Koleszterinben gazdag hétvégénk lesz

Köpülhetünk vajat, készíthetünk túró rudit, nyalakodhatunk csokoládé-szökőkútból vagy pálinkás kupicából, de saccolhatunk sonkát centire is. És csak az ússza meg karcagi birkapörkölt, szatmárcsekei töltöttkáposzta és gyulai kolbász nélkül, aki nagyon akarja. Heti programajánlónkat csak a vegánok nem fogják szeretni.

 

Debrecenben folyik a csokoládé

 

Szeretné megkóstolni a világ legfinomabb csokiját? És Debrecen város csokoládéját? Azt tudja, hogy mitől különlegesek a kézműves csokoládék? – így csalogatják a szervezők a hétvégi Csokoládénapokra a látogatókat az esemény Facebook oldalán. Másodszor találkoznak a debreceni Kölcsey Központban a csokoládérajongók és a hazai kézműves csokoládégyártás mesterei, ahol idén a város saját mézeskalácsos, mogyorós csokoládéját is megkóstolhatják.

 

Minden a csokoládéról szól majd
Galéria: Travelo programajánló 13. hét
Fotó: Justin Sullivan / Europress / Getty

Lesz sütöde, ahol mindenki elkészítheti saját süteményét egy olimpiai bajnok pékmester segítségével, a csokigyárban készíthetünk bonbont, pörkölhetünk kávébabot, de lesz baristabemutató, marcipánszobrászat, grillázskészítő bemutató, és még számtalan program, ahol kötelező mindent szagolni és ízlelni. A Csokoládénapokra a felnőtt belépőjegy 1600, a gyerek 1300 forint, amelyből 600 forint ott helyben levásárolható. A legkisebbek az édes játszótéren szórakozhatnak majd, miközben egész nap csak csorog a csokoládé a szökökútból.

 

Népi ízek Újbudán

 

Újbudán meg a pálinka folyik, ugyanis itt hungarikumok és népi ízek bemutatóját és kóstolóját tartják március 30-án. Lesznek majd Panyolai és Bolyhos pálinkák, tokaji és szekszárdi borok, de középpontba kerül a szikvíz és a fröccs is. Két kupica között megtudhatjuk, hogyan készülnek a Mohácsi Busójárás jelmezei, a kalocsai mintás ruhák, a tótkomlósi csíkos rongyszőnyegek és a beregi keresztszemes hímzések. Megkóstolhatjuk a karcagi birkapörköltet, a szatmárcsekei málékásás töltöttkáposztát, a csabai és tótkomlósi kolbászokat, a hortobágyi halászlevet és sült halakat, az ajaki mangalicából készült füstölt húsokat és a tarpai lekvárt, amely ízes és édes, mint a nektár – ígéri az esemény Facebook oldala.

 

150 hazai kistermelő portékáit kóstolhatjuk meg
Galéria: Travelo programajánló 13. hét
Fotó: Kézműves magyar ízek vására

A színpadon többek között láthatjuk a hungarikummá nyilvánított táncház módszert, mint a szellemi örökség átörökítésének magyar modelljét, a nagyecsedi lakodalmast és a Szatmár Táncegyüttest. De ha úgy tartja kedvünk, rophatjuk a Budapesti Operettszínház, a Buda Folk Band, a Hungarian Folk Embassy nótáira is, miközben a gyerekek jó hangulatáról Paprika Jancsi Bábszínháza és Csúzlizdája gondoskodik.

 

Gyulán a kolbász tekeredik

 

Három napon át tart a Gyulai Kolbász- és Sódar Mustra, azaz a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák (a sódar sonkát jelent) és mindenféle húsvéti termékek nemzetközi vására, versenye és kiállítása. A háromnapos programnak a Gyulai vár melletti Almássy kastély ad otthont, ahol több ország kiállítói és hentesei várják portékáikkal a húsevő vendégeket és versenyeztetik termékeiket egy szakértő zsűri előtt. Sonkasaccolással, sonkaszobrászattal, egész napos kóstolással és főleg népzenei koncertekkel várják a Gyulára látogatókat. A városról korábban is adtunk tippeket, melyeket itt olvashat.

Egész napos kóstolásra számíthatunk
Galéria: Travelo programajánló 13. hét
Fotó: Sódarmustra

 

 

Fehérváron halászlé rotyog

 

Szombaton a Palotavárosi tavaknál rendezik meg a Fehérvári Halünnepet, ahol a horgászok egyúttal meg is nyitják a pecázási idényt egy verseny formájában. Azonban nemcsak botokkal, de fakanalakkal is versenyezhet bárki, miközben a család fiatalabb generációja kölcsönkapott felszereléssel tanulhat meg horgászni. A szervezők oldtimer-bemutatóval, népi játékokkal, bográcsos halászlékóstolóval, koncertekkel és hatalmas ugrálóvárral készülnek. A programokról részletesebben itt talál információt.

Miközben rotyog majd a halászlé
Galéria: Travelo programajánló 13. hét
Fotó: Székesfehérvár város honlapja

 

 

Budán sajtvásár lesz

 

Hétvégén a fővárosi Millenáris „B" csarnokában a Magyar Ízek Vásárát rendezik meg, amelynek idei központi témája a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények. A hétvégi kétnapos eseményen 150 hazai kistermelő portékáit kóstolhatjuk meg, akik többek között igazi házi készítésű túrórudival, bivalytej készítményekkel és frissen köpült vajjal is készülnek. A harminc sajtmester 72 ezer liter tej felhasználásával közel hatezer kilónyi sajtot készít, miközben színpadon mutatják be a tej különféle felhasználási módját.

A látogatók az 1500 forintos belépő leszurkolása ellenében láthatják, hogyan kell vajat köpülni, kiderül majd mi a jó minőségű aludttej titka, és hogyan kell házilag túró rudit készíteni. Emellett számos konyhai praktikával és titkos recept ötlettel is szolgálnak a minőségi kézműves sajtok kedvelőinek a helyszínen. A sajt mellé jóféle bor is dukál, amit helyben párosíthatunk. A rendezvény Borjour Zenit szombati programjában ugyanis magyar szőlőfajtákból készült borokat mutatnak be. A 4500 forintos belépő tartalmazza a korlátlan borkóstolást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek