Az év legmalackodósabb hétvégéje jön

Szoboszlón pálinkás malacbúcsúztatóval várnak, a Tisza-tónál a legjobb májas hurkákkal, és amíg Veszprémben a böllérek blues ritmusra vágják a hízókat, addig Szegeden gyorsulási versenyt rendeznek a malacoknak. Szóval a hétvégén mindenhol megy a malackodás.

A hétvégén kezdetben még többfelé lehet eső, zápor, de aztán egyre több lesz a napsütés, a délutáni órákra akár 15 Celsius-fokig is melegedhet a levegő - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, MTI-hez eljuttatott előrejelzésében. Vagyis minden adott az alábbi programokhoz.

Veszprém, ahol ritmusra vágják a hízót

A második Bor, blues, böllér napokat tartja a hétvégén Veszprém városa. A tavalyi évhez hasonlóan idén is találkozhat a közönség a disznótoros gasztronómiával, jó, magyar boros gazdákkal és pálinkafőző mesterekkel. A koncertek és az elmaradhatatlan kirakodóvásár mellett kézműves mesterek tanítanak kosarat fonni, üveget festeni, de a nemezelés és a fajátékok elkészítésének trükkjét is átadják az érdeklőknek.

A disznótorok szupersztárja: a sült kolbászFotó: Sean Gallup / Europress / Getty

Kóstolhatunk majd faszén parázson sült kürtöskalácsot, igazi házi rétest, kemencében sült kenyérlángost, aszalt gyümölcsöket és marcipán ínyencségeket. A péntektől vasárnapig tartó eseményen a helyi és a környékbeli népi gasztronómiai hagyományokat mutatják be, miközben arra ösztönzik az érkező látogatókat, hogy a rendezvényre ők is készüljenek, és mutassák be saját ízlésvilágukat egy torta vagy sütemény formájában. A beérkezett finomságokat karitatív céllal árverésre bocsájtják, az abból befolyt teljes összeget pedig a Veszprém megyei Csolnoki Ferenc kórház javára ajánlják fel.

Szeged, ahol a malacok gyorsulnak

2014-ben már ötödik alkalommal rendezik meg a Szegedi Toros Pálinkafesztivált, ahol a gasztronómia mellett szórakoztató programok sokaságával várják a szegedi fesztiválozókat. Így aztán március 6. és 9. között a szegedi Széchenyi téren fogják a kedélyeket felborzolni a hagyományos böllérverseny izgalmai, ahol nemcsak a böllércsapatok mérik össze a tudásukat, de az egyetemi karok is. A győztes egyetemi kar jelentős mennyiségű pálinkával lesz gazdagabb a toros vetélkedő után.

Fotó: Grabb / Indafotó

Idén a fesztiválnak hivatalos dalt is választanak, és a szakmai zsűri a közönséggel együtt dönti majd el közösen, hogy a beküldött dalok közül melyik lesz végül a győztes Toros Dal. Az eseményen persze lesz ettől függetlenül is hallható majd zeneszó. Például fellép Balázs Klári és Korda György, utóbbival pókerezni is lehet, sorsolnak majd toros tálakat, de lesz toros olimpia, malac gyorsulási futam és malacfogó verseny is. Mindeközben három egész nap hurkával, kolbásszal, sonkával, toros ételekkel és pálinkával várják a közönséget. Aki pedig arra jár, bátran derítse ki, hogy miért Elvis a Szegedi Toros Pálinkafesztivál hivatalos malacának neve!

Tisza-tó, ahol a legjobb hurkát keresik

Abádszalókra nem csak a nyári szezonban érdemes ellátogatni. Ha valamit, hát ezt egészen biztosan örökre megjegyzi az, aki március 8-án (szombaton) résztvesz a VIII. Tiszator Böllérfesztiválon. A rendezvényen felelevenítik az évszázados hagyományokat, miközben szakértő zsűri bírálja el, hogy ki készíti a legjobb májas hurkát, ki főzette a legzamatosabb pálinkát vagy ki sütötte aznap reggel a legfinomabb pogácsát. A verseny a malacfogással kezdődik, utána a hízóvágás minden mozzanata nyomon követhető, a kóstoló jegyekkel pedig az érdeklődők is részesei lehetnek a finom falatoknak. A rendezvény részletes programjáról és a böllércsapatok nevezéséről ezen az oldalon talál információt.

Szoboszló, ahol pálinkával búcsúztatnak

Készül a toros káposzta alapanyagaFotó: Isifa / Europress / Getty

Hajdúszoboszló sem akar kimaradni a jóból, ezért idén a város úgy döntött, hogy ők is megidézik a helyiek régmúlt disznóvágásainak hangulatát kollektív sátoros ünnep formájában a Szent István parkban. A péntektől vasárnapig tartó Szoboszlói Toros Napokon a népi és táj jellegű ételek mellett, lelket melengető magyar pálinkák és megszentelt borok szerepelnek, a falatozás után pedig mindennap szól majd jó ebédhez valamilyen nóta. Fellép Dér Heni, Kasza Tibi, a Thanks együttes, és lesz retro diszkó Dj. Harsányival, de ha valakit jobban érdekel az, hogy milyen egy pálinkás malacbúcsúztató, vagy hogy milyen egy kekec malac, mi azt is megértjük. Unatkozni nem lehet majd, mert ha a tombolán nem nyerünk, borivó vagy kolbászevő versenyre még akkor is benevezhetünk. Minden másról részletesebben ezen az oldalon olvashat.

Miskolcra viszont ne menjenek, mert a szervezők két napja adtak ki egy közleményt, hogy a hétvégére tervezett kocsonyafesztivál a rendezvény ellehetetlenítése miatt elmarad. A közlemény a Kocsonyafesztivál hivatalos oldalán is olvasható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek