Cseresznyevirágzás és láthatatlan álarcok Budapesten

A budapesti Füvészkertben cseresznyevirág fesztivállal köszönthetjük a tavaszt, ha pedig beborulna az ég, meneküljünk be egy jó kis mozira, pszichológiai előadásra vagy sportprogramra. Hétvégén mindegyikből lesz bőven.

 Az előrejelzések szerint hétvége folyamán kellemes tavaszias, napsütéses időre éppúgy számíthatunk, mint záporokra és fátyolfelhős égre. Így aztán igyekszünk kül- és beltéri programokat is ajánlani, ezúttal a fővárosban. Igazi tavaszi örömünnepnek ígérkezik például április 5-én a Nestea Cseresznyevirág Fesztivál a budapesti Füvészkertben. A fő attrakciót természetesen a kert virágzó japán cseresznyefája jelenti, aminek tövébe minden évben szőnyegeket terítenek le, amikre lehuppanva elgondolkodhatunk a világ nagy dolgain. Aki aktívabb programokra vágyik, kézműves fogalkozásokkal, virágkötészeti bemutatókkal, kiállításokkal várják reggel 9-től délután 5-ig.

Cseresznyefa a Füvészkertben
Galéria: Travelo programajánló 14. hét
Fotó: Anna Schwelung / Indafotó

 

Ha idő közben beborulna, és fedett helyre kéne menekülnünk az eső elől, ideális megoldás lehet a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált meglátogatni. A legfrissebb filmekből válogató fesztiválon sok elsőfilmes rendező kap lehetőséget a bemutatkozásra. A Titanic 2005 óta versenyfesztiválként is működik, Hullámtörők-díjért ezúttal kilenc film küzd: norvég, svéd, francia, izlandi, török, bolgár, kanadai, amerikai és chilei alkotás. Hat produkció alkotója a mezőnyben rendezőként debütál, közülük a bolgár Maya Vitkova (Viktoria) és a török Alphan Eseli (A hosszú út hazafelé) személyesen is ellátogat a Titanicra. A filmmustrán tartják pénteken Novák Erik Fekete leves című akcióthrillerének premierjét, és két fesztiváldíjas magyar rövidfilm, Szabó Simon Fal és Bucsi Réka Symphony no. 42 című műve is szerepel a fesztiválon.

A Titanic műsorát öt helyszínen: az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldi és a Puskin moziban, valamint az A38 hajón láthatják a nézők, a program vetítései a versenyen kívül további hat szekcióban folynak. Külön blokkba kerültek az európai filmek, lesz világfilmes és dokumentumfilmes válogatás, Tiszta Amerika cím alatt futnak a független produkciók, valamint visszatér A sötét oldal és a Zene mindenkinek program is. A 25 országból származó összesen 52 munka között kazah, japán, venezuelai produkció és az Oscar-díjra jelölt A hiányzó kép című kambodzsai film is látható majd. A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál április 4. és 12. között várja a közönséget.

Az Uránia filmszínház bejárata
Galéria: Travelo programajánló 14. hét
Fotó: dzsilla / Indafotó

 Ha mozizás helyett mélylélektani kérdéseket boncolgatna inkább, a Pszinapszison a helye. Ez Európa legnagyobb, önkéntes diákok által szervezett pszichológiai szakmai programja. Idén április 4-6. között rendezik meg az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban, immáron 18. alkalommal. Az idei Pszinapszis központi témája a "láthatatlan álarcok" kérdésköre. A szakmai program keretében több mint 70 előadás során hallgathatjuk meg a szakma legkiválóbb képviselőitől, hogy mit gondolnak álarcainkról, és mintegy 40 műhelyfoglalkozás közül választhatjuk ki azt, amely által talán közelebb kerülhetünk saját válaszainkhoz.

"Elgondolkodtál már azon, mit jelent álarcokat viselni? Talán Te is ismersz olyan embert, aki szerelmet színlel, de már régóta másért dobog a szíve. Esetleg valakit, aki a felszínen tökéletes harmóniában él önmagával és a világgal, miközben mélyen, legbelül kétségbeesett, mert fogalma sincs, hogy merre tart az élete. Ha magunkba nézünk, belátjuk: életünk minden területét áthatják ezek az álarcok. Legyen szó családról, barátokról, szerelemről, szexualitásról vagy munkáról, mindig tudjuk, melyikhez nyúljunk. Talán annyira természetessé vált, hogy velünk vannak, hogy már észre sem vesszük őket" – olvasható az esemény honlapján.

Aki az elméje helyett a testét frissítené fel ezen a hétvégén, a Coca-Cola Testébresztő Napon megteheti ezt. Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a tavasz legnagyobb fitnesz eseményét a budapesti SYMA Sport-és Rendezvényközpont csarnokaiban. A számtalan kipróbálható óratípus mellett Fitnesz Park kiállítással is várják az érdeklődőket, ahol a legújabb és legnépszerűbb fitneszeszközöket lehet megnézni és persze ki is lehet próbálni. De szaktanácsadás és fittségi felmérés is szerepel a programban.

 

A Közös Piacon mindenki megtalálja a neki való termékeket
Galéria: Travelo programajánló 14. hét
Fotó: Közös Piac

 A fitneszprogramok után pedig lelkiismeretfurdalás nélkül vethetjük bele magunkat a Közös Piac kínálatába. Április 5-én a magyar kis- és őstermelők ezúttal is Budapest legnagyobb átjáróját a Király utca 8 számnál található Central Passage-t árasztják el termékeikkel. "A Közös Piac nem hagyományos piac, a heti bevásárlást a vásárlók valószínűleg nem itt ejtik meg, viszont mindenki talál magának különlegességet, érdekességet, olyan delikát terméket, amivel máshol biztosan nem találkozik. A piacon megtalálható minden, ami szem-szájnak ingere: méz, lekvár, húsok, savanyúságok és sok-sok odaadó figyelemmel és szeretettel készített finomság" - írják magukról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek