» Közel

Fesztiválokban gazdag hétvége csipkétől a szürkemarháig

| | Nem érkezett még hozzászólás
Könyvmolyoknak könyvfesztivált, szomjasaknak móri ezerjót, a kis felfedezőknek tudományfesztivált, a szépre fogékonyaknak csipkefesztivált, állatbarátoknak hazai fajták bemutatóját tartogatja a hétvége. Válasszon nálunk programot!

 A közelgő hétvége időjárásával kapcsolatban az előrejelzések igen változatos képet mutatnak, lehet eső de szikrázó napsütés is. Előbbivel inkább szombaton kell számolnunk, utóbbi inkább a vasárnapunkat szépíti meg. Így aztán egyaránt betervezhetünk egy kis pihenést – mondjuk egy könyvfesztiválon beszerzett újdonsággal a kezünkben –, de kültéri pikniket vagy fesztivállátogatást is.

XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Április 24-27. között minden az olvasásról és a jobbnál jobb könyvekről fog szólni a budapesti Millenárison. A seregszemlén 35 ország több mint hatvan szerzője, valamint mintegy 450 magyar író vesz részt, mintegy 300 könyvújdonságot mutatnak be és 380 programot tartanak.

A könyvfesztivál díszvendége idén Törökország lesz. A török könyvkiadás egy 150 négyzetméteres standon mutatkozik be a fesztiválon, a török irodalmat 12 szerző, valamint egy 1500 könyvből álló kollekció képviseli. A fesztiválon hallhatunk a török és magyar népmesékről, a török-magyar történelmi kapcsolatokról, a török kortárs irodalomról, a török könyvpiacról, a magyarra fordított török művekről és a magyar turánizmusról, vasárnap pedig a nagy török író, Orhan Kemal születésének 100. évfordulójáról is megemlékeznek a török standon.

A török irodalom iránt érdeklődők találkozhatnak Solmaz Kamurannal, Az első török nyomda magyar megalapítójának kalandos élete című kötet írójával, Mevlana Idris Zenginnel, a Csengő-bongó meseutca című kötet szerzőjével, Mavisel Yenerrel, A kék alma című kötet írójával, Iskender Palával, a Halál Babilonban, szerelem Isztambulban című kötet szerzőjével, Gül Irepogluval, Az ágyas című kötet írójával, valamint több fordítóval is. Nakkashane: Könyvkészítés az oszmán szerájban címmel a török kulturális központ különleges könyvkészítő műhellyel várja az érdeklődőket a Millenárison, ahol szakértő mesterek élőben mutatják be a könyvkészítés hagyományos művészetét: a papír és a tinta készítésétől a kalligráfiáig, a díszítéstől a kötésig.

A gyerekeket pedig diafilm-vetítéssel, interaktív könyvbemutatókkal és kézműves foglalkozások várják a Könyvfesztiválon. Pénteken rendhagyó író-olvasó találkozót tartanak Bosnyák Viktóriával, a Tündérboszorkány-trilógia szerzőjével, emellett papírszínház és bábfigurák készítése is szórakoztatja a kisebbeket. Szombaton Richard Huck Scarryvel, a Tesz-vesz könyvek szerzőjének fiával rajzolhatnak együtt a gyerekek, Bajzáth Mária mesepedagógus a Népmesekincstár című gyűjteményéből mesél, Bartos Erika meséket vetít, Süveges Gergő, a diafilm nagykövete kedvenc mesediafilmjeit olvassa fel. A szabadtéri színpadon Szalóki Ági lép fel.

Menyhért Anna A tengerimalacom története, Kiss Ottó és Hanga Réka Ati repülni tanul című könyvét vasárnap mutatják be a közönségnek, kedvenc mese-diafilmjeit Vágó Piros olvassa fel, Berg Judit pedig az általa átdolgozott Weöres Sándor műből, A holdbeli csónakosból olvas fel. A programokat nyaklánc-, kitűző- és üdvözlőlap-készítés, gyurmázás és mesekavics-festés színesíti. A szabadtéri színpadon a Kaláka ad koncertet.

Móri Szent György-heti Vigasságok

Aki esetleg nem ismerné, Mór a Bakony és a Vértes hegység közti völgyben fekvő, 15000 lakosú, szép természeti környezettel körülvett, műemlékekben gazdag kisváros. A magyar történelmi borvidékek egyike, amely európai hírnevét a XVIII. században telepített szőlő- és borfajtának, a móri ezerjónak köszönheti. Április 24-30. között itt rendezik meg a Szent György-heti Vigasságokat, ahol borkóstolástól főzőversenyen át a gyerekprogramokig mindenki talál magának szórakoztató elfoglaltságot.

A programok pontos időbeosztásáról Mór város honlapján lehet tájékozódni, illetve fontos még tudni, hogy eső esetén a szabadtéri színpadra tervezett programokat az Erzsébet téri Művelődési Házban, a főzőversenyt a Piacudvarban (Szent István tér) tartják meg.

15. Nemzetközi Csipkefesztivál

"Immár 15. éve, hogy a Halasi Csipke Közalapítvány életre hívta a nemzetközi csipkefesztivált, amely minden év tavaszán várja a világ minden tájáról a csipkekészítőket és a különböző technikával készült alkotásaikat, hogy azokat a két hétig nyitva tartó kiállításon megcsodálhassák a látogatók. A csipkék bemutatásán túl - a megnyitó napját követő szombaton - lehetőség van az elkészítés mozzanataiba is betekinteni, és mindezeken túl a szívüknek kedves darabokat megvásárolni" – olvasható a Halasicsipke.hu-n.

Idén április 25. és május 11. között várják a kiskunhalasi Csipkeházban az érdeklődőket. 2014-ben a rendezvény társszervezője a Magyar-Korea Társaság. Nekik köszönhetően lehet majd megtekinteni Park Phil Soon asszony, selyemhímző művésznő alkotásainak kiállítását. Hagyományos kézzel hímzett ruhák mellett csodálatos faliképeket és koreai használati tárgyakat is megcsodálhatnak a látogatók, illetve a szombati bemutató alkalmával a művésznő műhelytitkaiba is betekinthetnek.

A Föld Napja - IV. Tudományfesztivál

"A Föld Napja - IV. Tudományfesztivál" rendezvénynek 2014. április 24-25-én Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum kertje ad otthont. A kiállítók között ott lesz például a Mobilis Győr – A Felfedezések Háza, mely látványos színpadi bemutatókkal és interaktív fizikai kísérletekkel készül, a Kaposvári Egyetem pedig például a minden korosztályt izgalmas játékra, építésre, fejtörésre ösztönző újdonságot, a Jomili Cubest mutatja be.

De lesznek vetélkedők, robotok és drónok, valamint sok sok interaktív kísérletezési lehetőség. A programokon a részvétel ingyenes, bővebb tájékoztatást az esemény Facebook oldalán találnak.

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Állatbolond gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdekes program lehet ellátogatni az április 25. és 27. között megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra Hódmezővásárhelyen. A szakmai programok mellett ugyanis főzőverseny, zenés lovas karusszel, fogat- díjlovas csikós bemutató, lovas torna, dáma lovas bemutató, lovas játék, díjugrató verseny, tenyészállat felvezetés, "Állati jó show" gyerekeknek, malacfogó verseny, agárverseny, kutyás Agility akadályverseny és a Guiness Világrekorder kézi birkanyírása is helyet kap – ígéri a Port.hu.

Így nem csak a szakma képviselői, de a laikus állatbarátok is biztosan találnak maguknak megfelelő programokat. A pontos időbeosztást ide kattintva tudják elérni.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
18 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
32 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.