Károsultak jelentkezését várja a Sunport Travel biztosítója

Visszavonták a csődbe ment Sunport Travel iroda engedélyét, a tulajdonosok már nincsenek az országban. A 4-500 károsult utast az UNIQA Biztosító fizeti majd ki.

Visszavonta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) a múlt héten csődbe ment Sunport Travel utazásszervező engedélyét, és június 11-én törölte az utazási vállalkozók hatósági nyilvántartásából jogszabálysértés miatt - közölte a hivatal a honlapján.

A tájékoztatás szerint az utazási vállalkozónál MKEH június 10-én tartott helyszíni hatósági ellenőrzést. Megállapították, hogy a Sunport Travel Utazásszervező Kft. az utasait az utazási szerződésben meghatározott esedékességkor nem utaztatta el és a befizetett részvételi díjakat nem fizette vissza, illetve nem is képes az előlegek, részvételi díjak visszafizetésére sem.

Az utazási vállalkozó a vagyoni biztosítékát - mely az utazásszervezői tevékenységéhez kapcsolódóan befizetett előlegek és részvételi díjak visszafizetésére nyújt fedezetet - az UNIQA Biztosító Zrt-nél kötötte. Az iroda saját szervezésű útjaira szerződött utasok a kárigényeiket az UNIQA Biztosító Zrt.-nél jelenthetik be - közölte a MKEH.

Mint már korábban írtuk, a Sunport Travel június 6-án pénteken jelentett csődöt. Az Index.hu információját Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője megerősítette az MTI-nek, és azt is elmondta, az iroda biztosítéka a kalkulációk szerint bőven elég lesz az utasok kártérítésére.

A Sunport tulajdonosai külföldről írtak az itthon maradt alkalmazottaknak, hogy jelentsenek csődöt, és kezdjék meg az egyezkedést a biztosítókkal. A cég Suntimes márkanéven hirdette magát, és kizárólag Törökországba szállított volna utasokat, a portál szerint a most hirtelen külföldre távozott tulajdonosok maguk is törökök.

Molnár Judit tájékoztatása szerint a Sunport Travel nem tagja a MUISZ-nak. A szóvivő szerint az első mintegy harminc személyes csoport vasárnap indult volna. A szezon egészében 400-450 utast érinthet az utazási iroda csődje, akiknek a kártérítését a kalkulációk alapján bőven fedezni fogja a Sunport biztosítéka.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MEKH) honlapján közzétett adatok szerint a Sunport Travel Utazásszervező Kft. biztosítója az UNIQA Biztosító Zrt., a biztosíték összege pedig majdnem 28 millió forint.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek