Ezért érdemes nyáron Szegedre utazni

Tematikus városnézésre indulhatunk segway-en egyensúlyozva, lecsoroghatunk a Tiszán hajóval, hogy a város egy másik arcát is láthassuk, de a város vizét bármely fürdőben tesztelhetjük. Szeged idén nemcsak hagyományos fesztiválokkal és egy kétezer éves múmiával vár, de a Dóm téren Gerard Depardieu-val is szembetalálkozhatunk.

A dél-alföldiek szinte bármilyen élelmiszernek képesek mamutfesztivált rendezni: a csabai kolbászt vagy a békési szilvát éppúgy megünneplik, mint a szegedi paprikát és halat. Mindezt tavasztól őszig teszik, amikor még a kultúrának is tudnak színpadokat nyitni a szabadban, ahogy a szegedi Dóm előtt is ezt teszik. Szeged az idén nyáron is gazdag programcsomaggal, megújult városi terekkel és a jól megszokott Tisza-parti hangulattal vár. Mutatjuk, miért utazzon nyáron a fürdők és fesztiválok városába. 

Tematikus városnézésre indulhatunk

Szegednek jót tett a tavaszi megújulás. Nemrég adták át a felújított Dugonics és Árpád teret, amelyek rekonstrukciója olyan jól sikerült, hogy a Magyar Urbanisztikai Társaság a legszebb településközpont kategória győztesének idén Szegedet nevezte meg. Mindkét tér új térköveket kapott, a körülöttük lévő parkokat felújították, új pihenőpadok és egy új szökőkút is épült. 

A Millenniumi díszkút, ismertebb nevén oroszlános kút Szegeden
Galéria: Ezért érdemes nyáron Szegedre utazni
Fotó: Franczk / Indafotó

Ha végigjártuk a tereket, tegyünk egy sétát a Tisza-parttól indulva, a Tisza Lajos körúton is, amely nemcsak azért a legfontosabb útja a városnak, mert itt egyszerre jár busz, troli és villamos, vagy mert a legtöbb templom, palota, egyetem is itt sorakozott fel, hanem azért, mert az egész körutat az 1879-es nagy szegedi árvíz után építették. Így aztán anno ez az út vált az újjáépített Szeged jelképévé. Ha végig sétáltuk a körutat, nyugodtan álljunk meg a Reök-palota előtt, és nézzük meg azt a mértani pontosságú utcatervezést is, amelynek köszönhetően majdnem a körút végéig ellátni, mert olyan, mintha a házakat egy végeérhetetlen vonalzó mentén építették volna az útra.

Persze Szegedet nemcsak gyalogszerrel lehet bejárni. A városnézéshez bérelhetünk kerékpárt, segwayt, vagy akár sétahajóval is lecsordogálhatunk a Tiszán. Utóbbi során megismerhetjük a Tisza világát, a Maros torkolatát, miközben Szegednek egy egészen különleges arcát láthatjuk a hajóból. 

Fáraók és egy kétezer éves múmia Szegeden

Városnézés után jól fog esni, ha megfáradt tagjainkat egy kellően meleg vízű fürdőben áztatjuk. Lazíthatunk a békés hangulatú, neoreneszánsz stílusú Anna fürdőben, de belevethetjük magunkat a hatalmas csúszdaparkkal felszerelt Napfényfürdő Aquapolis medencéibe is. Ennek csúszdája az egész évben üzemelő vízi testcsúszdák között a leghosszabbnak számít egész Európában. Aki pedig a pancsolásnál izgalmasabb programra vágyik, az nézze meg A fáraók Egyiptoma című nagyszabású kiállítást, amelyet három helyszínen tartanak, és amelynek a harmadik helyszíne a Múzeumok éjszakáján, június 21-én nyílik meg. A Móra Ferenc Múzeum központi épületében majd a vallást, a papságot, a fáraókat és a mindennapi egyiptomi életet mutatják be. 

Ilyen egy sírkamra belülről
Galéria: Ezért érdemes nyáron Szegedre utazni
Fotó: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

De addig is menjenek a Fekete Házba, ahol az egyiptomi írással, az orvostudománnyal és a balzsamozás technikájával ismerkedhetnek meg, és egy kétezer éves múmiával, amit a Szépművészeti Múzeumból szállítottak Szegedre. Innen pedig nyomban induljanak át a Kass Galériába, ahol egy labirintusszerű területen egy valódi egyiptomi sírkamrát találnak minden vele járó díszletével együtt: alacsony belmagasságsal, félhomállyal, a falakon a Halottak Könyvéből vett feliratokkal és hieroglifákkal. Nyugodtan vigyenek magukkal zseblámpát a terület felfedezéséhez! 

Vadasparktól a kalandparkig

Szegeden járva nem szabad kihagyni a belváros közelében, mintegy 44 hektáros erdős környezetben található Szegedi Vadasparkot, amelynek hüllőgyűjteményébe nemrég az állatkertek körében ritkaságnak számító Meller-kaméleonok érkeztek, és amelynek mentőközpontjában négy elárvult nyusztkölyköt is nevelnek. Itt az állatokat földrészek szerinti csoportosításban találjuk, és olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint a dél-amerikai karmosmajmok, a hópárducok vagy a sörényes hangyászok. 

A nemzetközi nyilvántartás szerint mindössze 22 egyed van a világ állatkertjeiben, ebből három Szegeden. Ez Afrika legnagyobb kaméleonfaja.
Galéria: Ezért érdemes nyáron Szegedre utazni
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Akinek még mindig van lekötendő energiája, az próbálja ki bátorságát a Tiszaparti Élmény- és Kalandpark drótkötélpályáján, vagy a dinamikus egyensúlyozás művészetét, a slackline-t, amikor két fa törzsére kifeszített kötélen kell minél tovább, egyéni ritmusban táncolni. Az utóbbi évek egyre népszerűbb, főleg városi parkokban terjedő sportja ez a fajta akrobatikus szórakozás. 

Szeged a fesztiválok városa

A musical-, opera- és Depardieu-rajongók már most jól teszik, ha átlapozzák naptáraikat. Augusztus elején a Dóm téri fesztiválon Kodály Zoltán daljátékában tűnik majd fel a francia színész Napóleon szerepében, ahol nemcsak francia, de magyar szöveget is elő kell majd adnia. A Háry Jánoson kívül, a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorrendjében találjuk még a Zorba, a görög c. balettelőadást, dúdolhatunk majd Hajmási Pétert a Csárdáskirálynő operett alatt, a romantikus lelkűek pedig az Elfújta a szél és a Mamma Mia! című Abba-slágergyűjteményt fogják szeretni. 

Az elfújta a szél musical Rhett Butlere kiváló választás, ha hullámzóan szenvedélyes érzelmekre vágyunk
Galéria: Ezért érdemes nyáron Szegedre utazni
Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

Persze gasztronómiai fesztiválokból sincs hiány Szegeden. Július utolsó napján kezdődik a Hungarikum Fesztivál, ahova többek között házi rétessel, lepénnyel, borral és pálinkával csalogatják a látogatókat. Szeptember első hétvégéjén a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon ismét óriás bográcsban rotyog majd a halászlé, amelybe minden évben a paprika is a megszokott performansz szerint kerül: a szögedi boszorkány az égből, ejtőernyőn alászállva dobja majd a bográcsba. Ebből aztán több ezer tányér halászlevet osztanak szét. Az utolsó nyári hónapot hazánkban minden évben a Szegedi Ifjúsági Napok fesztiválja zárja, hogy aztán az őszt már a szeptember 17-én kezdődő Bor Tér nevű borfesztivállal nyithassák meg, ahol kulturális programok közé ajánlanak egy-egy pohár zamatos nedűt.

Cikkünk elkészítését Szeged város turisztikai hivatala támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek