Kehidakustány minden csepp vize mögött egy sztori áll

Mindegy, hogy egy erdő széli kútból kortyolgatjuk Deák kedvenc vizét, hogy egy úszómedencében fedezzük fel kezünkkel a forrásvizet, vagy a fürdő csendszobájában ejtőzünk kénes vizes pohárral a kezünkben. Mert Kehidakustánynak minden vizét látni és érezni kell.

Bejártuk már a Balaton környékét két keréken, összegyűjtöttük, melyik kilátóból lehet a legszebb balatoni panorámafotókat lőni, nemrég pedig a környék legizgalmasabb állatparkjait ajánlottuk. Ezúttal a Balatontól 18 km-re, a Zala völgyben fekvő egészen fiatal Kehidakustány településére kalauzoljuk el olvasóinkat.

 

A település neve egyet jelent a termálfürdőjével, sokan kifejezetten a kénes gyógyvize miatt keresik fel
Galéria: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő
Fotó: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, Hotel

A múlt század első felében ugyanis még az olyan apró, különálló falvak álltak a mai település helyén, mint Barátságsziget, Kehida és Kustány, és tulajdonképpen csak 1977 óta beszélünk egyesített Kehidakustányról. Ekkoriban kezdtek el a falu lakói ivóvizes kutakat keresgélni, aztán ahogy az a romantikus fürdő-történetekben lenni szokott, végül itt sem olajat vagy ivóvizet, hanem termálforrást találtak. A falu gyorsan meglátta a forró vízben a lehetőséget, ezért három medencét épített rá, és a kilencvenes évekig ez a létesítmény volt a falu saját fürdője. Aztán a fürdő magánkézbe került, tovább bővült, szálláshelyek létesültek körülötte, egyre jobban kiépült a környező úthálózat, a kétezres évek elejére pedig már egy hatalmas élményfürdő-komplexumot tudhatott Kehidakustány magáénak.

 

Ahol tényleg forró a forrásvíz

 

Manapság a település neve egyet jelent a termálfürdőjével, sokan tényleg kifejezetten a kénes gyógyvize miatt keresik fel. Mivel egész évben látogatható a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, ezért ősztől tavaszig inkább a fedett gyógyvizes medencék telnek meg, nyáron viszont a kinti hat medence, a kamikaze csúszda környéke és a közel kétezer nyugágy. A gyógyvizes medencéket azonban évszaktól és szinte kortól függetlenül látogatják - a legkisebbeknek külön pancsoló, gyerek és babamedence jár. A súlyfürdős gyógymedencét főleg a gerincproblémások fogják szeretni, ahol - személyes érintettség okán mondhatjuk - elképesztő jó érzés lógni a víz fölé belógatott kapaszkodókon néhány percet, majd átülni a medence oldalsó falára egy alapos váll- és nyakzuhanyos masszázsra. A meleg gyógyvízben ücsörgést pedig egy medencével arrébb, pezsgőfürdőzéssel kiegészítve is folytathatjuk.

 

Kehidakustányi fürdőkomplexum
Galéria: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő
Fotó: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, Hotel

Gyógyvizes úszómedencét és 38 fokos ülőmedencét azonban a szabad ég alatt is találunk, ahol még a legnagyobb hóesés vagy a legsunyibb ciklon tombolása közepette sem fogunk fázni. Mert aki nem hiszi, hogy a medencéket az 51 fokos forrásvízzel töltik fel, az komótosan tempózzon el az úszómedence egyik végéhez, ahol óvatosan a kezével meg is tapasztalhatja a befolyó víz forróságát. Mi is ezt tettük, amikor legutóbb két éve egy szeptemberi hétvégén ott jártunk, a medence pereme feletti csapból határozottan forró víz folydogált, de a medence víze akkor sem volt több 34 fokosnál, alulról ugyanis folyamatosan keverik, hűtik. A sokszögletű gyógyvizes ülőfürdőt ráadásul fából készült fedéllel borították, amelynek peremeit esténként fényfüggöny világítja be, így akik a fürdő hotelében szállnak meg, azok a csillagos égbolt díszlete alatt áztathatják magukat a félhomály romantikájában.

Fürdő kisokos
Most akkor termál vagy gyógyvíz? Mert a két fogalmat gyakran keveri a köznyelv. A gyógyvíznek semmi köze a víz hőmérsékletéhez, minősítése összetett feladat. Olyan felszín alatti vizeket nevezünk gyógyvíznek, melyeknek bizonyítottan valamilyen gyógyhatása van. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságának feladata, hogy – egy önkormányzat vagy fürdő kérésére – elvégezze a minősítő teszteket. A Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő vize 51 °C-os minősített gyógyvíz, és természetes gyógymód felhasználásával nyújt teljes körű fizioterápiás ellátást. A kénes, kalciumban és magnéziumban gazdag hidrogén-karbonátos gyógyvíz elsősorban az idegrendszeri, nőgyógyászati és mozgásszervi problémák megelőzésére és gyógyítására alkalmas. De szerepet játszhat a baleseti rehabilitációban, mivel a sérülések, törések gyógyulási folyamatát lényegesen felgyorsítja. A víz gyulladáscsökkentő hatása a bőrproblémákat is kezeli.

 

A fürdőbe sokan terápiás jelleggel, komplex fürdőkúrákat végezve járnak vissza gyógyulni
Galéria: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő
Fotó: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, Hotel

Mivel tényleges gyógyvízről beszélünk és nem termálvízről, ezért néhány betegség esetén a fürdőzés nem is javasolt, és mivel a víz sótartalma magasabb, így tényleg jobb betartani a javasolt vízben ázás időtartamát is. Persze a kén jótékony hatását nemcsak fürdőzés közben, de egy rendszeresen és következetesen betartott ivókúra vagy inhaláció során is érezhetjük. Ezért érdemes a gyógyvizes medencék közelében megkeresni az ivókutat, és abból poharazgatni két medence váltogatása között, különösen étkezések után, hogy megtámogathassa az emésztésünket is. Ha pedig már fürdés után eleget ettünk, ittunk, vonuljunk el egy jó könyvvel a kezünkben a csendszoba valamelyik nyugágyába, vagy feküdjünk ki a hatalmas kertbe, a medencék közeli napernyők egyike alá.

 

Konduktív terápia gyerekeknek

 

A fürdőbe sokan terápiás jelleggel, komplex fürdőkúrákat végezve járnak vissza gyógyulni, sokan mozgásszervi jellegű műtét előtt vagy műtét utáni rehabilitációként. Bár a fürdő területén a magasabb hőmérsékletű gyógyvizes medencéket csak felnőttek használhatják, tavaly a fürdő különleges, konduktív terápiás programot indított el kifejezetten mozgásfejlesztő céllal, mozgásukban korlátozott gyerekek számára. A gyerekek esetében pont ugyanúgy történik egy hosszabb fürdőkúra, mint a felnőtteknél: előbb egy szakorvos vizsgálja meg őket, majd az előzetes kórtörténet alapján, fizikoterápiás kezelésekből, gyógytornából és gyógymasszázsból, ivókúrából és speciális étrendből álló kezeléscsomagot ír fel számukra. A gyerekek tornáznak a vízben, konduktorok és fejlesztő pedagógusok foglalkoznak velük a szárazon, a napi néhány órás terápiára pedig a családok vagy naponta járnak vissza, vagy 10-14 napot töltenek el a fürdő hotelében.

 

A fürdő tavaly elindította konduktív terápiás programját
Galéria: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő
Fotó: Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő, Hotel

 

Van élet a fürdőn túl is

 

Kehidakustányban minden csepp víznek megvan a maga története. Menjenek fel a település weboldalára, ahol annak minden érdekesebb látnivalójáról és épületéről 3D-s panorámafotókat láthatnak, és egyben megtervezhetik mit és miért érdemes az esti sétákhoz betervezni az egyébként valóban szép lankás domboldalakon. Derítsék ki, milyen messze lehet ellátni az Öreg-hegyi kilátóból, vagy nézzék meg, milyen volt Deák Ferenc családjának kúriája, akinek neve elé az utókor biggyesztette a Kehidai nevet - utalva arra, hogy nemesi családja kehidai birtokán nőtt fel. És persze vigyenek magukkal egy poharat is, és kóstolják meg annak az erdei kútnak a vizét, amelynek tartalmát 150 éve még Deák is kortyolgatta. A legendák szerint a haza bölcse sétái közben mindig itt pihent meg, mert csak ennek a kútnak a vizét itta szívesen.

Kehidakustány környéke és persze a fürdő is tartogat még számos élményelemet, ezért cikkünk következő részében erről és olyan programokról is írunk, ahol azok is jól fogják magukat érezni, akik nem szeretnek egész nap medencéről medencére vándorolni, és akiknek egy nyári meztelen szaunázás is csak egy darabig jelent izgalmas elfoglaltságot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek