» Közel

Újabb ok, amiért érdemes a Pilisben kirándulni

| | 1 komment
A kiszáradt tavakat feltöltötték, egységes mederbe terelték, a parton padokat helyeztek el, és a turistaházakat is felújították. Újabb kirándulóhely tavaszra: a Miklós-deák-völgyi tavak már várják a turistákat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróton átadta pénteken a Miklós-deák-völgyi tavak vizes élőhelyének gátrendszerét. A vizes élőhely rekonstrukciójára 90 millió forintot fordítottak, a beruházás egy 240 millió forintos természetvédelmi program része volt – írja közleményében a Pilisi Parkerdő.

A 2012-ben megindult munkálatok során lebontották a régi gátakat és zsilipeket, így az egykor három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet új, természetvédelmi szempontból megfelelő műtárgyak építésével állították helyre. Ezeket a műtárgyakat a tájba illeszkedő, a folyóvízi fajok életkörülményeit figyelembe véve alakították ki. A tórendszer feletti és alatti mederszakasz átjárhatóságát (vízi állatfajok, pl. a kövi rák számára) a tavakkal párhuzamosan kiépített megkerülő csatorna biztosítja, amely hazánkban különleges megoldásnak számít.

A tavak alapvető szerepe az volt, hogy nagyobb csapadékok idején lehetővé tegyék a patakon lezúduló víznek még az erdőben történő visszatartását, így védjék a környék településeit az árvíz okozta károktól, de az egykori, közeli csemetekert vízellátását is ezek a tavak biztosították. Azonban a vízfolyáson az elmúlt évek nagy árhullámai a tórendszer létesítményeit, a zsilipeket és gátakat annyira megrongálták, hogy sem tározó funkcióját nem tölthette be, sem a halak és védett kétéltű fajok számára nem nyújthatott tovább élőhelyet, a tavak ugyanis kiszáradtak.

A rekonstrukciót követően a tórendszer képes megtartani a Malom-patak vizét, így az felhőszakadás esetén nem veszélyezteti Pilismarótot. A megújult Miklós-deák völgyi tavak most már különleges élővilággal, az élővilágot bemutató hat információs táblával, és padokkal várja a látogatókat. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2013-14-ben 200 millió forintos összköltségvetésű turistaház-felújítási programmal, a területén áthaladó 113 kilométeres Országos Kéktúra útvonalának felújításával, a Rám-szakadék Tanösvény létesítésével, és még számos fejlesztéssel igyekszik a Pilisbe csábítani a turistákat. Mindeközben őshonos facsemetéket ültetnek, a különleges bennszülött védett növények élőhelyét rehabilitálják, a védett sziklafalakat biztonságossá teszik, és az erdei kistavakat is megtisztítják a hordaléktól.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
9 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
17 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
31 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.