Július a csillagles és a versenyautók hónapja lesz

Tihanyban kortárs művészeti fesztivállal, Pécsváradon színházi találkozóval, Felsőtárkányban csillaglessel készülnek júliusban. Mogyoródon pedig már nagyon várják a július 25-én érkező Forma1-es autókat. Az Itthon blogok programajánlóiból mazsoláztunk.

ARTplacc fesztivál Tihanyban

25 évvel a trabantok és a Zimmer Ferik korszaka után Tihany ismét a keleti és nyugati világ találkozópontjává válik. Az ARTplacc nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy július 16-20. között szimbolikusan újraegyesítse Kelet-Közép-Európa kultúrafogyasztóit, akik a közelmúlt egyik legfontosabb közös történelmi pillanatára érzékeny munkákkal és művészeti projektekkel találkozhatnak a fesztivál alatt.

Az ARTplaccnak Tihany ad otthontFotó: ARTPlacc



A művészet iránt érdeklődő laikusok, a műértők és kurátorok, a köz-és magángyűjtemények képviselői ebben az évben is különleges kulturális kaland részesévé válhatnak a Balaton parti településen, ahol a hagyományostól eltérő körülmények között mutatják be a legfrissebb kortárs művészeti törekvéseket. A fesztivál kötetlen hangulata és különleges terei révén közel hozza a valós és virtuális műveket a közönséghez, szórakoztat és elgondolkodtat, elvarázsol és részvételre késztet. További információ az Itthon a Balatonon blogban.

MOSZT – pécsváradi színházi találkozó

Pécsvárad városa és a magánszínházak csapata nagy fába vágja fejszéjét: MOSZT néven egy hétig tartó színházi találkozó lesz július 29-től augusztus 2-ig Pécsváradon. A moszt szláv nyelvekben hidat jelent, a szervezők célja, hogy összekösse a színészeket és a nézőket, a pécsváradiakat és a vendégeket, a művészetet és a hétköznapokat.

Koltai Róbert is játszani fogFotó: Koltai Róbert



Pécsvárad egyébként több mint 10 éve szervez az augusztusi Szent István Napi ünnepségek keretei között nyári színházi előadásokat a Szent István királyunk alapította bencés monostor vár udvarában. A vár hangulata, a romok természetes díszlete sajátos hangulatot árasztva növeli minden évben a színházi estek meghittségét. Az indulás óta 13 év telt el, a kiskamasz korból lassan serdülőkorba érő színház sok örömet szerzett, ám érezhetően változtatni kellett, hogy felnőtté válhasson. A változás igénye és Galambos Zoltán kezdeményezése szerencsésen találkoztak, így közös erővel elindult a Magánszínházak Országos Színházi Találkozójának megszervezése. A fesztiválról további információkat az Itthon a Dél-Dunántúlon blogban talál.

Forma 1 Pirelli Nagydíj

2014. július 25-27. között ismét felbőgnek a motorok a mogyoródi Hungaroringen! Soha a világbajnokság eddigi történetében nem volt még akkora változás egyik évről a másikra, mint az idén: teljesen új tervezésű, modern turbó feltöltésű motorokat kellett készíteniük a résztvevőknek, ráadásul a motorerőt fokozandó, a fékezéskor keletkező energiát is kötelezően vissza kell nyerni a haladás számára.

A sebesség szerelmeseinek kedvenc programjaFotó: Mark Thompson / Europress / Getty



Ez a teljesen új szisztéma természetesen egészen új tervezésű autókat is követelt, az autók megnövekedett súlya pedig ismét előtérbe helyezte a versenyzők erőteljes diétáztatását, hogy testsúlyukat is kordában tartsák, éppen a sebesség növelése miatt. További újdonságok és részletes programok az Itthon Budapesten blogban.

Éjszakai csillagvizsgálás Felsőtárkányban

Felsőtárkány közelében, a dolomitbánya udvarában 2014. július 5-én éjszaka hajnalig tartó programmal várják az érdeklődőket. Nyílt- és gömbhalmazokat, csillagvárosokat, ködöket, csillagképeket és a szervezők reményei szerint sok-sok meteort lehet majd megfigyelni. Az időjárás várhatóan kedvezni fog az egész éjszakán át tartó távcsöves csillagászati megfigyelésekhez és a meteorvadászathoz.

Az éjszakai égbolt nagyon sok csodát tartogatFotó: Jerry Ojang / Europress / Getty



"Az éjszaka során egy 20 centiméteres Schmidt-Cossegrain típusú robottávcső lesz segítségünkre. A rendezvény összes résztvevőjének meleg itallal is kedveskedünk. Az első 20 jelentkező számára tábori ágyakat, és hálózsákokat biztosítunk" - ígérik a szervezők. További információk és megközelíthetőség az Itthon Észak-Magyarországon blogban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek