» Közel

Az Év fáiból készült tanösvény a Nyíregyházi Állatparkban

| | Nem érkezett még hozzászólás
Tizenkilenc őshonos, az Év fájának választott fafaj csemetéiből létesítettek tanösvényt a Nyírerdő Erdészeti Zrt. és a Nyíregyházi Állatpark közös kezdeményezésében pénteken a sóstógyógyfürdői látványosságban.

A medvék kifutója mellé telepített csemeték azokból a fafajokból kerültek ki, amelyeket az elmúlt közel húsz évtizedben Magyarországon az Év fájának választottak – írja az MTI.
Az Év fája mozgalmat német mintára indította el 1996-ban az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). A kezdeményezés célja, hogy a hazai erdőkben élő őshonos, kevésbé ismert fafajokra széles körben felhívja a figyelmet. Elsősorban azokat a fajokat helyezik a szakemberek előtérbe, amelyeknek erdészeti jelentősége is van.

A vadkörte például 1998-ban volt az év fája
A vadkörte például 1998-ban volt az év fájaFotó: Nyíregyházi Állatpark/FacebookA fasor pénteki avatásán Szalacsi Árpád, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei állami erdőket kezelő társaság vezérigazgatója elmondta, hogy a cég kiemelt figyelmet fordít az erdőkkel kapcsolatos közjóléti tevékenységekre és beruházásokra, néhány évvel ezelőtt például az állatparknak is otthont adó a Sóstói-erdő átfogó fejlesztése indulhatott el.

Szalacsi Árpád szólt arról is, hogy az elmúlt évben Nyíregyházán játszótereket újított meg a Nyírerdő Zrt. 8 millió forint értékben, az idén pedig több mint 70 millió forint értékű közjóléti fejlesztést hajt végre a társaság.

Gajdos László, az állatpark igazgatója arról beszélt, hogy tavasszal az állatok kifutóinak felújítása mellett a csaknem 30 hektáros erdő gondozására is kiemelt figyelmet fordítanak. Ennek jegyében alakították ki ezt a fasort, amely minden évben az éppen aktuálisan megválasztott fafaj egyedével gazdagodik - tette hozzá.

A gyerekek által most elültetett facsemeték a Nyírerdő Zrt.-től származnak, a beszerzést és a munkák kivitelezését pedig a Nyíregyházi Erdészet munkatársai koordinálták. A fák mellett lévő információs paneleken a fafajok jellemzői mellett az adott év madara is látható.

Az Év fájának 1996-ban a madárcseresznyét választották, majd sorrendben a kislevelű hárs, a vadkörte, a hegyi szil, a barkócaberkenye, a bibircses nyír, a molyhos tölgy, a hegyi juhar, a fekete nyár, a közönséges boróka, a magyar kőris, a szelídgesztenye, a törékeny fűz, a mézgás éger, az ezüst hárs, a tiszafa, a zselnicemeggy és a házi berkenye kapta meg ezt a címet. Idén az OEE döntése alapján a mezei juhart választották meg.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
17 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
31 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.