Újabb ok, amiért érdemes a Pilisben kirándulni

A kiszáradt tavakat feltöltötték, egységes mederbe terelték, a parton padokat helyeztek el, és a turistaházakat is felújították. Újabb kirándulóhely tavaszra: a Miklós-deák-völgyi tavak már várják a turistákat.

 

Bő másfél évig tartott a tavak rekonstrukciós munkája
Galéria: A Miklós-deák-völgyi tavak helyreállítása
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróton átadta pénteken a Miklós-deák-völgyi tavak vizes élőhelyének gátrendszerét. A vizes élőhely rekonstrukciójára 90 millió forintot fordítottak, a beruházás egy 240 millió forintos természetvédelmi program része volt – írja közleményében a Pilisi Parkerdő.

A 2012-ben megindult munkálatok során lebontották a régi gátakat és zsilipeket, így az egykor három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet új, természetvédelmi szempontból megfelelő műtárgyak építésével állították helyre. Ezeket a műtárgyakat a tájba illeszkedő, a folyóvízi fajok életkörülményeit figyelembe véve alakították ki. A tórendszer feletti és alatti mederszakasz átjárhatóságát (vízi állatfajok, pl. a kövi rák számára) a tavakkal párhuzamosan kiépített megkerülő csatorna biztosítja, amely hazánkban különleges megoldásnak számít.

A tavak alapvető szerepe az volt, hogy nagyobb csapadékok idején lehetővé tegyék a patakon lezúduló víznek még az erdőben történő visszatartását, így védjék a környék településeit az árvíz okozta károktól, de az egykori, közeli csemetekert vízellátását is ezek a tavak biztosították. Azonban a vízfolyáson az elmúlt évek nagy árhullámai a tórendszer létesítményeit, a zsilipeket és gátakat annyira megrongálták, hogy sem tározó funkcióját nem tölthette be, sem a halak és védett kétéltű fajok számára nem nyújthatott tovább élőhelyet, a tavak ugyanis kiszáradtak.

 

A tavak környékén több pihenő padot is elhelyeztek
Galéria: A Miklós-deák-völgyi tavak helyreállítása
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt

A rekonstrukciót követően a tórendszer képes megtartani a Malom-patak vizét, így az felhőszakadás esetén nem veszélyezteti Pilismarótot. A megújult Miklós-deák völgyi tavak most már különleges élővilággal, az élővilágot bemutató hat információs táblával, és padokkal várja a látogatókat. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2013-14-ben 200 millió forintos összköltségvetésű turistaház-felújítási programmal, a területén áthaladó 113 kilométeres Országos Kéktúra útvonalának felújításával, a Rám-szakadék Tanösvény létesítésével, és még számos fejlesztéssel igyekszik a Pilisbe csábítani a turistákat. Mindeközben őshonos facsemetéket ültetnek, a különleges bennszülött védett növények élőhelyét rehabilitálják, a védett sziklafalakat biztonságossá teszik, és az erdei kistavakat is megtisztítják a hordaléktól.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek