» Közel

A jó programok sötétben kezdődnek

| | Nem érkezett még hozzászólás
Láthatjuk majd, ahogy Tatára visszatérnek a törökök, ahogy világháborús hadszíntérré változik a paksi múzeum, de megleshetjük a denevéreket is álmukban. Ez a hétvége a Múzeumok éjszakájáról szól.

Ismerjék meg a lőcsei fehér asszony legendáját!

Június 21-én a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum számos programmal készül este hat órától éjfélig. A felújítás alatt álló, de most ideiglenesen látogatható Apátúr-házban készíthetünk majd szecessziós üveg- és papírképeket, óránként tűzzománc-foglalkozás indul felnőtteknek, és a Harmónia együttes régizenével igyekszik más állapotba ringatni a hallgatóságot. Mindeközben a kisebbek a cserépkályha-történeti kiállítást őrző Fruhmann-házban agyagozhatnak, a kellően ügyesek pedig még kályhacsempét is készíthetnek.

Akik ennél izgalmasabb programokra vágynak, és kíváncsiak az egykori katonák mindennapjaira vagy a győri Ágyúgyár történetére, azok menjenek el a Magyar Ispita hadi élettel foglalkozó programjaira. Akiket pedig a "lőcsei fehér asszony" legendája foglalkoztat régóta, azok látogassák meg az egykori városi börtönt, ahol az asszonyt kivégezték és amely ma Győr Város Levéltára épületének ad otthont. A minden programra érvényes belépő a felnőttek számára 1200 forintba, a gyerekeknek fele ennyibe kerül.

Hadszíntérré változik a paksi múzeum

Az idén húsz éves Paksi Városi Múzeum a Múzeumok éjszakájára olyan programokkal készül, amely nagyrészt az I. világháború kitörésének 100. évfordulójához kapcsolódik. Így aztán a kellően világháborús hadszíntér miliőjéhez egy lövészárkot építettek, kiállítást rendeznek egy hivatásos haditudósító fotós eddig be nem mutatott képeiből, és mindehhez a paksi fúvószenekar játszik majd katonaindulókat.

De berendeztek egy korabeli parasztpolgári szobát is, amely mellett egy korabeli kávéházban kortyolhatjuk a feketénket, ahol koronáért cserébe régi receptúra alapján készült süteményeket kínálnak majd és ahol zongorakísérettel előadott kuplédalokkal gondoskodnak a hangulatról. A gyerekeket ezeken túl még vurstlival, múzeumpedagógia foglalkozásokkal és rengeteg játékkal várják.

Különleges vonatok éjszakája

Kézi hajtányozás, NOHAB-koncert, keringő a fordítókoronggal – egy éjszakára feltárul a látogatók előtt a vasút titokzatos világa. A Múzeumok éjszakáján a vasút szerelmesei olyan helyekre nyerhetnek betekintést, amelyek az év többi napján nem állnak nyitva az utazóközönség előtt - írja közleményében a Máv-Start.

A fővárosi Keleti pályaudvar személykocsiműhelyében megnézhetünk majd egy háló- és egy étkezőkocsit, miközben a járművön tartózkodva részt vehetünk egy gépi kocsimosáson is. A Nyugati pályaudvar 10. vágányán végigfotózhatjuk majd a Máv-Start öt, grafikával ellátott mozdonyát: az Aranycsapat, a Kandó, a Mátyás király, a Weöres és a Gábor Áron-mozdonyt. De a matricázott mozdonyok felvonulása mellett lesz kézi hajtányozás és éjszakai gyermekvasutazás, de bemutatják a legújabb Flirt, az IC+ és a legrégibb járműveket is. Ezen az estén még olcsóbban is vonatozhatunk, a Máv-Start utazási kedvezményt ad a Múzeumok éjszakája budapesti, szolnoki, nagykanizsai, szegedi, pécsi, kecskeméti, debreceni, hatvani valamint miskolci – akár vasúti, akár nem vasúti – rendezvényeire utazók számára. 

Mehetünk barlangászni

Június 21. a Barlangok Napja is egyben, ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság interaktív programokkal csábítja területére a kirándulni és barlangászni szeretőket. A programokat Abaliget településén, az Abaligeti-barlang előtti területen és a Denevérmúzeumban érdemes keresni, ahol interaktív bemutatók segítségével ismerhetjük meg a barlangok világát, a barlangászat történetét és a barlangkutatás eszközeit.

A programon a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, valamint barlangászattal, barlangkutatással foglalkozó intézmények, szervezetek mutatják be tevékenységüket és tartanak érdekes foglalkozásokat. Ezen a napon féláron juthatunk be az Abaligeti-barlangba és a Denevérmúzeumba. A részletesen programról itt érdemes tájékozódni.

Tatára pedig visszatérnek a törökök

A tatai Kuny Domokos Múzeumba a Múzeumok éjszakán visszatérnek a törökök, és elfoglalják a múzeum székhelyének számító várat, a látogatókat pedig a bég vezeti majd a kazamatákban. Ezért török kori metszeteken nézhetjük majd meg Tata ostromát, fegyverbemutatót tart egy sereg, és miután az Arasinda együttes is belekezdett török népzenei repertoárjába, a vár fokáról tüzes nyilakat is kilőnek majd.

Tatabányán a múzeum központi épületében a debreceni Déri Múzeum fegyvergyűjteményéből nyílik időszaki kiállítás, a Gyurkovich-gyűjtemény kiállításához kapcsolódva pedig drámapedagógiai foglalkozásokat rendeznek gyermekeknek. Egy vízaknán berendezett Bányászati és ipari skanzenben szombaton este hatkor és nyolckor is indítanak ingyenes tárlatvezetést, ahol a bányászok mindennapjait, munkakörülményeit ismerhetjük meg szokatlanul közelről. A részletes programokért érdemes idekattintani.

Ingyen pörkölt Kehidán

Ezen a hétvégén az időjárás előrejelzések szerint kellemes 26 fok körüli hőmérséklet várható, de a szombat esti, különösen a barlangászós programokhoz nem árt magunkkal vinni egy kardigánt vagy kiskabátot. Ha ennek ellenére mégis víz közelbe vágynának, csomagolják össze a családot, és menjenek el Kehidakustányba. 

Vegyenek részt szombaton a Deák Ferenc Kúria és Múzeum éjjeli tárlatvezetésén, amely során Deák-korabeli ruhába öltözött szereplők adnak elő rövid közjátékokat, vagy a Deák-kúthoz tartó fáklyás gyalogtúrán, ahol végig jobbágy legények anekdotáznak majd. A kúttól a múzeumhoz visszaérkezve egy tál pörkölttel, szalonnasütéssel, pálinka- és borkóstolóval várják az éjjeli túrázókat. Másnap pedig csobbanjanak egyet a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdőben, vagy ha most nem, akkor tegyék ezt július 5-én, amikor délután az Animal Cannibals vezényli majd a strandpartit.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
14 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja
dorav új galériát hozott létre
Őrség 2015
17 napja
dorav élménybeszámolót írt
Őrség 2015
17 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.