Szigeteljen, vagy gyűrűzzön hattyút a hétvégén!

Fesztiválok kicsiknek és nagyoknak a Hajógyári-szigettől Erdőbényéig a hétvége programkínálatában. A bulizni vágyókat a Sziget várja, a családosokat a Mesterségek ünnepe, a wannabe-madarászokat pedig a Balatoni Hattyú Road Show!

 A 22. Sziget Fesztivál hetén mi mással is kezdhetnénk hétvégi programajánlónkat, mint a Hajógyár-sziget hatalmas bulijával. Ugyan pár napja már dübörög a fesztivál, de a hétvégi finálé még hátra van. Elnézve a programtáblát, a szervezők kifejezetten a hétvégén napijeggyel kilátogató magyarokra gondolva állíthatták össze a szombati és a vasárnapi fellépők névsorát.

Augusztus 16-án, szombaton például színpadra lép többek között a Madness és a Prodigy, a magyar előadókból pedig Dunát lehetne rekszteni ezen a napon PASO-tól a Punnany Massifon át a Kiscsillagig. A vasárnap legjobban várt fellépője az Outkast lesz a Pop-Rock Nagyszínpadon este fél 8-tól. Részletes program és belépőjegyek itt.

FesztivállapotFotó: Mohai Balázs / MTI

 Aki még nem, vagy már nem vágyik a Szigetre, a Budai Várban mulathat a Mesterségek ünnepén 2014. augusztus 16-20. között. Eszem-iszom, néptáncbemutatók és koncertek, kirakodóvásár és mintegy 800 kézműves mutatkozik be. Idén a legnagyobb figyelmet a fémművesek kapják majd, a fesztivál díveszndége pedig Törökország lesz. Jegyárak, programok és helyszínek erre.

Aki a vidék hangulatát a főváros helyett egy jóval autentikusabb helyen szeretné megélni, vegye az irányt most hétvégén Erdőbénye felé. Itt tartják ugyanis a családias hangulatú Bor, mámor, Bénye fesztivált augusztus 15-17. között. A Tokaji borvidéken a híres borok és a zempléni ízek mellett 16 helyszínen 45 koncerttel, tematikus sétákkal, író- olvasó találkozókkal, túrákkal és beszélgetésekkel is várják a látogatókat az erdőbényei borászok. A fesztiválról ide kattintva olvashat tovább.

Meghitt hangulatban ErdőbényénFotó: Bor, mámor...Bénye / Facebbok

 Éppen a Balatonnál nyaral, de a pocsék idő miatt a strandolás helyett valami más időtöltést keres? Vegyen részt a IV. Balatoni Hattyú Road Show-n! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén már negyedik alkalommal szervezi meg a balatoni bütyköshattyú-állomány látványgyűrűzését augusztus 14–15-én. Mivel a madarak befogására és jelölésére többnyire a Balaton emberek és a hattyúk által leginkább látogatott strandjain kerül sor, az akcióban a tóparton pihenő érdeklődők is részt vehetnek. Akik eljönnek, az egyik legizgalmasabb madárgyűrűzési akcióban vehetnek részt, mert a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell elfogni.

A hattyúbefogás és -jelölés célja, hogy minél több egyedre kerüljön olyan színes gyűrű, melynek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minél pontosabban megismerhessük a faj kóborlási szokásait - írja a Madártani Egyesület.

A Hattyú Road Show-ra azért augusztus közepén kerül sor, mert ekkor jelentkezik a lúdalakúak különleges, a madarak többségétől eltérő vedlési sajátossága – a lohosodás. Ez a repülőtollak egyszerre történő cseréjét jelenti, amikor a madarak akár 6–8 hétre is röpképtelenné válnak! Ezért a vedlés közeledtével a hattyúk nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken. Közép-Kelet-Európában az egyik legjelentősebb ilyen gyülekezőhely a Balaton.

 

Bütykös hattyúFotó: Mindaugas Urbonas / Wikipedia

 Augusztus 14-én délután négykor a keszthelyi hajóállomáson gyűrűznek, augusztus 15-én 9:30-kor Balatonmáriafürdő hajóállomáson, 10:30-kor a balatonfenyvesi strandon, 11:30-kor Fonyódligeten az Árpád parton, 12:30-kor a balatonlellei Nagystrandon, 15 órakor pedig Balatonfüreden, a Tagore sétány elején.

 

Hajóprogramok a Balatonon

A Balatoni Hajózási Zrt. a nyár folyamán számos programot, kirándulási lehetőséget kínál a Balatonra érkezőknek 22 hajóállomásról.
Menetrendszerinti járatok
Hajóprogramok:
- 1 órás sétahajózás
- Gyerekhajó kalózműsorral
- Buli hajó: fergeteges buli a Balaton közepén.
- Naplemente túra: romantikus sétahajózás a csodás balatoni naplementében.
- Grill party
- Koktél party
- Egész napos kirándulások idegenvezetéssel és ebéddel:
Hétfőn Levendula túra Tihanyba, Szerdán Tihany túra borkóstolóval, csütörtökön Badacsony túra borkóstolóval és borfelismerő versennyel, valamint pénteken Keszthely túra a Festetics kastély megtekintésével.
„Élmény – Kaland – Gyorsaság!" – Száguldás a vízen!
Gyorshajó körjárat Siófok – Tihany – Balatonfüred - Siófok útvonalon.
Vízitaxi szolgáltatás Fonyód – Badacsony között. (X)

 

Naplementés sétahajózás
Galéria: Balatoni hajózás
Fotó: Balatoni Hajózási Zrt.

 E heti programajánlónk a Balatoni Hajózási Zrt. támogatásával készült.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek