akik már éltek abban a mesterséges elzártságban, amit egykor a "vasfüggönynek" keresztelt határzár jelentett.

Hende Csaba Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök, Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésfejlesztését felelős helyettes államtitkára, Michael Cramer német zöldpárti és Szájer József magyar néppárti európai parlamenti képviselő, valamint Bodor Ádám, az Európai Kerékpárosok Szövetsége EuroVelo-igazgatójának társaságában adta át a Vasfüggöny-kerékpárút újabb szakaszát.

A honvédelmi miniszter köszöntőjében úgy fogalmazott: az a szabadság, amit ünneplünk, Sopronpusztán született, amikor a vasfüggönyt az akkori MDF kezdeményezésére megnyitották és több száz NDK-s állampolgár menekülhetett át Ausztriába.

Hende Csaba bejelentette: a megemlékezések részeként kedden meglátogatják a vasfüggöny utolsó áldozatának - egy keletnémet fiatalembernek - az emlékművét is, akit 1989 augusztusában szökés közben lőtték le a magyar határőrök, írja az MTI.

Hans Niessl beszédében kiemelte: az egykori határnyitás Magyarországnak és Ausztriának is egyaránt a javára vált, hiszen a közös projektek révén összesen 19, a sopronpusztaihoz hasonló határátkelő, kerékpáros határátlépési pont épült.

Szavai szerint a magyar és osztrák határtérség az Európai Unión belül egyfajta mintarégiónak is tekinthető, hiszen számtalan lehetőség kínálkozik a határon átnyúló együttműködésre. Felsorolása szerint a természetvédelem a közlekedési infrastruktúra és a gazdaság területein is várhatók újabb sikeres projektek.

Becsey Zsolt az ünnepségen arról beszélt, hogy a határon átnyúló együttműködési programok keretében eddig több mint 200 kilométernyi országokon átívelő kerékpárút épült és további 250 kilométernyi kerékpárút megépítését tervezik a határtérségekben Szerbia, Románia, Ausztria, Horvátország és Szlovákia felé.

Michael Cramer, aki a Vasfüggöny-kerékpárút atyjaként tartanak számon, az egykori határnyitásra emlékezve köszöntőjében kiemelte: az emberek kezdeményezték azokat a változásokat, amelyek Európa újraegyesítését eredményezték, és az emberek akaratára a politikusoknak előbb vagy utóbb reagálnia kellett.

Szólt arról is, hogy a Vasfüggöny-kerékpárút része annak a 10 ezer kilométer hosszúságú európai kerékpárútnak, amely északról dél felé tíz országon keresztül halad.

Szájer József az átadóünnepségen úgy fogalmazott: a rabság, az embereket egymástól elválasztó gonoszság szimbólumát a határ menti közös kerékpárút kigondolói és felépítői a szabadság szimbólumává tették.

Bodor Ádám a kerékpáros turizmus gazdasági jelentőségére hívta fel a figyelmet, ami szavai szerint Európában évente 44 milliárd eurót mozgat meg.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Minden perc ajándék! Töltse a szebbnél szebb őszi napokat családjával!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
4 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
13 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
27 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.