» Közel

Sárvári wellness családi méretben

| | Nem érkezett még hozzászólás
Családi csúszóverseny párhuzamosan tekergő csúszdákon, kalózhajó elfoglalása a gyerekmedencében, majd egy kis csendes elvonulás az óriás jakuzziban - valahogy így néz ki egy ideális családi nyári hétvége abban a fürdőben, ahova évtizedek óta gyógyulni járnak. Ügyes logisztikával a család minden tagja egy helyen nyaral, és csak akkor találkoznak egymással a generációk, ha nagyon akarnak.

A sárvári termálkristály fiatalító és gyógyító hatásának bevésődéséhez a nyolcvanas években még egyetlen tévéreklám is elegendő volt. Sokunk fürdőszobájának polcán néhány éve még mindig ott volt félkilós papírdobozban a gyógyvízből előállított fürdősó, amelyet lelkesen használtunk a kádban derékfájós nyavalyáink otthoni kúrálására. Az már csak később derült ki, hogy a fürdősót valójában nem a sárvári, hanem a közeli Rábasömjén gyógyvizéből állították elő, ettől függetlenül Sárvárról ma is a gyógyvize jut sokaknak az eszébe. Ötven év kellett ahhoz, hogy a gyógyforrás lelőhelyét aztán hivatalosan is gyógyhellyé nyilvánítsák.

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő története pont olyan legendásan kezdődik, mint jó néhány társáé: a kutatók a térségben kőolajat kerestek, aztán olaj helyett meleg vízre bukkantak. A hatvanas évek elejétől kezdve a várossá nyilvánított település a forrásvíznek köszönhetően fokozatosan kapcsolódhatott be a termálturizmusba. A gyógyfürdő 1968-as megnyitása óta több ráncfelvarráson is átesett, miközben egyre több fedett és félig fedett medencét töltött meg az 1200 méteres mélységből feltörő 43°C-os gyógyvizével.

Itt még sakkoznak az öregurak

A fürdő legutóbbi felújításánál a helyiségek diszkréten szeparáló megoldásával is készültek. Az volt a cél, hogy legyen egy olyan medence és pihenőhely, ahová az idősebbek elvonulhatnak, ha egy kis nyugalomra vágynak, miközben a gyerekek is jól érezhetik magukat, amit hanggal és hasas ugrásokkal is kifejezhetnek. Így aztán arra jutottak, hogy legjobb, ha a gyógyfürdő szárnyat egy üvegablakos folyosó választja el a családi fürdőtől. A gyógyfürdő ezen része még diszkréten őrzi a sakkozó öregurak világát, igaz, ma már a medence közepére felállított kőasztalokon és ülőkéken a fiatalabb korosztály is bekapcsolódik egy-egy izgalmasabb sakkpartiba.

Párhuzamos csúszdák az egész családnak

És amíg a csendesen gyógyulni vágyók a sajgó porcikáikat az élménymedence vízbuzgárjaiban, vállmasszírozójában és sodrófolyosójában áztatják, addig a családi fürdőszárnyban a gyerekek különböző meredekségű és hosszúságú csúszdák, vízi ágyúk és gyerekmedencék közül válogathatnak. A három óriáscsúszda addig tekereg, hogy aztán néhány fordulat után az épületen kívüli területet is megjárva visszatérjen a benti medencébe. Mindhárom csúszda különböző hosszúságú, párhuzamosan hol egymás alatt, hol egymás mellett haladnak, így aztán ha valaki jól választ magának csúszdát, könnyedén bezsebelheti a családi csúszóverseny győztesének járó elismerést.

A fürdő kialakításánál figyeltek arra is, hogy a gyerekek ne csak a medencékben tudják levezetni a nyaralás ideje alatt megsokszorozódott energiájukat. Az amfiteátrumszerűen szétterülő, közel 5000 négyzetméteres medenceterület galériáján például mesés elemekkel illusztrált játszóházat alakítottak ki. Itt szakképzett óvónők gondoskodnak programról a gyereknek, ha a szülők csendes elvonulásra vágynak az óriási jakuzziban, egy aromás felöntésre a szaunaszigeten, vagy néhány magányos kartempóra a 25 méteres úszómedencében.

Az egészen kicsiknek külön baba-világot alakítottak ki, ahol pelenkázó-helyiséget, baba-mama szobát és baba-melegedőt is találunk, a baba-konyhában pedig mikróval és bébiétel-melegítővel is meglangyosíthatjuk az ételt. Ezen a szinten a vizes blokk még színesebb, még több játékkal tarkított bébi-pancsolót jelent, és a szükséges méretéhez igazodva a medencébe egy helyes babacsúszda is bekerült.

Vízi tornától a retro strandételekig

De a fürdő medencéiben egészen kreatívan is eltölthetjük az időt, és még testünk sziluettjének is jót fog tenni. Kipróbálhatjuk az aqua-gymsticket, amely során egy hosszabb rúddal és annak végeihez erősített gumikötéllel tornázhatunk a vízben, de felpattanhatunk a medence szélére erősített bringák egyikére is, ízületkímélően spinningelni ugyanis vízben a legjobb dolog. A szárazföldön lelkes túrázók az aqua-jogging-ot is szeretni fogják, amelyet már a mélyebb vizű kültéri medencében tartanak, és amely során a gyaloglást derékre csatolt széles habszivacs öv segíti. Ezt a műfajt a kismamák egyébként is kedvelik, a víz alatt ugyanis a testsúlyuk mindössze tíz százaléka nehezedik törzsük vázizmaira.

És ha már a szabadtéri medencéknél járunk, érdemes megemlíteni, hogy a gyerekek pont akkora vízi birodalommal találkoznak a külső fronton, mint az épületen belül. Számos vízbe épített installáció körül ugrálhatnak, bevehetik a várat, elfoglalhatják a kalózhajót, a család nagyobb tagjai pedig a három óriáscsúszdát és a négypályás versenycsúszdát fogják értékelni. Majd ha már sikerült elég vizes élményt begyűjteni, használjuk ki a sportpályák hálós adottságait is: lőjünk kapura, röplabdázzunk a homokban vagy lessük el másoktól, hogyan lehet a petanque golyójátékot élvezni.

Vannak illatok, amelyeket már csak azért is szeretünk érezni, mert szerves részei a nyaralásnak. A sárvári strand területén például egészen biztosan megcsapja majd orrunkat a kürtös kalács, a palacsinta és a fokhagymás lángos illata, akit viszont egyetlen retro strandfalat sem hoz lázba, az még mindig válogathat magának valamit az önkiszolgáló étterem fogásai között. Ha pedig a délutánt már hűvösben töltenénk, vonuljunk el egy könyvvel a kezünkben, húzzuk árnyékba a nyugágyunkat, és kortyoljunk el közben egy kellően jeges tejeskávét.

A naplementét tópartról kell nézni

Amint egy kicsit elcsendesedik a környék, érdemes egyet tekeregni a középkorból teljes épségben megmaradt Nádasdy-vár körül, vagy a közelében található csónakázótavat ölelő parkban. A közel kilenc hektárnyi vízfelületet öblök, félszigetszerű nyúlványok tagolják, a víz fölött helyes fahidak ívelnek át, a partra koros fűzfák borulnak. A tó minden évszakhoz igazodva képes romantikus arcát mutatni, de a fülledt nyári estéken a levegő valahogy különös illattal telik meg, és a narancsos naplemente is egészen másképp ragyog a tejszerű vízfelületen. 

Cikkünk a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő támogatásával készült.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
15 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
15 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.