» Közel

Koleszterinben gazdag hétvégénk lesz

| | Nem érkezett még hozzászólás
Köpülhetünk vajat, készíthetünk túró rudit, nyalakodhatunk csokoládé-szökőkútból vagy pálinkás kupicából, de saccolhatunk sonkát centire is. És csak az ússza meg karcagi birkapörkölt, szatmárcsekei töltöttkáposzta és gyulai kolbász nélkül, aki nagyon akarja. Heti programajánlónkat csak a vegánok nem fogják szeretni.

Debrecenben folyik a csokoládé

Szeretné megkóstolni a világ legfinomabb csokiját? És Debrecen város csokoládéját? Azt tudja, hogy mitől különlegesek a kézműves csokoládék? – így csalogatják a szervezők a hétvégi Csokoládénapokra a látogatókat az esemény Facebook oldalán. Másodszor találkoznak a debreceni Kölcsey Központban a csokoládérajongók és a hazai kézműves csokoládégyártás mesterei, ahol idén a város saját mézeskalácsos, mogyorós csokoládéját is megkóstolhatják. 

Lesz sütöde, ahol mindenki elkészítheti saját süteményét egy olimpiai bajnok pékmester segítségével, a csokigyárban készíthetünk bonbont, pörkölhetünk kávébabot, de lesz baristabemutató, marcipánszobrászat, grillázskészítő bemutató, és még számtalan program, ahol kötelező mindent szagolni és ízlelni. A Csokoládénapokra a felnőtt belépőjegy 1600, a gyerek 1300 forint, amelyből 600 forint ott helyben levásárolható. A legkisebbek az édes játszótéren szórakozhatnak majd, miközben egész nap csak csorog a csokoládé a szökökútból.

Népi ízek Újbudán

Újbudán meg a pálinka folyik, ugyanis itt hungarikumok és népi ízek bemutatóját és kóstolóját tartják március 30-án. Lesznek majd Panyolai és Bolyhos pálinkák, tokaji és szekszárdi borok, de középpontba kerül a szikvíz és a fröccs is. Két kupica között megtudhatjuk, hogyan készülnek a Mohácsi Busójárás jelmezei, a kalocsai mintás ruhák, a tótkomlósi csíkos rongyszőnyegek és a beregi keresztszemes hímzések. Megkóstolhatjuk a karcagi birkapörköltet, a szatmárcsekei málékásás töltöttkáposztát, a csabai és tótkomlósi kolbászokat, a hortobágyi halászlevet és sült halakat, az ajaki mangalicából készült füstölt húsokat és a tarpai lekvárt, amely ízes és édes, mint a nektár – ígéri az esemény Facebook oldala.

A színpadon többek között láthatjuk a hungarikummá nyilvánított táncház módszert, mint a szellemi örökség átörökítésének magyar modelljét, a nagyecsedi lakodalmast és a Szatmár Táncegyüttest. De ha úgy tartja kedvünk, rophatjuk a Budapesti Operettszínház, a Buda Folk Band, a Hungarian Folk Embassy nótáira is, miközben a gyerekek jó hangulatáról Paprika Jancsi Bábszínháza és Csúzlizdája gondoskodik.

Gyulán a kolbász tekeredik

Három napon át tart a Gyulai Kolbász- és Sódar Mustra, azaz a hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák (a sódar sonkát jelent) és mindenféle húsvéti termékek nemzetközi vására, versenye és kiállítása. A háromnapos programnak a Gyulai vár melletti Almássy kastély ad otthont, ahol több ország kiállítói és hentesei várják portékáikkal a húsevő vendégeket és versenyeztetik termékeiket egy szakértő zsűri előtt. Sonkasaccolással, sonkaszobrászattal, egész napos kóstolással és főleg népzenei koncertekkel várják a Gyulára látogatókat. A városról korábban is adtunk tippeket, melyeket itt olvashat.

Fehérváron halászlé rotyog

Szombaton a Palotavárosi tavaknál rendezik meg a Fehérvári Halünnepet, ahol a horgászok egyúttal meg is nyitják a pecázási idényt egy verseny formájában. Azonban nemcsak botokkal, de fakanalakkal is versenyezhet bárki, miközben a család fiatalabb generációja kölcsönkapott felszereléssel tanulhat meg horgászni. A szervezők oldtimer-bemutatóval, népi játékokkal, bográcsos halászlékóstolóval, koncertekkel és hatalmas ugrálóvárral készülnek. A programokról részletesebben itt talál információt.

Budán sajtvásár lesz

Hétvégén a fővárosi Millenáris „B” csarnokában a Magyar Ízek Vásárát rendezik meg, amelynek idei központi témája a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények. A hétvégi kétnapos eseményen 150 hazai kistermelő portékáit kóstolhatjuk meg, akik többek között igazi házi készítésű túrórudival, bivalytej készítményekkel és frissen köpült vajjal is készülnek. A harminc sajtmester 72 ezer liter tej felhasználásával közel hatezer kilónyi sajtot készít, miközben színpadon mutatják be a tej különféle felhasználási módját.

A látogatók az 1500 forintos belépő leszurkolása ellenében láthatják, hogyan kell vajat köpülni, kiderül majd mi a jó minőségű aludttej titka, és hogyan kell házilag túró rudit készíteni. Emellett számos konyhai praktikával és titkos recept ötlettel is szolgálnak a minőségi kézműves sajtok kedvelőinek a helyszínen. A sajt mellé jóféle bor is dukál, amit helyben párosíthatunk. A rendezvény Borjour Zenit szombati programjában ugyanis magyar szőlőfajtákból készült borokat mutatnak be. A 4500 forintos belépő tartalmazza a korlátlan borkóstolást.

Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre! Travelo
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Travelo - Leggyakoribb keresések közel

Szóljon hozzá!

Most ajánljuk

Akciós wellness Foglalj szállást Mórahalmon, és vásárold meg fürdőjegyed mindössze 500 Ft-ért!

rallymax új galériát hozott létre
Csenge és Attila két keréken 16. nap margójára
7 napja
Andus élménybeszámolót írt
Negatív tapasztalat
16 napja
rallymax új galériát hozott létre
Egy vasútfotós kalandjai - Kétszer egy perc
30 napja

Blogok

Világörökség Szingapúr botanikus kertjei

Nyolcvankét lenyűgöző hektár tanösvényekkel. De hogy jön ide a kaucsuk?

Utazásom blogja Kőröl-kőre lépkedve télen a Velencei-hegységben

A pákozdi ingókövek ködben is jól mutatnak.

Travelhunter Kék lagúna Izlandon

Ha gyengénk a szilícium-dioxidos iszapmaszk-pakolás, itt a helyünk.

TravelBug Autós túra az USA délnyugati államaiban

Ez már a nyolcadik rész, ezúttal El Pasóval. Visszatekintés képekkel és leg-ek listájával.