Ritka luxusautó látható a Városligetben

Ritka luxusautó látható a Városligetben

A világ egyik legritkább luxusautójának számító Maybach Zeppelin egy 1934-ben készült példánya érkezett a Közlekedési Múzeumba kedden. A felújított autóritkaság, amelynek érkezését a Múzeumok éjszakájához időzítették, mostantól a múzeum állandó kiállításában látható.

Egy Maybach Zeppelin 8 LondonbanFotó: Science Society Picture Librar / Europress / Getty

A 80 éves luxusautó évtizedek óta a Közlekedési Múzeum tulajdona, de egy legenda miatt sokáig nem volt kiállítható, később pedig már nem volt megfelelő állapotban - közölte a múzeum az MTI-vel.

Felidézték, hogy az egykori szóbeszéd szerint az autót Horthy Miklós kormányzó kapta ajándékba Hitlertől, ezt azonban cáfolták a kutatások. Mások szerint József főherceg vagy a Weiss család tulajdonában volt, a háború után pedig egy ideig Péter Gábor, az ÁVH vezetője használta, de ezekre sincs semmilyen bizonyíték.

A járművet az elmúlt években restaurálták, kiállítható állapotba hozták, és most a Múzeumok éjszakája alkalmából mutatják be a közönségnek.

A Maybach autógyár 1929-ben mutatta be az első 12 hengeres motorral készült DS (Doppel Sechszylinder) típusát, 150 lóerős, 7 literes motorral. Később a motor teljesítményét 200 lóerőre emelték, a kiállított autó is az erősebb, 8 literes változatból való, maximum sebessége óránként 160 kilométer. A gigantikus autó súlya a 3 tonnát közelíti.

A Zeppelinek ára 36 ezer birodalmi márka körül volt, miközben olcsóbb típusai 15 ezer márkába kerültek, egy "középkategóriás" BMW-t már 5000 márkáért meg lehetett vásárolni.

A Maybach gyár 20 év alatt nagyjából 1800 gépkocsit gyártott, ennek töredéke volt csak a 12 hengeres motorral készült típus. Ma 152 fennmaradt Maybach gépkocsit tartanak nyilván a Maybach Archívumban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek