» Közel

Júniusi programok kalandparktól tiszavirágzásig

| | Nem érkezett még hozzászólás
Új látnivalók és izgalmas programok várják országszerte júniusban a belföldi turistákat. Vízi élménypark, tiszavirágzás, borkóstolás, kalandpark és szoboravatás is lesz ebben a hónapban. Az Itthon blogok programajánlóiból válogattunk.

Pünkösdkor borozzon Sopronban és a Fertő-tájon!

Idén már 19. alkalommal kerülnek megrendezésre a Nyitott Pince Napok, amelyek jó alkalmat jelentenek a borkultúra és a pincék népszerűsítésére, a borászok és a bort kedvelők találkozójára. A rendezvény ideje alatt előzetes bejelentkezés nélkül bárki meglátogathatja a programban részt vevő borházakat, borospincéket – írja az Itthonnyugatdunantulon.blog.hu.

A pünkösdi program szervezésekor kapcsán jusson eszünkbe a Soproni Borvidék és látogassunk el a soproni Sterlik Pincébe vagy a Taschner Borházba, majd Fertő-parti kirándulásunk alkalmával keressük fel a fertőbozi Vincellér Borházat és a fertőrákosi Winelife Borászatot! A Soproni Borvidék Magyarország egyik legrégibb történelmi hagyományokkal büszkélkedő borvidéke, történelmi gyökerei egészen az ókorig vezethető vissza. A XIX. századtól a poncichterek, a német ajkú gazdák tették messze földön híressé a soproni bort.

Tesztelje az ország első vízi élményparkját a Balatonon!

Megnyitott Magyarország első vízi élményparkja a csopaki strandon, ahol egy 800 négyzetméteres vízre épített pályán teheti próbára mindenki az ügyességét. A különböző élményelemek között mindenki megtalálhatja a kedvére valót, ki lehet próbálni a csúszdát, mászófalat, egyensúlygerendát, a kötélhintát vagy a katapultot - mindezt a vízen, így ha valakinek nem sikerül teljesítenie az akadályt, az bizony a Balatonba esik. Más kérdés, hogy a forró nyári napokon ez egyáltalán nem biztos, hogy problémát jelent.

Hűvösebb idő esetén sincs ok az aggodalomra, a szervezők neoprén ruhákat biztosítanak a résztvevők számára, hogy ne fázzanak meg. A részvételi díj egységes és időtartamra vonatkozik, így nem érdemes egy percig sem leállni. Bővebb információkat itt, illetve az Itthonabalatonon.blog.hu-n talál.

Gyönyörködjön az egyedülálló tiszavirágzásban!

A szőke Tisza mentén, meleg júniusi alkonyok rendkívüli természeti látványossága a tiszavirágzás. Néhány napon át ilyenkor a tiszavirág nevű rovar milliói rajzanak a lenyugvó nap fényében fürdő folyó felett. A tiszavirág (Palingenia longicauda) Magyarország és Európa legnagyobb méretű, látványosan rajzó kérészfaja. Életmenetét mintegy hároméves lárvastádium és mindössze néhány órás imágó (kifejlett rovar) állapot jellemzi. A figyelemre méltóan szinkronizált rajzás során a lárvák -feljőve a víz alól- egy utolsó vedléssel szárnyas rovarokká alakulnak.

A kibújás, illetve a szinkronizáció működése, a kiváltó ingerek nagyrészt még ma is ismeretlenek. Éppen ezért jóelőre pontosan megmondani, hogy mely napokon lesz tiszavirágzás: gyakorlatilag lehetetlen. A várható nagy rajzást megelőző júniusi estéket a szakemberek már a folyóparton töltik, lesve az előrajzás megindulását, amikor csak néhány tucat, esetleg pár száz tiszavirág bújik elő. E jelek alapján a tömeges rajzás idejét csupán néhány nappal előzőleg lehet megbecsülni – írja az Itthonadelalfoldon.blog.hu.

Próbálja ki a Dél-Alföld legnagyobb kalandparkját!

Kalandokban most már biztosan nincs hiány Szentesen, hiszen június 1-jén hivatalosan is megnyitott a Kurca-parti Kalandpark! A dél-alföldi régió egyik legnagyobb és legkomplexebb összetételű kalandparkja minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, összesen 21 élményelem várja a látogatókat.

Az egyébként is aktív városban - hiszen a Nemzeti Sportváros címmel is büszkélkedhet - legújabb attrakcióként idén nyártól a Kurca-parti Kalandparkban egy egész napot is elidőzhetünk – javasolja az Itthonadelalfoldon.blog.hu.

Pünkösdi szoboravatás Óbányán

Pünkösdhétfőn zarándoklat indul Skóciai Szent Margit óbányai szobrának avatására. A program a mecseknádasdi Aranypatkó Lovaspanzió Skóciai Szent Margit kápolnájától indul délután 3 órakor – írja az Itthonadeldunantulon.blog.hu.


Második állomása a szent születési helye, a Réka vár aljában álló kereszt, ahol a mecseknádasdi Skóciai Szent Margit Kórus énekel az egybegyűlteknek. Ezután következik az óbányai római katolikus templom, ahol szentmisét hallgathatnak meg a hívek. A negyedik állomás Skóciai Szent Margit szobra, ahol a szobor skóciai vendégek közreműködésével megszentelésre kerül. Itt a Pécsváradi Női Kórus előadása várja a híveket.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

SZILVESZTER! Rövidebb-hosszabb, busszal és repülővel! Kulturális körutazások minden igény szerint!

Mikeve új galériát hozott létre
Mátrai kalandozások - 1 nap
14 napja
Mikeve élménybeszámolót írt
Mátrai hosszú hétvége - 1 nap
14 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.